Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Offline instalace programů.  (Přečteno 9739 krát)

Martas20

• Návštěvník
Offline instalace programů.
« kdy: 28 Října 2008, 15:24:55 »
Potrebuji prosim poradit jak nainstalovat programy aniz bych byl pripojeny na intrenet. Problem je v tom ze na strankach security.ubuntu.com na ktery se dostanu zatim jen pres Wokna je sice mraky programu, ale kdyz stahnu to co potrebuju tak samozrejme instalace vyzaduje jeste neco dalsiho. Nejde nejak zjistit svazanost jednotlivych baliku nebo stahnout nejaky kompletni balik k urcitymu programu. Vsude tu vidim odpovedi typu "gksudo xxxx", ale kdyz nemam v zakladni instalaci gksu nainstalovany tak mi je tokovyto prikaz k prdu a potrebuji ho nejdriv nainstalovat bez nutnosti linux pripojovat na net k cemuz ostatne taky potrebuju VPN clienta kterej v zakladni instalaci taky neni.:-)
« Poslední změna: 28 Října 2008, 15:26:55 od Martas20 »

truhlik

• Závislák
Re: Offline instalace programů.
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2008, 15:41:38 »
1) Na tech strankach by meli byt napsany i potrebne a doporucene zavislosti. Jinak kompletni balik neni, nektere balicky vsak nemaji zadne zavislosti.

2) gksudo by melo byt 100% v zakladni instalaci Ubuntu 8.04. Zadejte nejaky prikaz do terminalu a poslete vysledek.
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit
3) Nejsem si jistej, ale ten VPN klient by tam taky byt mel, ale fakt nevim. Nikdy jsem ho nepotreboval.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2008, 15:56:59 »
Tak napsalo mi to toto.
martin@martin-desktop:~$ gksudo gedit
The program 'gksudo' is currently not installed.  You can install it by typing:
sudo apt-get install gksu
bash: gksudo: command not found
Mam nainstalovano Kubuntu posledni verzi.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2008, 15:59:49 »
Místo gksudo použijte kdesu.
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo#Informace
« Poslední změna: 28 Října 2008, 16:01:21 od Tomáš Pikálek »

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2008, 16:35:32 »
1) Na tech strankach by meli byt napsany i potrebne a doporucene zavislosti. Jinak kompletni balik neni, nektere balicky vsak nemaji zadne zavislosti.

2) gksudo by melo byt 100% v zakladni instalaci Ubuntu 8.04. Zadejte nejaky prikaz do terminalu a poslete vysledek.
gksudo gedit
3) Nejsem si jistej, ale ten VPN klient by tam taky byt mel, ale fakt nevim. Nikdy jsem ho nepotreboval.

No takto bude prca. Ke kazdymu zavislimu baliku je dalsich milion zavislejch balicku. Tak toto asi vzdavam. Obvzlaste kdyz musim pokazdy do woken, stahnout.Resnout a zkusit v LInuxu jestli to funguje. Pokazdy to nahlasi ze to chce jeste neco. Silenost!!!

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2008, 17:37:49 »
ach jo, cekal jsem jestli to nekoho napadne :/ .. ne.

ad.Martas20) ty jsi taky pekny lenoch, co, ze by jsi se koukl na wiki kde je krasny clanek "Instalace Programu", ze by jsi zkusil google a zjistil, ze ma Ubuntu i dokonce instalacni DVD ..

.. ale moznosti je mnohem vic ..

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2008, 19:46:59 »
ach jo, cekal jsem jestli to nekoho napadne :/ .. ne.

ad.Martas20) ty jsi taky pekny lenoch, co, ze by jsi se koukl na wiki kde je krasny clanek "Instalace Programu", ze by jsi zkusil google a zjistil, ze ma Ubuntu i dokonce instalacni DVD ..

.. ale moznosti je mnohem vic ..

Článek "Instalace Programů" jsem četl, ale nedozvěděl jsem se z něj nic ohledně instalace pragramů, když mi nefunguje po Linuxem net (tzn. postahování balíků zvlášť), ale jinak za ten tip s DVD diky. UZ jsem kap na stranku kde jsou vsechny CD a DVD obrazy ke stazeni. Jenom doufam ze v tom bude alespon ten VPN klient a nejaky ty programky, ktery jsem chtel. A hlavne taky kompletni ceska lokalizace. Ta mi u live CD nejak chybela.

truhlik

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2008, 21:36:30 »
A co zkusit zprovoznit internet v Ubuntu?
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 29 Října 2008, 00:25:43 »
A co zkusit zprovoznit internet v Ubuntu?

