Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s nastavenim rozlisenia a rozpoznanim monitoru  (Přečteno 2307 krát)

srnka

• Návštěvník
Problem s nastavenim rozlisenia a rozpoznanim monitoru
« kdy: 20 Října 2008, 10:03:37 »
Uz druhykrat sa mi stalo, ze po nainstalovani Ubunty, kde instalacia prebehne bez problemov, mi namiesto nabehnutia grafiky a prihlasovacieho okna zostane cierny monitor, alebo dokonca pise, ze nema pripojeny signal. Ubuntu si spravne nenastavi o aky monitor ide a ake rozlisenia mu moze dat. Neviem preco nastava tento problem, ked dam live cd s Knoppixom alebo fedorou, maju dobre graficke rozlisenie. Na nastavenie v Ubuntu musim rucne skusat konfiguracie xorg.conf a na vytvaranie modeline vyuzivam gtf. Tento problem sa mi vyskytol pri monitore Benq FP531 a teraz pri notebooku Prestigio Nobile 1560. Samotny fakt, ze sa toto stane ma netesi, ale tiez by ma zaujimalo, ako sa to da efektivne vyriesit? Dakujem

srnka

• Návštěvník
Re: Problem s nastavenim rozlisenia a rozpoznanim monitoru
« Odpověď #1 kdy: 20 Října 2008, 14:07:09 »
Nikto nenapisal svoje poznatky, ale patranim po nete som zistila, ze to moze byt grafickou kartou. Tento notebook ma Intel s chipsetom 915. Postupovala som podla tohoto navodu http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20Intel.
Aj po tomto nastaveni mam namiesto grafiky ciernu obrazovku. S rucne vytvorenym skriptom nabehla grafika v low-graphics mode, kde ked vyberiem monitor a rozlisenie, vygeneruje mi to xorg.cong, ale rozlisenie sa nezmeni. Ani po restarte grafiky ci celeho pc. Nejaka rada? Dakujem

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2008, 15:45:19 »
Velmi nepomozem, ale ...

Podobny problem sa mi staval na druhom stroji s integrovanou IGM845 po nainstalovani aktualizacii pre VGA. Po urcitom case mi karta dokonca povolila OpenGL akceleraciu, takze si skor myslim, ze je to nejaky problem jadra alebo modulu, ktory nevie korektne pracovat s tymito integrovanymi kartami (Intel inovuje rychlejsie HW, nez komunita stiha SW).

Inak Intel VGA OnBoard nemaju vo zvyku robit nejake zasadne drahoty na cerstvo nainstalovanom linuxe. Tiez by mohol byt problem aj s nejakym konfliktnym balickom, ktory je obsiahnuty v Ubuntu (ano, s Knoppixom to fungovalo aj mne bez problemov, co mi je divne, lebo Knoppix je tiez postaveny na Debiane).

srnka

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2008, 15:49:43 »
No nic, nikto neporadil, sama som nezistila ako to vyriesit, takze som namiesto Ubunty dala Debian a tam ide grafika bez problemov.

srnka

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2008, 15:57:12 »
Nexus: dakujem za reakciu.
A tiez je mi to divne, ze v inych distrib. nie su problemy s tymto. Potom to nie je problem celeho linuxu, ale naozaj Ubunty.. Je to skoda, lebo mnohych zaciatocnikov to odradi - radsej skusia inu distribuciu. Co sa nedivim, tazko si s tym da rady niekto, kto v linuxe nikdy nerobil.

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2008, 16:05:54 »
Take nevim, cim to je. Ale pokud bys chtela pouzivat misto Debianu Ubuntu (at uz z jakychkoliv duvodu), tak by melo stacit si nakopirovat /etc/X11/xorg.conf z Debianu do Ubuntu a melo by to jit. Stejne se to da i u nejake live-cd distribuce, takze neni treba ani instalovat 2x.

srnka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Října 2008, 16:14:25 »
To som skusala. Este raz davnejsie v hore spominanom pripade monitoru Benq a grafiky nvidia. Pouzila som xorg.conf z knoppixu. Som myslela, ze to pojde, Knoppix aj Ubuntu je debian-like. Neslo to.
Teraz mi nevadi, ze mam Debian namiesto Ubunty. Pred tym to bolo horsie, lebo som to instalovala cloveku zvyknutemu na Ubuntu. Ale to sa mi podarilo vyriesit.
Kazdopadne dakujem za odpoved.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.