Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu: Pomoc s nastavením pevné IP v 8.10 [vyřešeno]  (Přečteno 3144 krát)

vojtulin

• Návštěvník
Kubuntu: Pomoc s nastavením pevné IP v 8.10 [vyřešeno]
« kdy: 03 Listopadu 2008, 11:15:40 »
čau lidi,

dnes jsem upgradoval na Kubuntu 8.10 a nějak se nemůžu domluvit se správcem připojení a to konkrétně nastavit pevnou IP adresu. Jede mi to i na DHCP, ale já potřebuju pevnou IP kvůli vzdálenému připojení.
Zkoušel jsem to nastavit přes New connection - vybral připojení a nastavil pevnou IP, masku sítě, bránu i DNS server, dal aktovat a nic, pořád mám IP z DHCP. Restartoval jsem a také nic. Poradí někdo?
« Poslední změna: 04 Listopadu 2008, 08:46:16 od vojtulin »

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
Re: Kubuntu: Pomoc s nastavením pevné IP v 8.10
« Odpověď #1 kdy: 03 Listopadu 2008, 17:36:01 »
Pokud máš možnost, tak bych doporučoval si na DHCP serveru nastavit, aby adresu přiřazoval stále stejnou (identifikace podle MAC adresy)
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2008, 17:41:46 »
a jinak pokud potrebujes vzdalene pripojeni, mas verejnou IP ale dynamicky pridelovanou, pak zkus www.dyndns.org
ja to pouzivam uz par roku, a je to super... umi s tim pracovat i drtiva vetsina routeru, existuje klient i pro linux... proste si to hlida tvoji IP, pokud se zmeni, tak tu zmenu posle na server dyndns.org a tam to prenastavi... tak napr. adresa xxxxx.homeftp.net smeruje porad na tvuj pocitac... a to i kdyz se zrovna pripojis pres jinyho poskytovatele... samozrejme pokud i u nej mas verejnou IP...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

vojtulin

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 03 Listopadu 2008, 18:02:32 »
Pokud máš možnost, tak bych doporučoval si na DHCP serveru nastavit, aby adresu přiřazoval stále stejnou (identifikace podle MAC adresy)

diky, toto bohuzel asi nastavit nemuzu, zkusim to zjistit

ufaak: diky za radu, toto bude asi prozatimni reseni. Trosku jsem ten proglem googlil a nasel jsem, ze to nastavení pevné IP je nejspís bug KNetworkManageru. Muzes mi s tim DynDNS trosku poradit? Co mam zvolit v tom My servises? My Zones/Domains nebo My Hosts? Dik za radu

ufaak

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2008, 18:03:31 »
my hosts
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2008, 18:32:14 »
pokud nemas dobry duvod, nepouzivej NetworkManager ..

klasicka metoda nastaveni ip se v deb-based distribucich nastavuje v /etc/network/interfaces (`man interfaces`)

vojtulin

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2008, 08:45:35 »
nettezzaumana: diky za nasmerovani, nakonec jsem to udelal tak, ze jsem si editoval /etc/network/interfaces s pomoci nasledujiciho odkazu:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=965416
a uz to funguje i kdyz jede KNetworkManager. Snazil jsem se ho vypnout, ulozit relaci a restartovat, ale pokazde se znova spusti potvurka. Nicmene jede mi to i tak prozatim...

nettezzaumana

• Host
Re: Kubuntu: Pomoc s nastavením pevné IP v 8.10 [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 04 Listopadu 2008, 13:29:51 »
knetworkmanager je jen applet v kde a jako takovy nijak nesouvisi se sluzbou NetworkManager v /etc/init.d

u me v suse je network manager primo zakomponovan v runlevel skriptu /etc/init.d/networking a povoluje a nebo vypina se pres sysconfig .. v *buntu bude bud jako samostatna sluzba a nebo to tam bude podobne ..

pouziju svou oblibenou zkratku :: UTFG.. ;)

jinak `apt-get install insserv && man insserv`

Citace
# grep -I NetworkManager /etc/init.d/*
/etc/init.d/network:# Start NetworkManager if wanted
/etc/init.d/network:    err_mesg "NetworkManager is not installed, thus using NetControl." \
/etc/init.d/network:             "\n/etc/sysconfig/network/config:NetworkManager=no" \
/etc/init.d/network:             "or install NetworkManager."
/etc/init.d/network:                            mesg_n "NetworkManager already running"
/etc/init.d/network:                                 "configuration says 'NetworkManager'."
/etc/init.d/network:                            mesg_n "Starting the NetworkManager"
/etc/init.d/network:                            mesg "'NetworkManager' is active but configuration" \
/etc/init.d/network:                    mesg_n "Shutting down the NetworkManager"
/etc/init.d/network:                    mesg "$ACTION not avaliable when running NetworkManager"
/etc/init.d/network:                    mesg "$ACTION not avaliable when running NetworkManager"
/etc/init.d/network:            # NetworkManager does not support reload (2005.01.15).
/etc/init.d/network:                            # NetworkManager doesn't support signaling --> restarting
/etc/init.d/network:                    mesg_n "Checking for the NetworkManager: "
/etc/init.d/network:                            mesg "NetworkManager is active even though not configured." \
/etc/init.d/network:                    echo "  if service network is controlled by NetworkManager."

# grep -rI NetworkManager /etc/sysconfig/*
/etc/sysconfig/network/scripts/functions:NETWORKMANAGER_BIN=/usr/sbin/NetworkManager
/etc/sysconfig/network/ifcfg.template:# If you want the interface to be ignored by NetworkManager and therefore
/etc/sysconfig/network/ifcfg.template:# NetworkManager.
/etc/sysconfig/network/config:# Note: if you use NetworkManager then down scripts will be called after the
/etc/sysconfig/network/config:# 'NetworkManager' to control your interfaces.
/etc/sysconfig/network/config:# NetworkManager lets the user control interfaces and switches automatically if
/etc/sysconfig/network/config:# interface NetworkManager will please you.
/etc/sysconfig/network/config:# least try NetworkManager, because it can replace SCPM in some usage scenarios.
/etc/sysconfig/network/config:# When using NetworkManager you may define a timeout to wait for NetworkManager
/etc/sysconfig/ypbind:# interfaces and don't uses NetworkManager. (yes|no)
#
« Poslední změna: 04 Listopadu 2008, 13:31:25 od nettezzaumana »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.