Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Příkazový řádek  (Přečteno 7285 krát)

richard

• Aktivní člen
  • *
Příkazový řádek
« kdy: 28 Října 2008, 23:26:47 »
Ukazuju Ubuntu ve svém okolí s nevalným úspěchem. Říkají příkazovový řádek to je hrůza. Přitom je to to co obdivuju. Když instaluju ubuntu, tak si z návodu nakopíruju cca 30 řádkků a vše běží skvěle. kdybych to chtěl po windows musel bych přečíst 30 a možná i více stran, abych se dočet co všechno naklikat.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Příkazový řádek
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2008, 23:28:06 »
chápu. taky mě příkazová řádek dostal. bohužel BFU si žádaj grafiku, klikání, windows...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2008, 23:31:43 »
Ukazuju Ubuntu ve svém okolí s nevalným úspěchem. Říkají příkazovový řádek to je hrůza. Přitom je to to co obdivuju. Když instaluju ubuntu, tak si z návodu nakopíruju cca 30 řádkků a vše běží skvěle. kdybych to chtěl po windows musel bych přečíst 30 a možná i více stran, abych se dočet co všechno naklikat.
<< :D .. ja kdy svemu okoli kazuju Linux, tak jedine bez cmdlajny .. na to slysej .. nesmis jim ukazovat prikazovej radek a pak se divit, ze se jim to nezda

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2008, 23:33:26 »
pokud chceš, aby je linux zaujal, ukaž jim Compiz a všechny možná efetky..... to zabírá mnohem víc

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2008, 23:36:00 »
Tak blbej nejsem ukazuju jim samozřejmě grafiku, tu cmd line mají vyčtenou z literatury

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2008, 23:44:30 »
Tak blbej nejsem ukazuju jim samozřejmě grafiku, tu cmd line mají vyčtenou z literatury
toto je bohužel ve společnosti zapsaný fakt, který už ale neplatí... je potřeba lidi přesvědčit o tom, že terminál už není v linuxu nutnost, ale jen pomocník pro ty, kteří mu rozumý...

Zax

• Aktivní člen
  • *
  • Titul: Uhrovitý pubescent
    • Lukáš Klika.cz - můj blog
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2008, 23:49:16 »
Osobně vůbec nechápu co mají BFU proti komandlajně. Co když bude mít BFU nějaký problém a bude se chtít na fóru poradit jakho řešit? To mu pak mají všichni radit "v okně blabla klepni na tlačítko blabla1, pak zaškrtni políčko blabla2, jestli tam to políčko nemáš, tak předtím na záložce blabla3 odškrtni políčko blabla4 a pak dej použít" a nebo mu mají poradit jeden příkaz, který prostě zkopíruje a odentruje? Troufám si říct, že v tomto případě je i komandlajna víc user-friendly.

Osobně mám komandlajnu velmi rád, hlavně proto, že pomocí ní můžu lépe zjistit kde je problém v případě padajícího programu. A pokud jde o scripty v command line - ty jsou nad zlato! Sám si můžu během pár vteřin zautomatizovat nějakou běžnou činnost, například úklid plochy. Existuje něco lepšího? NE!
Celý svět se pomalu ale jistě řítí do /dev/null
Moje sestava: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ | 2 GB RAM | nVidia GeForce 6600 GT | Ubuntu 8.10 | Gnome 2.22.3 | Linux 2.6.24-19-generic
Prosím, nevykejte mi :)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2008, 23:53:25 »
Hodnotím své schopnosti nepatrně nad lamou. Radši si to naklikám, ale když mi někdo poradi přes cmd line, je to rychlejší

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #8 kdy: 28 Října 2008, 23:54:38 »
ono to bud tím, že skoro každý vyrostl na windowsech a má proto k cmd zažitý odpor :)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 28 Října 2008, 23:56:22 »
Já jsem vyrost pod DOS

