Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neustálé cvakání HDD  (Přečteno 13321 krát)

Tagy

• Aktivní člen
  • *
Neustálé cvakání HDD
« kdy: 19 Října 2008, 20:27:52 »
Ahoj, HDD na novém notebooku mi stále Cvaká -> po určitém, řekl bych nepravidelném intervalu (8-20s).
Přijde mi že cvakne, pak zachroupou hlavičky...
Že by ext3 zapisoval čas přístupu nebo tak něco?
Co se s tím dá dělat?
Našel jsem nějaké diskuze... ale pročítat 20 stránek různých názorů...
Na wiki jsem nic nenašel.
Jo a laptop-mode mám (soubor je prázdný) nautilus ukazuje v náhledu "0" -> false, takže asi vypnuto...

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Neustálé cvakání HDD
« Odpověď #1 kdy: 19 Října 2008, 20:32:02 »
Cvaká jakože se vypne/zapne?
Čas přístupu můžete samozřejmě vypnout, také můžete zvýšit dobu před zapsáním na disk.
http://wiki.ubuntu.cz/Optimalizace%20ext3

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Října 2008, 20:40:06 »
aj mne to cvaká a občas to cvakne dosť nahlas a s odozvou ako keď pustíš guličku na zem a párkrát sa odrazí   :D

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Října 2008, 20:46:49 »
Cvaká jakože se vypne/zapne?
Čas přístupu můžete samozřejmě vypnout, také můžete zvýšit dobu před zapsáním na disk.
http://wiki.ubuntu.cz/Optimalizace%20ext3

Tak jsem si zahrál na doktora a přiložil ucho k tělu notebooka :)
Vypadá to tak, že se plotny točit nepřestanou, hlavička cvakne, a pak chrr (takové to klasické zachroupání když hlavička něco na plotnu zapisuje/čte)
A pak zas cvakne, chroupne a furt dokola...

Koukal jsem do FSTABu a vidím že má EXT3 nastaveno parametr "relatime"
Pokud přidám položku noatime, asi budu muset tu "relatime" smazat že...
Ještě se zeptám, vyjmuto z wiki:
"Tento čas může být občas používán některými skripty, ale pokud toto nevyužíváte, je zapisování času naprosto zbytečné. "

Věta řekl bych napsána tak trochu šalamounsky, jaké skripty toto mohou používat? Jak zjistím které tento čas přístupu používají?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit: tak jsem to editnul:
Teď už to necvaká tak často, ale cvaká... (ještě zkusím zvednout prodlevu před zápisem):
Přijde mi že se hlavička zaparkuje a při potřebě se odparkuje zapíše a zas zaparkuje, asi kvůli nárazům.
Lze nějakým způsobem nastavit vypínání točení ploten? Např. nějakým příkazem přes ikonku...
« Poslední změna: 19 Října 2008, 20:59:51 od Tagy »

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #4 kdy: 19 Října 2008, 20:57:34 »
ja ti reknu co to je, resi se to na anglickem foru, ubuntu likviduje ntb disky tim, ze je neustale kalibruje...

je to problem o kterem se vi, ale zatim neni reseni, me to dela taky, ale me to je fuk, az odejde, tak odejde

col_boggy

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Října 2008, 20:58:47 »
cca. za měsíc přijde čas začít kopat harddiskový hrobeček ;)

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Října 2008, 21:18:51 »
ja ti reknu co to je, resi se to na anglickem foru, ubuntu likviduje ntb disky tim, ze je neustale kalibruje...

je to problem o kterem se vi, ale zatim neni reseni, me to dela taky, ale me to je fuk, az odejde, tak odejde

Opravdu?
To se mi ani nechce věřit!
Pokud se o tomto problému ví dělší dobu, tak se divím že už to někdo nevyřešil.
To se mi zdá divné...

