Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Z ubuntu zpět na XP  (Přečteno 6532 krát)

Úplná blbka

• Návštěvník
Z ubuntu zpět na XP
« kdy: 25 Října 2008, 14:23:05 »
Ahoj,
jsem absolutně neschopná a blbá...:), omlouvám se předem, ale potřebovala bych poradit.

Nainstalovala jsem si UBUNTU (bohužel jako jediný operační systém), čímž jsem značně přecenila svoje schopnosti, protože jsem nebyla schopná sprovoznit v UBUNTU net přes wifi a v budoucnu by se určitě našlo tisíc dalších potíží...:) - no prostě jsem se rozhodla to vzdát a vrátit se zpět k XP. Ale asi to enbude tak jednoduché, jak jsem čekala:). Instalace XP probíhá zdánlivě bez problémů (mám notebook ACER, takže mám zálohu OS s instalací pro nás lamy, jen se v Biosu zadá, že se má bootovat z CD a už mě to provede až ke konci instalace), ale tentokrát je v tom nějaká zrada. Zdánlivě se OS nainstaluje, pak se počítač restartuje a objeví se hláška: GRUB loading, please wait.... ERROR 17

Najde se nějaká dobrá duše, co mi poradí? Děkuju

evi

• Návštěvník
Re: Z ubuntu zpět na XP
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2008, 14:27:16 »
Ten HDD mas zformatovany uplne cely?

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2008, 14:29:00 »
jj, mám...

evi

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2008, 14:31:52 »
Zkusil bych jine instalacni CD, jestli ti na uplne prazdny disk instalace hodi tohle je problem v CD.

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Října 2008, 14:37:58 »
Děkuju za radu, ale bylo mi řečeno, že údajně a pravděpodobně by měl být problém v nějakým jiným formátu disku či co... A že mi díky tomu ty XP už nejdou nainstalovat... Mno nevím, noo...:)

evi

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Října 2008, 14:40:38 »
Na zacatku formatujes disk a mas na vyber NTFS nebo FAT co si zadal?

JohnyN

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Října 2008, 14:47:55 »

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Října 2008, 14:48:02 »
Nic takovýho jsem tam nezadávala...:) Prostě jsem jen v BIOSu dala, že chci bootovat z cédéčka (je to nějaká záloha - XP + nějaký základní programy) a pak už se dělá všechno tak nějak samo aniž bych tam něco nastavovala... - nejdřív tam probíhá Loading RAMDISK image a pak už se mi tam objeví okno s hláškou: The system backup CD/DVD has been detected and is going to restore the system. Tak dám NEXT - napíše mi to, že přijdu o všechna data na C a pak se to už začne instalvoat.

Je možný, že dělám chybu někde úplně jinde, jsem si to představovala jako Hurvínek válku, prostě jako normální přeinstalovávání počítače... a ono se to má třeba dělat úplně jinak??

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Října 2008, 14:50:07 »
Ján Nosko: Díky za link, to už jsem četla, ale tam bohužel předpokládají, že mám v počítači stále ještě i MS WINDOWS

evi

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Října 2008, 14:54:17 »
Jestli ze si nepostupoval podle toho navodu co dal Jan Nosko se bojim ze budes muset opravdu zkusit jine instalacni CD, to CD co mas pravdepodobne jiny formatovani neumi, ted v poctate nemuzes dozadu ani dopredu. Vic ti bohuzel asi neporadi. Zkus forum www.pc-help.cz

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Října 2008, 14:56:42 »
Achjo, takhle to dopadá, když ženská dělá něco, čemu vůbec enrozumí a nic si o tom nepřečte... No joo no:) Ale děkuju vám:)

JohnyN

• Host
« Odpověď #11 kdy: 25 Října 2008, 15:54:01 »
Zdravím, ak máte k dispozícii iné inštalačné CD pre WinXP, nevadí. Môžete použiť aj to, pri inštalácii však zadáte svoje sériové číslo, ktoré je na zadnej strane notebooku. Musí ísť však o rovnaký typ XP ako máte vy, teda ak je to Home, tak aj to inštalačné médium musí byť Home a legálne. Ďalším problémom možno bude zohnať ovládače, ale pravdepodobne budú na nejakom ďalšom CD k notebooku, príp. na internete.
Veľa štastia.

/edit/ http://66.102.9.104/search?q=cache:H7HPuUKtx_gJ:www.techsupportforum.com/alternative-computing/linux-support/130526-uninstall-ubuntu-reinstall-windows.html+acer+windows+ubuntu+reinstall&hl=sk&ct=clnk&cd=3&gl=sk&client=firefox-a
Snáď angličtina nebude problém, riešenie je niekde v polovičke stránky.

