Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Preferujete vývoj formou evoluce(postupně) či revoluce(skokově)?

evoluce
revoluce
je mi to jedno
jiný - podělte se v diskuzi
cože?
doplněno:
evoluce s menším revolučním přístupem
revoluce s větším evolučním přístupem

Autor Téma: Evoluci, či raději revoluci?  (Přečteno 8349 krát)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Evoluci, či raději revoluci?
« kdy: 22 Října 2008, 21:43:38 »
Fujtajbl ve spolek! (zdravice nejmenovaného člena fóra. :) )

Už kolikrát jsem si položil otázku, zda bych rád další vývoj mého oblíbeného operačního systému formou evoluce či revoluce. Narážím na vývoj grafických prostředí, evoluci zastupuje Gnome a revoluci KDE 4.

Mé myšlenky se ubírají spíše směrem evoluce, neb nynější překotný přechod na KDE 4, mi připadá do budoucna jako nepoužitelný. Rozhodně by takovýto model neměl být pravidlem, i když jednou za 7 let by se to dalo. Vždy přeci můžeme zůstávat u toho staršího prostředí.

Vývoj funkcí pro KDE 3 se v podstatě zastavil, ztrácí pak bodíky u uživatelů, kteří chtějí inovace, ale zároveň rozumně pracovat, KDE 4 je pro dosti lidí nepoužitelné, nejsou předělané programy, na které jsou zvyklí, atd.
Naproti tomu Gnome se vyvíjí postupně, má inovace, nové prvky, ale nemusíte se bát, že ztratíte vědomosti o naučeném ovládání.

Proč to vůbec píšu? Zajímal by mě Váš názor na takovýto přechod. Jste ochotný podstoupit rizika revoluce, nebo máte raději jistotu kontinuálního vývoje? Hlasujte v anketě...
« Poslední změna: 22 Října 2008, 22:21:39 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

wam]Spider007

• Host
Re: Evoluci, či raději revoluci?
« Odpověď #1 kdy: 22 Října 2008, 22:24:49 »
pouzivam gnome, ale som zastanca skor revolucneho pokroku ako evolucneho. Pri tom evolucnom je totiz velmi lahko mozne, ze postup ide slimacimi krokmi (vid spominane GNOME).
Revolucia nesie iste rizika, ale casom clovek zisti, ze ta zmena splnila ucel a je dobra. Ved kto sa nepotesi ked jeho oblubena aplikacia sa v podstate zo dna na den stava omnoho lepsia ako bola predtym? Mna urcite ano.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #2 kdy: 23 Října 2008, 01:25:51 »
byl bych pro rychlejší evoluci, abych si mohl užívat spoustu novinek a zároveň nebyl zaskočen revolucí...

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Října 2008, 02:04:22 »
Nektere dramaticke veci proste evoluci resit nejde. Napriklad prechod od jedne graficke knihovny k druhe (byt se jedna jen o novou "radu") proste nese problemy. V KDE si toho mozna nalozili prilis mnoho najednou. Pres veskerou kritiku jsem sam az prekvapenej, ze to KDE tym jeste celkem zvlada. Bokuzel vyvojari extragear aplikaci jsou tezce pozadu. Snad neco dostaneme pod stromecek :)

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 23 Října 2008, 05:28:49 »
Během evoluce se vždycky něco pokazí, takže to je stejně nakonec revoluce. Dopadá to tak u mě s každým přestupem na vyšší verzi...:-)
(a propos, je zapotřebí aplikovat evoluci na anktetu;-) i/y...)
Have you tried turning it off and on again?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Října 2008, 07:50:37 »
Během evoluce se vždycky něco pokazí, takže to je stejně nakonec revoluce. Dopadá to tak u mě s každým přestupem na vyšší verzi...:-)
(a propos, je zapotřebí aplikovat evoluci na anktetu;-) i/y...)
Ok, evoluce aplikována. :) A teď k té revoluci...

wam]Spider007: No ona ta změna v praxi právě trvá dlouho, takže přechod na novou za den rozhodně není. :) KDE4 vyšlo někdy začátkem roku a dodnes hoooodně věcí není v pořádku. A KDE 4.1 to nespravilo. ;)

Tomáš Jančík: Ano, to by se asi líbilo každému. Ono možná k rozhýbání Gnome přispělo právě KDE4...