Ubuntu bez netu musí být pěkná onanie. mě chodil net už z live CD.

honorguard

• Host
« Odpověď #9 kdy: 29 Října 2008, 10:16:24 »
Podle mě je nejsnažší cesta to udělat skrz virtualbox. Do windowsu bych nainstalovat Virtualbox a dal do něj Ubuntu. V něm internet fungovat bude. Nainstaloval bych všechny potřebný aktualizace a stáhnul balíky a pak přes aptoncd uložil všechny balíky na image CD, tu bych pak připojil v Ubuntu a po přidání CD do zdrojů nainstaloval balík aptoncd-metapackage (všechny balíky které jsou na disku) a bylo by po problému. Neříkám že to je nejjednodužší cesta, ale cesta kterou bych asi šel já.

Jinak vyšla o Ubuntu knížka u které by měly být 2 dvouvrstvé DVD s repozitáři, můžeš ji koupit i pomocí našeho sdružení :).

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Října 2008, 20:40:05 »
Podle mě je nejsnažší cesta to udělat skrz virtualbox. Do windowsu bych nainstalovat Virtualbox a dal do něj Ubuntu. V něm internet fungovat bude. Nainstaloval bych všechny potřebný aktualizace a stáhnul balíky a pak přes aptoncd uložil všechny balíky na image CD, tu bych pak připojil v Ubuntu a po přidání CD do zdrojů nainstaloval balík aptoncd-metapackage (všechny balíky které jsou na disku) a bylo by po problému. Neříkám že to je nejjednodužší cesta, ale cesta kterou bych asi šel já.

Jinak vyšla o Ubuntu knížka u které by měly být 2 dvouvrstvé DVD s repozitáři, můžeš ji koupit i pomocí našeho sdružení :).

Tak nevim Virtualbox jsem stahnul nainstaloval Pod nim LInuix nainstaloval, stahl potrebny aktualizace a i Image jsem vytvoril se souborama ale zaboha to nemuzu vypalit. Nejde ten vdi (virtualni disk s linuxem) nejak precist. Nevim jak to mam dostat na svuj normalni disk.Jedina moznost zrejme nasdilet nekam na net a pak zase znova stahnout. :-)

honorguard

• Host
« Odpověď #11 kdy: 31 Října 2008, 05:20:17 »
NN,
nainstalujte přídavky pro hosta (Guest additions) nahoře v menu. A potom si musíte připojit nějakou sdílenou složku. Potom pomocí příkazu
mount -t vboxsf share mount_pointpřipojíte sdílenou složku. Musíte ji nejdřív v menu Virtualboxu - sdílené složky nastavit. Share je potom jméno složky a mount_point je výchozí místo kam připojíte složku.

Jedná se o připojení složky z hostitelského systému s hostovaným systémem.

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:19:38 »
NN,
nainstalujte přídavky pro hosta (Guest additions) nahoře v menu. A potom si musíte připojit nějakou sdílenou složku. Potom pomocí příkazu
mount -t vboxsf share mount_pointpřipojíte sdílenou složku. Musíte ji nejdřív v menu Virtualboxu - sdílené složky nastavit. Share je potom jméno složky a mount_point je výchozí místo kam připojíte složku.

Nainstaloval jsem Guest additions. V okne Devices Shared folders nalistuju treba slozku DC na disku E: (E:\DC) a do prikazovy radky Linuxu ve Vboxu dam sudo mount -t Vboxsf DC E:\DC ale napise to ze pripojny bod neexistuje. Asi delam neco spatne. Nevis co?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:20:15 »
No nejspíš složka E:\DC v linuxu neexistuje.... zkuste vytvořit někde složku a tu tam místo toho zadat ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

honorguard

• Host
« Odpověď #14 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:06:57 »
NN,

Nainstaloval jsem Guest additions. V okne Devices Shared folders nalistuju treba slozku DC na disku E: (E:\DC) a do prikazovy radky Linuxu ve Vboxu dam sudo mount -t Vboxsf DC E:\DC ale napise to ze pripojny bod neexistuje. Asi delam neco spatne. Nevis co?