Ak dobre rozumiem vášmu problému, stačí sa zbaviť GRUB zavádzača v MBR, teda bude stačiť ho obnoviť prostredníctvom inštalácie WinXP, mali by ste mať možnosť pri inštalácii windows spustiť konzolu.
http://support.microsoft.com/kb/318728
« Poslední změna: 25 Října 2008, 16:01:22 od Ján Nosko »

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 25 Října 2008, 16:13:16 »
Skoro si už připadám, jako kdybych jen vymýšlela, proč mi něco nejde...

Ale sehnat jiný originální cdéčko s tím samým typem XP bude asi celkem problém. Já mám sice OS, který jsem dostala k notebooku, ale né na originálním cdéčku, ale mám notebook Acer, který mě po prvním spuštění provedl provedením zálohy OS a nějakých základních programů, já jsem si to vypálila a doteď jsem to používala k bezproblémové přeinstalaci systému... - nemůže být ta zdánlivá nefunkčnost tohoto CD právě tím?

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 25 Října 2008, 17:06:07 »
Tak cédéčko se stejným typem Xp se našlo:) - už putuje ke mně, tak to vyzkouším a kdyžtak dám vědět, jak to dopadlo. Děkuju moc az radu!

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 25 Října 2008, 18:57:07 »
No pokud máte u sebe ještě livecd s ubuntu, tak stačí spustit a tam lze také smazat disk úplně, aby poté šli win nainstalovat...

btw ještě zpět k ubuntu, zkoušela jste někomu říci, jestli by vám tu wifi nerozchodil, popř zeptat se tady?

isaiah

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 25 Října 2008, 19:23:19 »
no neviem, chyba je v samotnom zavadzaci, ktory nainstalovanim ubuntu sa zmenil na to, aby spustil grub. A kedze si sformatovala disk, zmazala si aj grub a tym padom MBR (proto zavadzac) chce stale spustit grub, ale ziadny nenachadza.

Zaveďte systém z instalačního CD Windows a zvolte opravu systému. Bude po vás požadováno heslo Administrátora. Poté se spustí konzole, do které zapište příkaz fixmbr

eto vsjo

P.S. wiki.ubuntu.cz
« Poslední změna: 25 Října 2008, 19:25:49 od isaiah »

JohnyN

• Host
« Odpověď #16 kdy: 25 Října 2008, 19:24:55 »
No pokud máte u sebe ještě livecd s ubuntu, tak stačí spustit a tam lze také smazat disk úplně, aby poté šli win nainstalovat...

btw ještě zpět k ubuntu, zkoušela jste někomu říci, jestli by vám tu wifi nerozchodil, popř zeptat se tady?

MBR ale nezmažete

Úplná blbka

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 25 Října 2008, 22:39:26 »
Píšu se spožděním, ale nakonec se zadařilo a XP už vesele fungujou. Všem moc děkuju za rady, zachránili jste mě:)!

Fracty: UBUNTU se mi moc líbí na užívání, je to strašně sympatický prostředí, ale bohužel je poměrně těžké v něm něco nastavit. Takže jsem usoudila, že se zbaběle vrátím k XP, protože je mi jasné, že když by se mi podařilo vyřešit problém s wifi, tak by se za týden objevil nějaký další problém...:)

JohnyN

• Host
« Odpověď #18 kdy: 26 Října 2008, 08:41:15 »
Ak chcete Ubuntu vyskúšať, nemusíte sa hneď zbavovať aj XP, Windows a Linux dokážu na disku existovať spolu. Príp. ak sa bojíte ďalších zásahov do pc, môžete Ubuntu skúsiť nainštalovať do Virtualboxu a bude sa spúšťať emulovane vo windows.
=virtualbox&g[oz]=2.0.2]http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/ostatni/virtualbox/?g[hledano]=virtualbox&g[oz]=2.0.2

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 26 Října 2008, 09:21:16 »
ubuntu nesmaže MBR?:DDD aha tak to je pro mě novinka...

jistěže ho umí smazat...

Úplná blbka: škoda, že jste se nezeptala dříve no, mohlo to být jednodušší. Jinak pro příště si na takové věci vezměte kamaráda, nebo někoho kdo tomu rozumí. Nejenže je to pak rychlejším, ale také vám to může vysvětlit a vy to poté příště zvládnete sama.

JohnyN

• Host
« Odpověď #20 kdy: 26 Října 2008, 09:43:55 »
ubuntu nesmaže MBR?:DDD aha tak to je pro mě novinka...

jistěže ho umí smazat...

GParted nedokáže zmazať MBR! Nehovorím o inštalácii systému!

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 26 Října 2008, 09:55:21 »
:D a já někde psal o tom, že budu disk mazat přes gparted?:)

na to mi stačí např. sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda
a mám vymazáno

JohnyN

• Host
« Odpověď #22 kdy: 26 Října 2008, 09:58:00 »
:D a já někde psal o tom, že budu disk mazat přes gparted?:)

na to mi stačí např. sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda
a mám vymazáno

Pardon zle som to pochopil. Máte pravdu dd to zvládne.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 26 Října 2008, 10:00:38 »
nic se neděje;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.