Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Speciální znaky na klávesnici [vyřešeno]  (Přečteno 15458 krát)

FrantaB

• Aktivní člen
  • *
Speciální znaky na klávesnici [vyřešeno]
« kdy: 15 Srpna 2006, 20:13:47 »
Ještě bych chtěl položit takovou "blbou" otázku:
- není někde na netu nějaký seznam jak vytvářet na klávesnici speciální znaky?
Třeba ve widlích jde stiskem ctrl + alt + v udělat zavináč apod.
Pod Linuxem už mě to nějak nefachá. Bohužel nejsem zase tak zdatný a znalý a tak nějak postrádám nějaký seznam nebo tak něco. Kdysi jsem někde viděl seznam, který fungoval pod widlema, ale existuje něco takového i pod Linuxem?
Předem děkuji za odpověď na moji asi dost blbou otázku :D
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:28:17 od Anna Taliánová »
Notebook HP ProBook 4530s, OS LINUX Ubuntu/Mint, Core i5, RAM 6GB, ATI Radeon HD 6400M

Vojtin

• Host
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpna 2006, 20:28:34 »
je i na tomto fóru, ono totiž stačí hledat. Spec. znaky se píší přes pravý ALT+něco. Nebo by taky neškodilo trochu zkoušet a nemyslet si, že Linux je win, že je v něm všechno strašně složitý. Je to jiný, jde o zvyk.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:28:39 od Anna Taliánová »

Vojtin

• Host

Fox

• Aktivní člen
  • *
    • LMK Vsetín
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #3 kdy: 16 Srpna 2006, 17:29:31 »
to co se ve widlích psalo Ctrl+Alt+Neco se v tučňákovi píše PravýAlt+ToSameNeco tj. zavináč PravýAlt+V
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:29:03 od Anna Taliánová »

FrantaB

• Aktivní člen
  • *
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #4 kdy: 16 Srpna 2006, 17:40:04 »
Jojo už jsem to prozkoumal. Takže je mě to už konečně jasné. Já testoval cokoli i alt+znak, ale bohužel levý :-D  ...takže už jsem v obraze. Dík.
Notebook HP ProBook 4530s, OS LINUX Ubuntu/Mint, Core i5, RAM 6GB, ATI Radeon HD 6400M

Ilja Iljič

• Návštěvník
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2006, 10:45:55 »
Řeším o maličko složitější problém. Při práci potřebuji mít v textu korektní české typografické znaky — zejména se jedná o uvozovky typu 99 a 66, pomlčku a výpustku, ale i o jiné. V html je to jednoduché — tam zapisuji jako entity. Já je ale nejčastěji potřebuji v čistém textu. Za léta na, s prominutím, Windows jsem byl zvyklý zapisovat je pomocí levého alt+příslušného ASCII čísla na numerické klávesnici. I když onen OS už půl roku nepoužívám, spoustu těch čísel si pořád dobře pamatuju. Na Linuxu zatím používám mapu znaků, což je neuvěřitelně pomalé. Takže se chystám, že si vytvořím nějaké vlastní klávesové zkratky, ale než se do toho pustím, chtěl bych se zeptat, nezná-li někdo snazší řešení, jež by spočívalo v nějaké jednoduché aplikaci ASCII kódů.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:30:04 od Anna Taliánová »

