Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozlišení obrazovky a čtení z HDD - LIVE vs real  (Přečteno 2263 krát)

ZdTrader

• Návštěvník
Rozlišení obrazovky a čtení z HDD - LIVE vs real
« kdy: 05 Listopadu 2008, 00:06:44 »
Hezký den,

rád bych přešel z win na linux, Ubuntu mne zaujalo ze všech verzí nejvíce. Mám však pár dotazů, možná úplně trivialní, ale radši se zeptám. Upozorňuji, že přes pc nejsem odborník.

1) v LIVE mne to nabízí pouze rozlišení 800*600 a menší, po nainstalování to bude jiné? Jsem zvyklý na 1024*768 a 800*600 je moc málo.
2) V LIVE nemohu číst z HDD. Jak to bude po zprovoznění? Předpokládám samozřejmě formátování disku a instalaci na čistý disk.
3) Ve win mám vedle hodin ICQ apod, což je docela šikovné. Nabízí tyto možnostzi i UBUNTU nebo musím mít vše na liště?

To je vše nač jsem se chtěl zeptat, budu rád za odpovědi.

S pozdravem

Zdenek

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Rozlišení obrazovky a čtení z HDD - LIVE vs real
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:10:50 »
1) rozlišení obrazovky by mohl být i větší, pokud se správně detekuje grafická karta a naisntaluje její ovladač (většinou bez problémů přes automatický instalátor) co máte za GK?

2) připojit HDD jde i z live cd, více zde http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku

3) v čem se ty dvě možnosti liší? pokud vám, že je to v ubuntu na horním panelu, není problém to přesunout dolů...

ZdTrader

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:13:29 »
Děkuji za rychlou odpověď.

Kartu mám MSI MS-StarForce GeForce FX5200 (NVIDIA GeForce FX 5200). Vím že NVIDIA dělala kdysi problémy, ale to je dnes už doufám vyřešené, nebo ne?

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:19:23 »
problémy bývají obecně s novějším hardwarem... pokud se nebojíte trošičku riskovat, řekl bych jděte do toho... podle mě by neměl být problém... a pokud uděláte dualboot a něco se nepovede, je vždycky možnost se vrátit...

ZdTrader

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:21:13 »
Já mám PC už 3 a půl roku, tak to nové není no, snad to teda zvládne, zkusím to a uvidím :). Každopádně díky za info. Jsem se bál že by to třeba nešlo vůbec...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:27:14 »
nejsem až takový odborník a má pamět taky není nejlepší, takže nevím jak konkrétně vaše grafická karta, ale podle mě to půjde...

každopádně se s námi pak podělte o zkušenosti...

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:33:06 »
1) některým grafickým kartám se musí trochu pomoci. Orientační seznam od nejméně problematických k nejvíce: Intel, nVidia, Ati, Cyrrus, ostatní.
2) pokud se to na disk podaří nainstalovat (nemáte-li nějaký naprosto exotický hardware) tak bez problémů ano.
3) Co si kam dáte to tam budete mít. Jestli máte spuštěné live, spusťte si komunikátor pidgin, uvidíte jak se chová. Taky "dá ikonu vedle hodin"
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

ZdTrader

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Listopadu 2008, 11:33:52 »
Díky za odpovědi. HDD má klasický western digital 80 giga, ram 512. To by snad mělo být OK.

Každopádně přes vídend to nainstaluji a pak dám vědět jak to dopadlo :).

ZdTrader

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Listopadu 2008, 09:54:01 »
Tak reinstalace provedena, rozlišení je 800x600 maximálně, ale je to tím, že si nemohu stahnout ovladač na grafiku, ještě jsem nerozjel net.

První dojmy z UBUNTU:
Český překlad tak 10%, tak nevím co píšou o kompletním překladu :). Ale po připojení na net si to snad stahne aktualizyci a bude to OK.
Docela mne zarazilo, že tam nejsou žádné kodeky - ani na mp3 :). Ale to chce zase ten net.
Taky nápověda je úplně k ničemu. V problémech s připojením k netu je jen napsáno jak zjistit MAC adresu, ale nic konkrétního:).

Jinak pracovní prostředí rozhodně příjemnějšá než ve Windows, open office naprosto perfektní, od poslední verze co jsem zkoušel (1.9) má vychytané všechny nedostatky.

Teď už jen čekám na technika co připojí net a snad to pojede OK.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.