Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: modifikace layoutu  (Přečteno 1045 krát)

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
modifikace layoutu
« kdy: 14 Října 2008, 16:15:52 »
Zdravím,

potřeboval bych poradit s modifikací layoutu klávesnice. Již dříve jsem si tvořil vlastní qwerty rozložení, kde nejsou idiotské symboly, takže mám funkční rozložení, které používám. Nicméně dostal jsem novou ergonomickou klávesnici, která je super až na MIMOŘÁDNĚ přihlouplé (a to jsem to řekl hodně slušně a nepřesně) rozložení kurzorových kláves a bloku kláves home,end, insert, delete, pgUp, pgDown. Bohužel tyto klávesy musím používat v průběhu psaní velmi často a tedy mne to zpomaluje více než dost, protože je téměř nemožné najít tu správnou, kuriózně zmenšenou a oproti standardní klávesnici přemístěnou klapku(to vše v zájmu zmenšení klávesnice o 2cm - MS zase jednou použil hlavu). Takže si chci všech těchto 10 kláves dát jako klávesovou zkratku - jenže nevím pod jakými konstantami se skrývají. To je první problém. Druhý problém vězí v altu - většina aplikací má vlastní klávesové zkratky, a to jsou většinou kombinace s kontrolem, takže tyto klávesové zkratky nemůžu použít. Takže se nabízí pouze kombinace s windowsí klávesou anebo s altem.  Pokud to jde přes tu windoze klávesu, tak by to bylo ideální, ale pokud to nejde, tak by to šlo přes ten alt, ale pak je zase třeba aby byl alt-gr i vlevo, protože alt-písmeno ovládá hlavní nabídku (což je dle mého mínění taky nesmysl, ale to tu teď nejde).

Ví někdo jak na to?

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
Re: modifikace layoutu
« Odpověď #1 kdy: 14 Října 2008, 23:12:41 »
tak trochu jsem pokročil. Podařilo se mi interpretovat jednotlivé sloupečky v /usr/share/X11/xkb/symbols/cz - poslední dva jsou alt_gr-key a alt_gr-shift-key.
našel jsem i definice tlačítek - ty jsou v souboru keysymdef.h, který je možné najít třeba zde (pokud ho nemáte jako já na disku)
http://www.liafa.jussieu.fr/~carton/Enseignement/InterfacesGraphiques/MasterInfo/Cours/X/keysymdef.h

tak. A poslední otázkou zůstává, jak zařídit, aby se win key choval jako shift-alt-gr

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.