Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]  (Přečteno 17789 krát)

petr213

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 16
Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« kdy: 12 Října 2008, 20:36:18 »
Zdravím. Potřebuji pomoc. Mám Atlona XP 1700, TNT Riva 32MB a Ubuntu 8.04. Doposud vše fungovalo. Dnes ráno jsem zapnul počítač a on mi suše oznámil že jede v rozlišení 640x480. Když se pokusím změnit rozlišení obrazovky je tam jenom možnost 640x480. Pomozte !!!!!!!!!
« Poslední změna: 12 Října 2008, 21:46:41 od petr213 »

premet

  • Host
Re: Změna rozlišení obrazovky
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2008, 20:39:15 »
Zkus
Kód: [Vybrat]
gksudo displayconfig-gtk

petr213

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 16
Re: Změna rozlišení obrazovky
« Odpověď #2 kdy: 12 Října 2008, 21:00:45 »
Nepomohlo. Je tam jenom rozlišení 640x480. Problém bude asi v tomto. Včera jsem instaloval conky.  Šel jsem podle wiki až k bodu

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf
V textovém souboru, který se otevřel, nalezněte sekci "Modules" a do ní přidejte řádek Load "dbe".


Jenomže sekce "Modules" tam nebyla a tak jsem ji tam celou vložil

Section "Modules"
        Load  "dbe"
EndSection

Potom jsem zkusil conky. Pak jsem vypnul počítač. Teď xorg.conf vypadá jinak

Section "Module"
   Load      "glx"
   Load      "GLcore"
   Load      "v4l"
EndSection


a v modulech k zobazování :

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
   Vendorname   "Plug 'n' Play"
   Modelname   "Plug 'n' Play"
  modeline  "640x480@60" 25.2 640 656 752 800 480 490 492 525 -vsync -hsync
   Gamma   1.0
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Device      "Configured Video Device"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Defaultdepth   24
   SubSection "Display"
      Depth   24
      Virtual   640   480
      Modes      "640x480@60"
   EndSubSection
EndSection
 
 


Tady bude asi chyba ale nevím jak ji napravit. Tipuji správně ?

premet

  • Host
Re: Změna rozlišení obrazovky
« Odpověď #3 kdy: 12 Října 2008, 21:18:39 »
No jasný, vidíš, že tam máš rozlišení 640*480 si ho změn na jaký chceš a odhlaš se a přihlaš.

petr213

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 16
Re: Změna rozlišení obrazovky
« Odpověď #4 kdy: 12 Října 2008, 21:31:14 »
Dík za radu, ale udělal jsem to takto. Do xogr.conf jsem nakopíroval obsah původního xorg.conf před instalací conky a restartoval. Teď už je rozlišení v pořádku.

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 06 Srpna 2014, 11:47:38 »
Dobrý den sem začátečník v Ubuntu.
Mam verzi 14.04. a nejde mi nastavit spravne rozlišení obrazovky. Prosím pomozte

Děkuju
« Poslední změna: 06 Srpna 2014, 11:58:53 od Jakub Audrlický »

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 06 Srpna 2014, 11:54:56 »
Dobrý den sem začátečník v Ubuntu.
Mam verzi 14.04. a nejde mi nastavit spravne rozlišení obrazocky. Prosím pomozte

Děkuju

Co to znamená nejde ? Jako že ho to nenabízí ? Nejdřív bych si detailně přečetl tohle : http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=5279.0 a zkusil bych se zeptat znovu.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 06 Srpna 2014, 12:01:45 »
Ano rozlišení není v nabídce a nenašel jsem žádný návod který by mi pomohl.

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 06 Srpna 2014, 12:25:57 »
Zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
xrandr a výpis sem.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 06 Srpna 2014, 12:32:53 »
Vypsalo mi to tohle :

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 8192 x 8192
VGA-0 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768       60.0*
   800x600        60.3     56.2 
   848x480        60.0 
   640x480        59.9 
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)


a ja potřebuji rozlišení 1360x768

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 06 Srpna 2014, 13:31:48 »
Boužel se to nemění je tam pořád to samé rozlišení