Když vytváříte sdílenou složku tak jsou tam 2 parametry. Jméno a cesta. Jako cesta je E:\DC. Jako jméno jste asi dal DC. Příkaz pak vypadá následovně:
mount -t vboxsf DC /mnt

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:22:15 »
[quote ]
[/quote]

A co takhle zkusit ve win povolit sdílení

honorguard

• Host
« Odpověď #16 kdy: 02 Listopadu 2008, 23:24:34 »
Citace
Ve Windows, jako v tom hostitelském systému nic povolovat nemusí, protože ten nic nedělá, všechno sdílení obstarají přídavky pro hosta a příkaz co jsem psal výše.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 03 Listopadu 2008, 10:38:02 »
Já mám Win přes virtualbox na Ubuntu a v Ubuntu jsem musel nastavit sdílení, jinak to nechodilo.

honorguard

• Host
« Odpověď #18 kdy: 03 Listopadu 2008, 10:47:55 »
Na Ubuntu jsem nikdy sdílení nepovoloval a vždycky to jelo hned  ??? Ale třeba se to brzy dozvíme...

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 03 Listopadu 2008, 15:36:11 »
Citace
Ve Windows, jako v tom hostitelském systému nic povolovat nemusí, protože ten nic nedělá, všechno sdílení obstarají přídavky pro hosta a příkaz co jsem psal výše.

A co do te radky teda napsat. share - jmeno slozky kterou mam nastavenou v Shere folders a mount point. slozka na disku woken nebo na virtualnim disku?? Daval jsem oboje a pri dani disku e:\ to napise ze nezna a na slozku treba ve /home/martin to napise "znamy system souboru vboxsf" ale kdyz do slozky v linuxu neco dam tak ve woknech nic nevidim.

honorguard

• Host
« Odpověď #20 kdy: 03 Listopadu 2008, 18:37:16 »
Co vám vypíše tohle?:
sudo mount -t vboxsf DC /mntPokud nic podívejte se do složky /mnt v Linuxu ve Virtualboxu, měl byste tam mít sdílená data.

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 03 Listopadu 2008, 19:50:34 »
Co vám vypíše tohle?:
sudo mount -t vboxsf DC /mntPokud nic podívejte se do složky /mnt v Linuxu ve Virtualboxu, měl byste tam mít sdílená data.

Napsal jsem "sudo mount -t vboxsf virtual /mnt" a vypsalo to "mount:známý systém souborů "vboxsf"" a ve slozce /mnt nic neni. Nevim jestli se blbe nenainstalovalo to guest additions protoze kdyz jsem daval v okne vboxu nahore devices a install Guest Additions tak se po kliknuti nic nestalo. Musel jsem na C v Program files najit v adresari Virtualboxu iso soubor VboxGuestAdditions.iso ten namontoval do Alcoholu a nainstaloval. V okne Devices ve Vboxu ale porad zustala volba Install Guest Additions.

honorguard

• Host
« Odpověď #22 kdy: 03 Listopadu 2008, 20:18:11 »
Postupujte následovně:
1) pustte Virtualbox a v nastavení počítače kde máte Ubuntu připojte to iso s přídavky pro hosta k hostovanému systému
2) najděte ve složce /media cdrom s přídavky pro hosta a najdětě přídavky pro hosta pro Linux. Bude to mít koncovku run nebo sh. Poté stačí zadat
sudo bash jmeno_souboru.sh/run

nebo

./jmenosouboru.run
ted si nejsem jistý. Potom provedte ten příkaz co jsem posílal. Virtual jak jste tam měl vy je jméno vyrtuálního adresáře jak jste si navolil ve Virtualboxu.

Martas20

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 04 Listopadu 2008, 18:18:42 »
Kde mužebýt problem když mi nejde nainstalovat ten metapack?? Pri pokusu o instalaci z CD kde je vypaleny ten obraz to cervene napise Cannot install aptoncd-metapack. Musim jednotlivy aplikace instalovat zvlašť a ještě k tomu z přikazový řádky. Samozřejmě po vložení CD do zdrojů.

honorguard

• Host
« Odpověď #24 kdy: 04 Listopadu 2008, 19:12:27 »
sudo apt-get install aptoncd-metapackagerozhodně ne metapack.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.