N. Á. V. O. D. Y.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 23 Října 2008, 07:59:10 »
Jsem spíše pro evoluci, ale dobře naplánovaná a neuspěchaná revoluce (je taková vůbec možná?) by nebyla problém - takové Ubuntu 8.04 bylo tak trochu revolucí, s Firefoxem 3, Pulse audiem, integrací akcelerovaného desktopu, ... - ne, že by to nepřineslo nějaké problémy, ale nic nepřekonatelného . Na druhou stranu, to co předvedli vývojáři s KDE4, tomu bych snad ani neříka revoluce, ale spíše puč (když už zůstaneme u téhle terminologie). Označit za final release něco, co má funkčnost a stabilitu první alfy (4.1 bych označil za stabilní betu), mi připomíná častou situaci z komerčního software - vývoj trvá již příliš dlouho, docházejí peníze a tak se něco "vyplivne", aby se dalo žádat o další.
« Poslední změna: 23 Října 2008, 09:30:09 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2008, 09:20:12 »
EuGenio
Vyborne prirovnani - to Ubuntu 8.04 i kdyz oni to urcite nemysleli jako revoluci, ale mel to byt normalni evolucni "pokrok" Tim, ze tam nadrbali nedodelane veci FF3, Pulse..(o kterych sami vedeli, ze sou nedodelane), poskodili distro aj Linux - a zbyva jenom vyhlasovat, ze 8.04 je revolucni LTS - protoze lidi sou zvykli na to, ze u revoluce casto nevyjde vsechno jak melo (viz VŘSR, 17. listopad...) a tudiz se to da v ramci revoluce tolerovat. U evoluce ve final vydani OS se vsak predpoklada jednoznacny krok k lepsimu - tudiz zadne nedodelky. Jsem proto jednoznacne pro evoluci.
PS: Kdy zacnem rozebirat ejakulaci? ;D   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 23 Října 2008, 09:46:04 »
Souhlas s EuGenio a hase. Na tom FF3 je vidět, že ani malá revoluce není moc dobrý tah.
Tady bych to ale trochu omluvil verzí LTS, kde by pak museli podporovat "dvojkovou" řadu ještě 3 roky, což je příliš dlouho. Nehledě na to, že Mozilla found. to také tak dloho podporovat nebude...

