Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Firewall iptables [vyřešeno]  (Přečteno 4797 krát)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Firewall iptables [vyřešeno]
« kdy: 08 Října 2008, 13:02:59 »
používám firewall ufw, ale učím se pracovat přímo s iptables, pročetl jsem toho myslím docela dost, ale nějak mi nejde rozpohybovat www..pokud začnu výchozí politikou pro INPUT vše zahodit,tzn:iptables -P INPUT DROP a pak postupně zadávat pravidla v síti, tak mi vše běží..jen mi pořád nefunguje www. Použil jsem: iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT. Našel jsem i opačnou radu, výchozí politika zůstane jak je, tzn, vše příchozí bude povolené, pak se zadají nějaké pravidla a jako poslední pravidlo: iptables -A INPUT -j DROP. Před ním jsem samozřejmě vložil opět řádek pro povolení portu 80 (www), jenže net ne a ne fungovat. Kde bude chyba, když nepočítám sebe? :-)  ???
« Poslední změna: 08 Října 2008, 15:43:40 od Martin 'Želva' Malý »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
Re: Firewall iptables
« Odpověď #1 kdy: 08 Října 2008, 13:25:01 »
hm, tiez som na tom tak trochu ako ty, ze mi prestalo chutit UFW , a zacal som sa vrtat tiez rovno v iptables.
sice som si web nerozbehaval, no namiesto toho som si k sebe otvaral SSH-cko , a funguje v pohode, pritom pravidlo som pouzil rovnake ako mas ty az na cislo portu:
Kód: [Vybrat]
iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPTjedine co ti este mozem ukazat je to co sa mi spusta pred zavedenim tohto pravidla:
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -F
iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -i lo -m state --state NEW -j ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #2 kdy: 08 Října 2008, 13:30:27 »
Při sledování provozu používej příkaz který ti vyhledá místa, kde se zahazují (ztrácí) pakety:
watch iptables -vLPoté můžeš zkusit vytvořit provoz na port 80, ukáže se ti kde se pakety ztrácí (dropped).
Nezapomínej na to, že to není jenom povolit příchozí port 80, musíš mu také povolit odesílat požadavky...
Na tvůj dotaz nelze přesně odpovědět. Zkus lépe a jednoduše popsat co děláš a jak to děláš.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 08 Října 2008, 13:38:12 »
Jéé, už to funguje i s tou výchozí politikou, kdy vše příchozí je zahozené, použil jsem ten příkaz, co poslal nick: 8472 - iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT. Viděl jsem tento příkaz už někde na netu, ale nevěděl jsem co přesně dělá, tak jsem to nezkoušel...co to znamená? :)

výpis je:

ladik@ladik:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy DROP)
target     prot opt source               destination         
ACCEPT     all  --  anywhere             anywhere            state RELATED,ESTABLISHED

Chain FORWARD (policy ACCEPT)

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
ladik@ladik:~$

edit: jinak ten příkaz od DuckD: watch iptables -vL, velmi dobré, díkec
« Poslední změna: 08 Října 2008, 13:42:55 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

8472

• Aktivní člen
  • *
Re: Firewall iptables (vyřešeno)
« Odpověď #4 kdy: 08 Října 2008, 13:47:50 »
Jéé, už to funguje i s tou výchozí politikou, kdy vše příchozí je zahozené, použil jsem ten příkaz, co poslal nick: 8472 - iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT. Viděl jsem tento příkaz už někde na netu, ale nevěděl jsem co přesně dělá, tak jsem to nezkoušel...co to znamená? :)

výpis je:

ladik@ladik:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy DROP)
ACCEPT     all  --  anywhere             anywhere            state RELATED,ESTABLISHED

Chain FORWARD (policy ACCEPT)

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
ladik@ladik:~$

povoli pakety, ktore su pribuzne alebo patria do uz nadviazaneho spojenia

Citace
JJ, thx, toto sa zide :)
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 08 Října 2008, 13:57:41 »
Pokud vycházím z toho, že má být vše DROP = zahozeno, pak ještě k žádnému spojení nedošlo..jak pozná, že již navázané spojení je zrovna www...? co všechno tím povolí..?

