zdravím..
udržuju kompjůtr svojí přítelkyně a mám následující problém...
cca půl roku zpátky...
instalace OS.. pouze XP
...její kamarád provedl doinstalování linuxu (nejednalo se o ubuntu), u které sem sice byl, ale přes rameno toho zasoho člověk zase tolik nevokoukne, při které vznikly následující partice:
dev/hda1 - ntfs - boot ...prostor pro wokenice
.......
dev/hda2 - extended - lba
dev/hda5 - fat32 ...data
dev/hda6 - linux.swap
.......
dev/hda3 - ext3
(velikosti přiměřené 40GB disku)
multiboot pomocí lilo
nemám bootovací disketu pro linux, páč je rozbitá disketovka
cca před měsícem sem přeinstaloval XP,páč byli zvířátka ňáký unavený a *censored*, tím sem si samozřejmě přepsal boot, což mi bylo sice úplně jasný, ale nic jinýho mi nezbejvalo..
předevčírem sem instaloval OS loader(samozřejmě bez odinstalační diskety, kdo by vopravoval disketovku) a ten mi sice nabídne botování linuxu, ale OS nenaběhne, pouze se objeví blikající cursor a jediná možnost, jak se pohnout, je ctrl+alt+del a pak hurá wokenice
včera sem doma vytáhl CDs ubuntu5.10 a trochu sem si prohlíd install.CD, ale povolení k instalaci sem nedostal (od přítelkyně... bojí se o svý data, a já teda taky). je mi jasný, že jde nainstaovat ubuntu do příslušné partice, ale ne tak jasný abych v tom pokračoval. otázka č.1 je tedy zřejmá.
k o tázce druhé:
dnes jsem v průběhu odpoledne hledal na netu alternativu obnovy stávající instalace linuxu a ze zjištěných faktů sem usoudil, že chci instalovat pouze grub
vím jak upravit grub/menu.lst či grub.conf, ale potřebuju vědět, jestli jde z liveCD. ubuntu instalovat pouze grub. procházel jsem si bootavací help stejnětak i spuštěný OS, ale žádnou možnost sem neobjevil.
jde to?
thanx...