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2006, 11:32:25 »
Já s k tomuto dotazu přidávám, už hodně dlouho Googlím a prohlédávám fóra, ale nějaké existující řešení používající ASCII kódy se mi nedaří nalézt.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2006, 17:47:35 »
měl bych (možná) řešení ač je (mnohem) složitější - pokud chcete psát typograficky dokonalý (téměř) text používajte prostředí/jazyk Tex (Latex). Není o mnoho složitější než HTML.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #8 kdy: 06 Září 2006, 20:54:24 »
Reseni znam. Otevrete si mapu znaku a najdete si prislusny znak. Vlevo dole mate vzdy vypsany jeho kod v Unicodu. Netusim jestli je ten kod stejny jako ASCII kod, u nekterych mozna ano, u vetsiny asi ne. Kazdopadne pak kdekoli v geditu nebo firefoxu nebo tak stisknete Ctrl+Shift a vytukejte ten kod (pokud nepujde, zkuste pridat "u" nakonec jako unicode, ale me funguje i bez toho). ASCII kody jsou prehistoricka zalezitost z dob DOSu, dneska se vsechno pise v Unicodu, takze by to snad nemelo zpusobovat zadny problem. Akorat se asi budete muset naucit znova ty kody, mozna trochu delsi :(

Pomohlo, nebo jsem nepochopil otazku?
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #9 kdy: 06 Září 2006, 21:56:06 »
Jj, defakto je to stejný systém jako s těmi ASCII kódy. Bohužel ASCII kód a hlavně rozšířený ASCII kód (např. ISO-8859-2) jsou stále současností. Dyť i ty výše zmíněné speciální znaky jsou vlastně pouze triviální náhražkou rozšířeného ASCII kódu ISO-8859-1. Do prehistorie mají ještě daleko. Vyzkoušel jsem to tedy a funguje to, jenže pouze v GTK aplikacích (zkoušel jsem Notecase, Leafpad, Abiword). V jiných mi to nefunguje, např. v KDE aplikacích nebo OOo atd. Nevíte někdo, jak tam? Ještě se zeptám jinak: funguje to v GNOME ve všech aplikacích? Totiž v KDE, které používám, mi to jde pouze v GTK aplikacích.

Mmch, dalo by se nějak nastavit to používání CTRL+SHIFT s desítkovými čísly? Se mi to s nimi mnohem lépe pamatuje. I když, jak na to teď koukám, tak některé symboly by měly docela dlouhé číslo :-)
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:31:53 od Anna Taliánová »
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2006, 11:25:09 »
V Gnome mi to funguje snad vsude. v OO mi to funguje trochu jinak, pravda, natukam ten kod, a pak musim jeste zmacknout treba pismeno nebo enter aby se to objevilo, nevim proc. tady
http://en.wikipedia.org/wiki/Unicode
sem nasel tu zkratku ctrl+shift, ale o KDE tam vidim napsany akorat ze muzes pouzivat compose key
http://en.wikipedia.org/wiki/Compose_Key
pomoci nej by to ale taky melo jit, a mozna jeste jednodusej nez vytukavat kody. podivej se na konci stranky na seznamy znaku ktere se daji vytukat pres compose key. pres compose by to melo fungovat nejen v KDE ale i v Gnome, mozna i v konzoli

k tomu kodovani, s rozsirenymi ASCII kody jsou jen problemy a byl bych pro jejich kompletni vyhlazeni. vcera. napises soubor v latin2, pak ho otevres v Ubuntu v geditu, a co vidis? rozsypanej caj. pak ho otevres ve Windows, a co vidis? rozsypanej caj. zato napises textak v unicodu, otevres ho kdekoli (dokonce i ve Windows notepadu!) a co vidis? vsechny znaky v poradku. nevim proc nekdo dnes pise treba webove stranky porad v latin2 nebo win1250, kdyz unicode jednoduse odstrani spoustu problemu...
« Poslední změna: 26 Října 2007, 01:33:28 od Anna Taliánová »
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Ilja Iljič

• Návštěvník
Znaky na klávesnici ...
« Odpověď #11 kdy: 11 Září 2006, 19:01:14 »
Omlouvám se za několikadenní odmlčení, byl jsem poněkud mimo. Za radu  „ctrl+shift“ moc děkuju, je přesně tím, po čem jsem prahnul. Funguje mi nejen v geditu, OOo, evolution, ale i v PunBB, q. e. d. Holt se budu učit myslet hexadecimálně. Ještě jednou dík moc, ušetřilo mi to spoustu času.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.