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 06 Srpna 2014, 13:39:49 »
Napiš, co tam přesně píšeš, třeba tam máš překlep.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 06 Srpna 2014, 13:43:54 »
přesně todle:

xrandr --output VGA-0 --mode 1360x768 --rate 75

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 06 Srpna 2014, 13:52:59 »
přesně todle:

xrandr --output VGA-0 --mode 1360x768 --rate 75

No, jestli jsi ten návod četl (jako že asi ne), tak se tam píše Pokud vám příkaz nenabídne rozlišení, které potřebujete nastavit, mrkněte sem: : https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution#Adding_undetected_resolutions
« Poslední změna: 06 Srpna 2014, 13:57:27 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 06 Srpna 2014, 14:17:37 »
ano tam sem se také koukal ale moc to nechápu

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 06 Srpna 2014, 15:26:02 »
Pokud chceš rozlišení 1360 x 768 / 60 Hz postupuj takhle :

do terminálu :
Kód: [Vybrat]
cvt 1360 768 60
to ti vyplivne toto

Kód: [Vybrat]
# 1360x768 59.80 Hz (CVT) hsync: 47.72 kHz; pclk: 84.75 MHz
Modeline "1360x768_60.00"   84.75  1360 1432 1568 1776  768 771 781 798 -hsync +vsync

tebe bude zajímat jen to, co je za "Modeline" a přesně to tam dosadíš
Kód: [Vybrat]
xrandr --newmode <Mode``Line>
čili výsledný příkaz bude vypadat :
Kód: [Vybrat]
xrandr --newmode  "1360x768_60.00"   84.75  1360 1432 1568 1776  768 771 781 798 -hsync +vsync
pak :
Kód: [Vybrat]
xrandr --addmode VGA 1360x768_60.00
a nakonec :
Kód: [Vybrat]
xrandr --output VGA --mode 1360x768_60.00
je to pakárna, ale mělo by to fungovat.


edit : nebo napiš, co používáš za grafiku a ovladače a třeba se to vyřeší jinak.
« Poslední změna: 06 Srpna 2014, 15:34:54 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 08 Srpna 2014, 09:21:40 »
Fakt funguje moc děkuju ale když restartuju počítač tak se to zase změní na původní
« Poslední změna: 08 Srpna 2014, 09:36:08 od Jakub Audrlický »

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 08 Srpna 2014, 14:44:15 »
toto vyplul ( po česky : vyplivl ) google ...

Citace
#!/bin/sh
xrandr --newmode "1368x768_60.00"   85.25  1368 1440 1576 1784  768 771 781 798 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA 1368x768_60.00
xrandr --output VGA --mode 1366x768_60.00
Soubor jsem pojmenoval res.sh

3. Umístění skriptu s právy ke spuštění někam, kde ho bude systém pouštět automaticky při startu
Tady může nastat potíž, existuje totiž několik možností, některé z nich ovšem nespouští skript přímo, ale zvládnou pustit zástupce.
Zástupcem je obyčejný textový soubor s koncovkou .desktop, který může vypadat třeba takto:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=res.desktop
Exec=cesta k vašemu souboru res.sh
Name[cs_CZ]=Rozlišení
Icon=grandr

Než dáte systému povel k automatickému spouštění res.sh nebo res.desktop, vyzkoušejte ho. Pak je možné využít V Ovládacím centru aplikaci Relace a spuštění nebo něco podobného podle vaší distribuce. Také je možné skript umístit do složky /etc/xdg/autostart (mělo by to fungovat, mě to zlobilo).

A je to.

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 08 Srpna 2014, 15:09:18 »
Fakt funguje moc děkuju ale když restartuju počítač tak se to zase změní na původní

Sorry to jsem zapomněl zmínit, jelikož to bylo v tom návodu napsáno https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution#Adding_undetected_resolutions

pod hlavičkou Setting xrandr changes persistently

ale to co napsal petertomasy by mělo určitě fungovat taky.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Audrlický

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 8
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #20 kdy: 09 Srpna 2014, 10:14:32 »
Koukal sem se na oboji navod ale ani jednomu nerozumim

martyj

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Změna rozlišení obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #21 kdy: 09 Srpna 2014, 12:45:12 »
Tady máš ten script : http://uloz.to/xHnsHaXu/rozliseni-sh

nastav spustitelný příznak viz. obr 1 a přidej ho do aplikací, které se spouštějí při startu, čili >ozubené kolečko>aplikace po spuštění viz obr. 2.

Snad už to půjde. Víc už pro tebe udělat nemůžu.

[příloha smazaná administrátorem]
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.