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Října 2008, 21:20:21 »
cca. za měsíc přijde čas začít kopat harddiskový hrobeček ;)

To ne, 3 roky mám záruku, takže jedině reklamace, žádný hrobečky nebudou  :D

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 19 Října 2008, 21:30:23 »
Tagy: ten problém opravdu existuje, a řešil se i tady. Ovšem, není to úplně tak, jak Radius psal - BIOS ntb po určité době parkuje hlavičky disků a zastavuje rotaci - je to kvůli úspoře energie. Ve výchozí instalaci ubuntu toto nastavení nijak neupravuje. Teprve až ve chvíli, kdy je povolen tuším laptop_mode (znovu podotýkám, že po instalaci je vypnut a jeho zapnutí se provádí ruční úpravou souboru) začne s tímto nastavením něco dělat.

Jinak pokud disk cvaká, dosti často to znamená jen a pouze to, že se mu nezadařilo přečíst sektor a provedl nové vystavení hlavičky. Je vhodné zkontrolovat logy a např. dmesg
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Října 2008, 21:56:03 »
fungujem na ubuntu cez laptop vyše pol roka teda skoro rok a zatiaľ mi disk neodišiel.mám síce nový disk a starý už používam len ako externý ale vydržal dlho tak to cvakanie asi až tak neškodí.a nejak mi to nikdy nevadilo.keď pracujem s laptopom väčšinou mám sluchátka na ušiach kvôli tomu aby som nepočul ten hluk čo z neho vychádza  :D

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 19 Října 2008, 22:22:36 »
fungujem na ubuntu cez laptop vyše pol roka teda skoro rok a zatiaľ mi disk neodišiel.mám síce nový disk a starý už používam len ako externý ale vydržal dlho tak to cvakanie asi až tak neškodí.a nejak mi to nikdy nevadilo.keď pracujem s laptopom väčšinou mám sluchátka na ušiach kvôli tomu aby som nepočul ten hluk čo z neho vychádza  :D
No vcelku jde to cvakání na nervy, je to jediné co je slyšet  ::)

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 19 Října 2008, 22:26:10 »
Tagy: ten problém opravdu existuje, a řešil se i tady. Ovšem, není to úplně tak, jak Radius psal - BIOS ntb po určité době parkuje hlavičky disků a zastavuje rotaci - je to kvůli úspoře energie. Ve výchozí instalaci ubuntu toto nastavení nijak neupravuje. Teprve až ve chvíli, kdy je povolen tuším laptop_mode (znovu podotýkám, že po instalaci je vypnut a jeho zapnutí se provádí ruční úpravou souboru) začne s tímto nastavením něco dělat.

Jinak pokud disk cvaká, dosti často to znamená jen a pouze to, že se mu nezadařilo přečíst sektor a provedl nové vystavení hlavičky. Je vhodné zkontrolovat logy a např. dmesg

Právě že plotny rotují pořád -> viz post s "doktorem"
Ale ta rekalibrace je tak do minuty nejmíň 8x!
U svého starého booku, na kterém byl už Ubuntu 8.04 od doby kdy vyšlo (zažil i 7.10) jsem takovéto cvakání nespozoroval...
A desktopu také ne...

Tagy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 19 Října 2008, 22:28:00 »

Kde tyto logy najdu?
V SUSE to bylo možné zobrazit přes správce Yast :-)
Tady bohužel netuším, díky :-)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #13 kdy: 19 Října 2008, 22:57:37 »
Systém/Správa/Systémový protokol jestli se nepletu
jinak disk mi taky dost hlasitě cvakal u 7.10 i teď 8.04 -> pomohlo pročíst téma "Ubuntu ničí disky notebooků" nebo tak nějak a podle návodu si s tím pohrát, disk už necvaká.

Edit: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,15608.0.html
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 19 Října 2008, 23:15:10 »
no tak ja počujem na nb aj ventilátor a zrovna tichý nie je..aj keď mám nb chladený vodou ten ventilátor hučí.tak dávam sluchátka s hudbou na uši ;)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 20 Října 2008, 08:15:42 »
jsou ve /var/log :)

do konzoly během cvakání (nebo těsně po)
Kód: [Vybrat]
sudo tail /var/log/syslog
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.