N. Á. V. O. D. Y.

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #9 kdy: 23 Října 2008, 10:43:50 »
Jednoznačně evoluci a vývoj kolem KDE4 mě v tom jenom utvrzuje. Open source komunita prostě nemá dostatek prostředků a lidí na takové revoluční skoky, podívejte se na MS, ten má prakticky neomezené zdroje a revoluce v podobě Vist mu trvala 5 let a ještě stála za...
Vývoj KDE4 trvá už snad 4 roky a KDE3 už 3 roky fakticky stojí. Je to dobře? Já myslím, že ne. Je to přijatelné pro normální uživatele? Ani omylem! KDE4 je oproti KDE3 tak překopané, že i já jako zkušený uživatel mám problémy se v tom vyznat, kompletně překopaný náhled na plochu atd. Představte si, že nyní nainstalujete svojí mámě, která je zvyklá na KDE3, KDE4. Zblázní se z toho. Rozdíl mezi XP a Vistama není zdaleka tak velký jako mezi KDE3 a 4 a přesto to lidi nepřijali, protože to je prostě moc velký skok někam jinam. A to samozřejmě nemluvím o tom, že je KDE4 pro seriózní práci nepoužitelné. Samozřejmě najdou se lidi, kteří jsou nadšenci a už nyní jsou ochotní snížit svoji laťku na stabilitu tak, že prohlašují, že se v KDE4 dá dělat. Já jsem to zkoušel a nedá, jsem zvyklý z GNOME na úplně jinou úroveň stability. Prostě mi nepřijde uspokojující, když mi Amarok snadne co pět minut a Kopete se odebere do křemíkového nebe při každém odhlášení.
Pro komunitu to bylo velké sousto. Faktický výsledek je ten, že vývoj všech KDE programů několik let stál a máme tu prostředí, které má sice potenciál, i když jeho využití běžnými uživateli je pochybné, ale není stále použitelné. Plno programů z KDE4 jsou pořád co se týče stability a počtu funkcí nedodělané verze jejich předchůdců.
A teď se podívejte na GNOME. Za poslední tři roky se GNOME čile vyvíjelo a přitom uživatelé měli pořád funkční a stabilní prostředí. Že se to někomu zdá pomalé? Vývoj podle mě postupuje tak rychle, kolik má GNOME prostředků a vývojářů. Verze vycházejí každého půl roku a když není něco hotové, tak se to prostě do hlavní větve nezařadí. Proto si GNOME pořád udržuje laťku velmi slušné stability. Naopak KDE4 se předhodí velký plán, na který prostě kapacitami vývojářů nemají a jelikož razí zásadu, že nová verze vychází, až je vše hotovo (tedy ne pravidelně), tak výsledkem je neustále zpožďování a uživatelé si musí vybrat mezi něčím nestabilním nebo nečím dlouho stagnujícím. A nakonec to dopadne tak, že je to tak neunosné, že se vydá, za stabilní naprosto nestabilní verze (viz. KDE 4.0)
Kdo si myslí, že je GNOME málo revoluční, tak vězte, že plno z těch revolučních technologií, které jsou součástí KDE4, se pomalu dělají i v GNOME. Máme tu třeba nový virtuální file systém, IM backend pro celé prostředí atd. Je potřeba zapracovat hlavně GTK+, na což už se vývojáři pomalu chystají, ale doufám, že to nebude podobný skok jako Qt3->Qt4.
Tedy, abych to nějak useknul, vývoj většiny open source projektů je limitován prostředky a vývojáři, proto jsou nutné kompromisy a já raději dělám kompromisy na úkor převratných technologií než stability a použitelnosti, proto stojím za evolučním vývojem, jaký má GNOME.

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 23 Října 2008, 11:14:07 »
Vela zajímavý topic. 8)

Podle mě je revoluce jednou za čas docela užitečná.
Evoluční vývoj má totiž také své nevýhody. Stereotyp, chyby a nedostatky vycházející ze základní implementace a také částečné omezení fantazie vývojářů. No a co je pro OSS skalní potřebou? Zájem vývojářů! Když je projekt přestane bavit, umře.
Kam by šlo KDE3 dál? Kompletně ho přepsat pod Qt4, to by přeci nebyla taková zábava, jako poučit se z chyb KDE3, přidat spoustu nových nápadů a napsat nové prostředí, které třeba i bude jednou opravdu revoluční. Hlavně, že to vývojáře baví, se zájmem přichází ve většině případů i kvalita.

Kdo sleduje vývoj KDE4 delší dobu a průběžně ho třeba i ozkouší zjistí, jaký propastný pokrok je mezi (pro některé nešťastně) první ostrou verzí a současnou 4.1 branch, případně i SVN.

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #11 kdy: 23 Října 2008, 18:55:40 »
A teď se podívejte na GNOME. Za poslední tři roky se GNOME čile vyvíjelo a přitom uživatelé měli pořád funkční a stabilní prostředí. Že se to někomu zdá pomalé? Vývoj podle mě postupuje tak rychle, kolik má GNOME prostředků a vývojářů. Verze vycházejí každého půl roku a když není něco hotové, tak se to prostě do hlavní větve nezařadí. Proto si GNOME pořád udržuje laťku velmi slušné stability. Naopak KDE4 se předhodí velký plán, na který prostě kapacitami vývojářů nemají a jelikož razí zásadu, že nová verze vychází, až je vše hotovo (tedy ne pravidelně), tak výsledkem je neustále zpožďování a uživatelé si musí vybrat mezi něčím nestabilním nebo nečím dlouho stagnujícím. A nakonec to dopadne tak, že je to tak neunosné, že se vydá, za stabilní naprosto nestabilní verze (viz. KDE 4.0)
Kdo si myslí, že je GNOME málo revoluční, tak vězte, že plno z těch revolučních technologií, které jsou součástí KDE4, se pomalu dělají i v GNOME. Máme tu třeba nový virtuální file systém, IM backend pro celé prostředí atd. Je potřeba zapracovat hlavně GTK+, na což už se vývojáři pomalu chystají, ale doufám, že to nebude podobný skok jako Qt3->Qt4.
Tedy, abych to nějak useknul, vývoj většiny open source projektů je limitován prostředky a vývojáři, proto jsou nutné kompromisy a já raději dělám kompromisy na úkor převratných technologií než stability a použitelnosti, proto stojím za evolučním vývojem, jaký má GNOME.