8472

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 08 Října 2008, 15:41:07 »
Pokud vycházím z toho, že má být vše DROP = zahozeno, pak ještě k žádnému spojení nedošlo..jak pozná, že již navázané spojení je zrovna www...? co všechno tím povolí..?

nooo, tak to uz neviem, tak daleko som sa zatial nedostal, ale zaujimava otazka

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Firewall iptables [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 09 Října 2008, 07:13:40 »
Ještě bych měl jeden dotaz ohledně iptables...po restartu se všechna pravidla smažou, jak to udělat, abych nemusel po každém restartu nastavovat vše znovu? Udělal jsem si skript s příkazy, které jsou nutné k celkovému nastavení iptables a spouštím ho Cronem hned po restartu..funguje trochu jinak než jsem čekal :)po restartu se po přihlášení nic neděje..pozadí už nenaskočí, pomocí CTRL+F1 jsem se nalogoval do záchraného režimu, kde jsem firewallu opět vše povolil a dobré, do systému jsem se dostal, ale pravidla iptables jsem musel opět spustit manuálně. Není jednodušší nějaký příkaz na ukládání těchto pravidel? :)

8472

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 09 Října 2008, 08:39:23 »
podla toho co som sa docital tak aby to boli pravidla zavedene po starte OS treba to slahnut do /etc/rc.local , ale bacha, "exit 0" ktory tam uz je musi byt v tomto subore vzdy na konci, cize vsetko co chces takto startovat prdni pred to.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #9 kdy: 09 Října 2008, 09:55:02 »
A nebude to mít ten samý účinek, jako když jsem to zadal do Cronu? Cron mi můj skript spustil, pravidla firewallu hned po restartu zavedl, jenže po zadání přihlašovacích údajů se mi to dál nedostalo...jakoby firewall bránil i mně :) pokud se ale do systému dostanu (bez firewallu) a zapnu až pak, pak vše běží...ale zkusím ten skript hodit do toho rc.local

edit: no, je to bohužel tak..to samé. Po přihlášení jen pozadí, vlevo nahoře šedý rámeček, kde by bodl nějaký text, ale je bez textu..a dál se nedostane. Každopádně jsem zase o něco chytřejší, vše, co je ve složce /etc/rc.local se spouští zároveň se systémem, dobrá věc :)
« Poslední změna: 09 Října 2008, 10:08:54 od On »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 09 Října 2008, 10:56:38 »
zkus sem napsat ten tvuj skript, pak mozna budeme chytrejsi
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #11 kdy: 09 Října 2008, 11:06:41 »
no, snad nebudu pro smích :)) Jsou to jen příkazy, které se mají zavést do iptables. Jestli ještě pomůže, vlastník je root, práva 755.

iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -A INPUT -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i eth0 -s katka -p tcp --dport 22 -j ACCEPT

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #12 kdy: 09 Října 2008, 12:30:57 »

Došlo k navázání spojení, poslal jsi přeci požadavek na nějakou stránku.
Tvým požadavkem na stránku si stavový firewall uložil záznam do tabulky.
A když ti webový server odpoví, stavový firewall už bude vědět že je navázané spojení.
Je to popsané jednoduše, ale nějak tak to přibližně je.

Mrkni na to jak se staví firewall: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,14901.0.html
http://www.owebu.cz/linux/vypis.php?clanek=882
Tady je taky zajímavej iptejbl: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,3249.msg21863.html#msg21863
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #13 kdy: 09 Října 2008, 12:55:34 »
hmmm, výborné články, díkec

ufaak

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 09 Října 2008, 13:35:58 »
no, snad nebudu pro smích :)) Jsou to jen příkazy, které se mají zavést do iptables. Jestli ještě pomůže, vlastník je root, práva 755.

iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -A INPUT -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i eth0 -s katka -p tcp --dport 22 -j ACCEPT

Nejsem programator, ale nemel by ten skript byt nejak ukonceny?
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #15 kdy: 09 Října 2008, 14:29:12 »
No, nevím, jestli se teda tomuhle říká "skript", je to jen snůžka příkazů, které má systém provést po nastaveném úkonu, v mém případě po najetí do systému..příkazy vykonal, firewall spustil..jenže nechce se mi to dostat do systému, nemyslím, že by to nějaké ukončení řešilo..spíš nějaké další pravidlo...jenže já nevím, přes co mě to nechce pustit = na čem to končí

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #16 kdy: 10 Října 2008, 09:36:13 »
Ještě dotaz, podle návodu jsem si nastavil, aby se mi zaznamenávaly zahozené pakety, jenže...nikde v návodu jsem už nenašel, kde ty výpisy vlastně hledat, poradí někdo? :)

příkaz na logování:

iptables -A INPUT -m limit --limit 5/h --limit-burst 3 -j LOG --log-prefix "zapis: " --log-level 6

Jinak pokud by někdo věděl ohledně toho, proč mi se spuštěným fw nenaběhne systém, byl bych též rád, díky

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #17 kdy: 10 Října 2008, 09:49:35 »
Co trochu iniciativy? Třeba použít vyhledávání?
iptables + log
/var/log/messages

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #18 kdy: 10 Října 2008, 10:01:17 »
aha, tak takhle to funguje...já doufal, že mi to vytvoří zvlášť ten soubor "zapis", ten jsem hledal, pač v messages je miliarda jiných věcí, tak je to takové nepřehledné...ono to asi nějak zvlášť do souboru zapsat jde, jen jsem té stránce, kde o tom něco bylo, nevěnoval tolik pozornosti...tak se omlouvám

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.