Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Výpadek zvuku na MB MSI K7N2 Delta-L(MS-6570)  (Přečteno 3359 krát)

mazil

• Návštěvník
  • Hledej šmudlo, hledej... :-D
    • AstroHospital
Výpadek zvuku na MB MSI K7N2 Delta-L(MS-6570)
« kdy: 28 Října 2008, 21:28:17 »
 CPU:AMD Athlon XP 2500+(5let jel na @3200+)
Paměť: 2x256MB DDR
MB:MSI-K7N2 Delta-L(MS-6570) int.zv. Realtek ALC650
HDD:Seagate-10,2GB(OS) Seagate-8,6GB(DATA) Quantum-2,0GB(SWAP)
AGP-8x:GForce4-64MB
TV:WinFast2000XP
jádro: Linux 2.6.24-21-generic
prostředí: GNOME 2.22.3
prohlížeč: SeaMonkey 1.1.12

Přibližně po 2h přehrání videí na YouTube nebo po přibližně stejné době času(nevím co z toho) přestane přehrávat(dokončí přehrání "posledního" videa) a při kliku na další video se zasekne. Projevuje se to jak v záložce, tak i v samostatném okně. Zaseknutí se prvně projeví jen v aplikaci, kterou je potřeba uzavřít kvůli neočekávané chybě. Potud je to stejné. Při znovu otevření aplikace buď zvuk jede nebo ne(náhodně) a od toho se odvíjí další problémy. Jakmile vypadne zvuk, tak mohu dělat vše do té doby, dokud nespustím hudební/video soubor(je jedno zda z netu nebo z HDD)...
Verze HDD: přehrávač(jakýkoli) "zčerná" a nereaguje už nic kromě RESETu na bedně.
Verze NET: záložka/okno zčerná, ale přepínání mezi okny funguje, nicméně se nezobrazí. Dále funguje ikona vypnutí(je vidět klik), ale opět není zobrazeno dialogové okno. Vše ostatní je také stejným stylem "mrtvé"... Pomůže jen RESET.

Stav při zaseknutí:
CPU 10-15% RAM caa 1/2 SWAP caa40MB
Aktualizace: před max. 3h
Spuštěné aplikace: SeaMonkey(více záložek nebo i další okno), Skype, ICQ, Indikátor klávesnice, Zprávy o počasí, Sledování systému, Firestarter, Nautilus(když z HDD).
Používám pouze jednu plochu(zatím), další je prázdná. Systém je ještě "čerstvý" (caa 14dní). Scan na viry s ClamTK je o.k. Pravděpodobně bude chyba v ovladačích k desce(špatná instalace/staré/komunikace na BUS). Nemám jistotu, zda to dělají staré ovladače nebo jen jejich špatné nastavení. Dle toho, co jsem našel, tak se problémy točí spíš kolem kodeků, případně kolem nastavení 6-ti kanálového audia(stačí mi stereo) s odkazem na MSI, fora linuxu, případně "polské" stránky(nedůvěřuji)... Na netu jsem nenašel zatím nic uspokojivého. Bagy i mail-list jsem prošel bez výsledně... Případně poraďte, jak si je napsat... Díky.
« Poslední změna: 10 Listopadu 2008, 00:57:01 od mazil »
PC1: AMD Athlon XP 2500+, 2x256MB RAM, SG 10,2GB, SG 8,6GB, Quantum 2GB, GForce4-64MB, WinFast2000XP, Ubuntu 8.04/win-XPsp3
PC2: P133Mhz, 2x32MB SDRAM, WD 270MB, SG 42MB, ATI-264VT2, SuSe 6.4/win98SE

mazil

• Návštěvník
    • AstroHospital
Re: Výpadek zvuku na MB MSI K7N2 Delta-L(MS-6570)
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2008, 18:31:38 »
Doplnění chyby:
Chyba se objevuje od prvního dne činnosti systému, takže prvně jsem hledal ovladače, ty jsem nainstaloval a zdálo se to v pohodě. Poté se chyba začala projevovat až po delší nepřetržité činnosti. Na linuxech mi nikdy moc dobře nejela(SuSe,RedHat) se Slaxem problém nemá, tak jsem počítal, že s Ubuntu to bude také v pohodě a ouha... problém je asi v těch ovladačích od MSI... zkoušel jsem starou SB128(creative jedou vždy a na všem) pohodě...
Doplnění infa:
Desku jsem kupoval před 8 lety speciálně na přetaktování... dá se nataktovat ještě na víc až na 2.4GHz(což už jde oproti 1.8GHz) ,ale už je potřeba zásah do desky, pájení odporů, přidání kondíků atd. Už dva roky jede na 1,8GHz(2500+) a je naprosto stabilní (vše uvedeno do původního stavu před taktováním) , mám tam pořádnej průvan, ještě z dob taktování :-)) (29st.C na CPU, 25 v bedně) jen SuSe,RedHat a Ubuntu jí "nevoní"...
Paměti jsem testoval a jsou bez chyby(100%úspěšnost). Případnej studeňák, pokud by tam byl, tak se neprojevil, poohýbal jsem vše, co se dalo(i desku).
    O něco jsem ale pokročil... dva dny jsem nechal jet VLCplayer(nepřehrával jsem z netu) a v pohodě... předtím jsem přehrával na Totemu, takže už jedině špatná instalace přehrávače???... ale stejně mi to nejde do hlavy. Pokud by to bylo kodekem,tak tu samou písničku nepřehraje, ale ona jo. Pokud instalací, tak by se to mělo projevit také pokaždé a ne jen až za určitou dobu... Tak mě napadlo, zda na YouTube neměli v tý době nějakej výpadek(bylo to většinou mezi 3-4h ráno). Pokud by to byla HW chyba, tak už jedině HDD, kde je SWAP(vadné clustry tam mám, ale jsou opravené nebo zakázané)... je to ten 2GB... zkusím ještě SWAP přemístit jinam. Jinak už fakt nevím... dnes budu znova testovat, ale s netem, tak uvidíme...
« Poslední změna: 31 Října 2008, 18:44:49 od mazil »
PC1: AMD Athlon XP 2500+, 2x256MB RAM, SG 10,2GB, SG 8,6GB, Quantum 2GB, GForce4-64MB, WinFast2000XP, Ubuntu 8.04/win-XPsp3

mazil

• Návštěvník
    • AstroHospital
Re: Výpadek zvuku na MB MSI K7N2 Delta-L(MS-6570)
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2008, 10:28:00 »
po caa 34h(non-stop) opět došlo k výpadku, změnilo se jen zatížení CPU na 96%(měl jsem otevřeno více oken a spuštěný OpenOffice, YouTube jelo na jiné ploše)... bylo to v 1.11.2008 v 7:10h... při přehrávání na YouTube ze složky Na později... opět došlo k dokončení přehrávání a další písnička se již nechtěla přehrát, tak jsem zadal Přehrát další a zasekl se...  SWAPem to být nemůže, ten jsem přemístil jinam(na dobrej disk). V úvahu připadá pouze výpadek/chyba na YouTube(nejpravděpodobněji)... jelikož na ostatních dvou plochách fungovalo vše, tak jak má...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.