no ja neviem, ale mne to pripada, ze GNOME sa ani tak moc nemeni. Je to nieco, ze raz za polroka pribudne button (nemyslel som to doslova samozrejme).
Suhlasim s Pulpanom....sam v praci vidim, ked nieco vyvyjame a potom stale len vylepsujeme, tak obcas cloveku dobre padne to cele prerobit do lepsieho a vyvarovat sa predoslych chyb. Clovek, ktory potom vidi takuto zmenu k lepsiemu za ovela kratsi cas ako je to pri evolucii je z toho viac stastny.
« Poslední změna: 23 Října 2008, 22:24:37 od wam]Spider007 »

col_boggy

• Host
« Odpověď #12 kdy: 23 Října 2008, 22:12:12 »
...Ale podívej se, jak to dopadlo např. u visty.. Xpčka se za ty roky dopracovala na velice stabilní, slušný, na dnešní počítače velice svižný systém (po tom, co v nich osekáme polovinu programů, pár "windows call home" funkcí apod., ale za to to stojí). Nejsem zapřísáhlý odpůrce microsoftu, jen se mi nelíbí jejich taktika a v některých ohledech chování jejich produktů (což můžu ale u ubuntu u kdečeho říci taky, že?).. No, zpět. Pravděpodobně kvůli marketingu se Bill rozhodne, že udělá kompletně překopaný systém s novým vším (neosvědčené, nové a v 90% nedotažené technologie.. bezva nápad, btw.). A teď? Krom hulána naznám téměř nikoho, kdo by měl visty rád - bude trvat nejméně další dva až tři roky, než se uchytí alespoň tak, jako xpčka.
  Naproti tomu, kde4 byl takový hokus-pokus z poněkud jiných, tu už zmíněných důvodů; ale dopadlo to naprosto stejně. Nikdo vlastně pořádně neví, jak to použít, je to dost nestabilní atd. atd.. V tomhle naprosto souhlasím se Sešívaným: evoluce není nijak extra zajímavá na sledování, ale je to stabilní, člověk nemá potíže se učit příliš nových věcí naráz. Nezapomínej, že pro většinu uživatelů nejsou počítače hlavním zájmem - potřebují systém, jednoduchý na ovládání a údržbu. Když se jim s nadsázkou řečeno po aktualizaci změní kde3 na kde4 se vším všudy, docela valí oči. A já bych valil s nima.... Toliko můj názor :)

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2008, 00:42:40 »
Jednoznačně evoluci a vývoj kolem KDE4 mě v tom jenom utvrzuje. Open source komunita prostě nemá dostatek prostředků a lidí na takové revoluční skoky, podívejte se na MS, ten má prakticky neomezené zdroje a revoluce v podobě Vist mu trvala 5 let a ještě stála za...