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #10 kdy: 29 Října 2008, 19:55:53 »
pokud chceš, aby je linux zaujal, ukaž jim Compiz a všechny možná efetky..... to zabírá mnohem víc

moje rec ! jsem mel tedka mensi demonstraci ubuntu v ivt ukazal compiz a hned jsem mel 2 typky co by meli zajem to vyzkouset :)
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #11 kdy: 29 Října 2008, 20:00:26 »
tak existPierre ukazoval jednemu kamosovi ubuntu, samozrejme compiz nemohol chybat. Ked kamos videl kocku a podobne veci, tak mu vysela sanka (dovtedy videl len Win98 a XP s klasic stylom). Nainstaloval si to teda. Po par dnoch, ked nieco nevedel spravit to dal prec. Takze si myslim, ze ukazovat len efekty nie je dobre a treba aj nieco normalne a nedavat ruzove okuliare tym, ktorym prezentujeme.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #12 kdy: 29 Října 2008, 20:11:53 »
ubuntu jsem jim nainstaloval osobne - nainstaloval, pustil FF , nainstaloval skype, amarok, nastavil ucty v pidginu, ukazal jsem jim par zakaldnich veci a jsou spokojeni jak zelvy. prohlizi si net, pisou si na icq, poslouchaj hudbu .... nic vic nechteji
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #13 kdy: 29 Října 2008, 20:26:26 »
Takze si myslim, ze ukazovat len efekty nie je dobre a treba aj nieco normalne a nedavat ruzove okuliare tym, ktorym prezentujeme.

no samozřejmě je potřeba uživatele varovat, že je to jiný systém než windows, ale nesmíme je hned odradit terminálem :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #14 kdy: 29 Října 2008, 20:37:10 »

no samozřejmě je potřeba uživatele varovat, že je to jiný systém než windows, ale nesmíme je hned odradit terminálem :)

naprosty souhlas
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

luisah

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 29 Října 2008, 20:41:31 »
1) Ukázat co Linux dokáže, jak může vypadat (všechny blbosti na plochu, compiz a další blbůstky).
2) Co jde spravovat přes klikátko, nastavovat přes klikátko (běžné věci - skoro všechno).
3) A nakonec "drobným písmem" - ukázat, že to co jde kliki kliki klak kliki kliki klak, jde taky příkaz a hotovo.

Uživatelé se nakonec sami postupně naučí používat terminál. Přechod nesmí být násilný, což terminál může znamenat. Ukazovat jako první terminál i na věci, které jdou nastavit přes klikátko může být dost odrazující.
« Poslední změna: 29 Října 2008, 20:47:00 od luisah »

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #16 kdy: 29 Října 2008, 21:21:44 »
1) Ukázat co Linux dokáže, jak může vypadat (všechny blbosti na plochu, compiz a další blbůstky).
2) Co jde spravovat přes klikátko, nastavovat přes klikátko (běžné věci - skoro všechno).
3) A nakonec "drobným písmem" - ukázat, že to co jde kliki kliki klak kliki kliki klak, jde taky příkaz a hotovo.

Uživatelé se nakonec sami postupně naučí používat terminál. Přechod nesmí být násilný, což terminál může znamenat. Ukazovat jako první terminál i na věci, které jdou nastavit přes klikátko může být dost odrazující.

Moc dobře řečeno,respektive napsáno,touto metodou jsem jich už pár dostal  ;)
A hlavně na to,že nebudou potřebovat 10 ANTI aby mohli na net  :D :D
« Poslední změna: 29 Října 2008, 21:23:15 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Ronja

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 31 Října 2008, 23:39:12 »
Nikomu svůj linux neukazuji. Už tak si o mně myslí, že jsem úchyl.
Uživatelsky přívětivý software je jen vidina, která má svést poutníka z pravé cesty příkazového řádku.
[Keep your Ubuntu up to date!]
[Don't mess into it, except if you know what you're doing ;-)]

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #18 kdy: 31 Října 2008, 23:40:11 »
Nikomu svůj linux neukazuji. Už tak si o mně myslí, že jsem úchyl.
<< dobre delas

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #19 kdy: 05 Listopadu 2008, 01:30:04 »
To nechápu. Co se může nelíbit na příkazovém řádku? Že je moc jednoduchý?
Říkají jak složité je jap/čín 平仮名 a přitom taky používají ikonky  ;D
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.