No dobre, mas radsi svy jisty, preferujes postupne kroky. Ale nektere zmeny proste nejdou postupnyma krokama udelat, protoze primo odporuji tomu, na cem je ten soucasny stav zalozen. Treba z pojeti desktopu jako plochy, panelu a deskletu (widgets) nikdy evoluci nevznikne plasma. Z Windows XP, ktery chronicky trpi na (mimojine) ruzny spy- a mal- ware, nevznikne evoluci system, ktery je vuci tomu odolny. Atd.
Jinak nemas pravdu ohledne KDE. Verze 4.1.2 je nepochybne stabilni a obsahuje prakticky vsechny programy, ktere byly v kde3. Nemuzes trusit vyvojarum KDE na hlavu za to, ze autori amaroku nebo kaffeinu nejsou ani zdaleka hotovi.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2008, 09:45:25 »
Verze 4.1.2 je nepochybne stabilni
[/quote]
Nepřijde ti tohle jako problém? Tohle by se snad mělo říkat již o verzi 4.0.0 a ne až o třetí podverzi, která vyšla po více než půlroce. Jinak se nedá dělat rozdíl mezi kde a winama - tam se taky po vydání nového systému na druhý až třetí servispack.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 24 Října 2008, 09:59:05 »
Jak chcete vyřešit problém evoluce versus revoluce, když ji nedokázalo vyřešit ani náboženství?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 24 Října 2008, 10:20:25 »
Jak chcete vyřešit problém evoluce versus revoluce, když ji nedokázalo vyřešit ani náboženství?

Nikdo neřeší problém evoluce-revoluce. Padnul pouze dotaz, co preferujete.

Já to vidím tak, že evoluce s menším revolučním přístupem nemusí být na škodu. :)

N. Á. V. O. D. Y.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #17 kdy: 24 Října 2008, 10:44:08 »
Jinak se nedá dělat rozdíl mezi kde a winama - tam se taky po vydání nového systému na druhý až třetí servispack.
<<uff

Pavel Půlpán

« Odpověď #18 kdy: 24 Října 2008, 10:50:00 »
Jinak se nedá dělat rozdíl mezi kde a winama - tam se taky po vydání nového systému na druhý až třetí servispack.
<<uff^2

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #19 kdy: 24 Října 2008, 11:30:54 »
<<uff
<<uff^2
Uffejte si, jak chcete, ale prostě tenhle fakt prostě "neodfuníte" - nebo mi tedy vysvětlete, jaký je rozdíl mezi finální verzí Windows, jejíž chyby (nebo alespoň jejich část) odstraní až aktualizace či servicepack a mezi kde4, jehož přvní finální verze (ne žádná alfa, beta, RC) je díky chybám prakticky nepoužitelná, a k použitelnosti se dopracuje aktualizacemi až po cca tři čtvrti roku?

Pavel Půlpán

« Odpověď #20 kdy: 24 Října 2008, 11:36:36 »
Stabilizací svým způsobem do vývoje (a hlavně testování, hlášení chyb) zapojili i širokou veřejnost, neboť KDE-like mainstream distra novu generaci ihned využila (dejme tomu, že to tak chtěli). Urychlí se tím vývoj... Microsoft si toto nemůže dovolit. ;)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 24 Října 2008, 11:39:52 »
Stabilizací svým způsobem do vývoje (a hlavně testování, hlášení chyb) zapojili i širokou veřejnost, neboť KDE-like mainstream distra novu generaci ihned využila (dejme tomu, že to tak chtěli). Urychlí se tím vývoj... Microsoft si toto nemůže dovolit. ;)
Ale MS si to dovolil...

N. Á. V. O. D. Y.

Pavel Půlpán

« Odpověď #22 kdy: 24 Října 2008, 11:47:10 »
Proti gustu není dišputát, ale Windows přeci nejsou tak tragickej systém. Dokonce ani Vista. Používám je jenom tam, kde prostě musím, když nemusím, nepoužívám, nevyhovují mi, respektive jiný systém mi vyhovuje víc!

Ale rozhodně si nemyslím (i když to občas, většinou z legrace, řeknu), že je to šmejd, kterej používaj jenom ztracené případy. :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #23 kdy: 24 Října 2008, 11:52:01 »
Ale rozhodně si nemyslím (i když to občas, většinou z legrace, řeknu), že je to šmejd, kterej používaj jenom ztracené případy. :D
<< aha .. tak to ja si myslim, ze to je smejd a zamerne vadnej system ..

Pavel Půlpán

« Odpověď #24 kdy: 24 Října 2008, 11:53:55 »
4ntz: Pšššt... pozor na kytičky! ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.