Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ati tvout  (Přečteno 5350 krát)

čiko-linux

• Návštěvník
ati tvout
« kdy: 17 Srpna 2006, 20:46:34 »
Ahoj všichni, jsem úplný začátečník linuxu a potřebuju radu (jako asi každý, kdo sem píše).
Mám kartu Ati 9200SE Radeon. Vše funguje skvěle, ale TV výstup mi blbne. pomocí příkazů aticonfig jsem dostal obraz na televizi, ale po restartu systému se mi na lcd monitoru objeví "Out of range" - nabíhíní systému je vidět na tv, po naskočení logovací obrazovky se obraz vrátí zpět na monitor (ale je přesvícený) a na tv to zhasne.....
Mám naistalovány ovladače stažené z www.ati.com verze 8.27.10-x86

Zkoušel jsem i jiné distribuce linuxu, ale problém je stále stejný...

prosím o pomoc

Čiko

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
ati tvout
« Odpověď #1 kdy: 17 Srpna 2006, 21:44:08 »
Jaky mod jste pouzil? CLONE nebo MIRROR?

čiko-linux

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #2 kdy: 17 Srpna 2006, 23:35:20 »
zadny. proste jsem nainstaloval ovladace, spustil jsem aticonfig --initial ->
vytvoril se novy xconf.org
pak jsem se podival na help k aticonfig
je tam prikaz --query-monitor -> ten mi zjistil ze mam pripojeny crt1 a tv a ze je aktivni jen crt.
pak jsem napsal aticonfig --enable-monitor=crt1,tv a obraz se objevil na tv.
Myslel jsem si, ze mam vyhrano. Jenze pak nastali probleny pri spousteni pc viz. prvni prispevek.....
nastaveni v graf. prostredi pomoci ikony ati melo destruktivni vlin na system. Po restartu se nanastartuje xwindow... vypise se nejaka chyba. Vratil jsem zmeny z xconf.org original.0 nebo nejak tak
Čiko

LS

• Závislák
ati tvout
« Odpověď #3 kdy: 23 Srpna 2006, 00:38:48 »
Resim ted podobny problem. Potrebuji u notebooku dostat na VGA vystup pro externi monitor bud kopii obrazu na LCD panelu, nebo horizontalne rozsirit plochu z LCD i na externi monitor. Soucasne ale potrebuji pro externi monitor nastavit jine rozliseni, nez pouziva interni LCD panel notebooku.
Precetl jsem desitky ruznych zarucenych HOWTO, bohuzel u me nefunguje zadny. Bud na externi monitor nedostanu nic, nebo ve stejnem rozliseni jako interni LCD panel. Bohuzel interni panel notebooku pouziva rozliseni 1280x800, se kterym si externi monitor neporadi (take LCD, fyzicky 1366x768, zvladne i 1360x768 nebo 1024x768)

Podle vseho u modu mirror museji mit oba monitory stejne rozliseni i synchronizacni a obnovovaci kmitocty.
V uvahu pripadaji mody clone (stejny obraz na obou monitorech) nebo horizontal (plocha vodorovne rozsirena na externi monitor).

V dokumentaci jsem si zjistil podporovane frekvence pro oba pouzite monitory. Pro konfiguraci X.org se podle dokumentace k fglrx ma pouzit (zacinam s cistym xorg.conf ze zalohy):

At zkousim
Kód: [Vybrat]
sudo aticonfig --initial --dtop=clone --resolution=0,1280x800 hsync=0,30-60 --vrefresh=0,60,200 --mode2=1024x768 --hsync2=30-60 --vrefresh2=50-75 -vnebo

sudo aticonfig --initial --dtop=horizontal --screen-layout=right --resolution=0,1280x800 hsync=0,30-60 --vrefresh=0,60,200 --mode2=1024x768 --hsync2=30-60 --vrefresh2=50-75 -vvzdycky mam nakonec na obou minitorech stejne rozliseni. Ma nekdo rozchozene ziskani vystupu z notebooku na externi monitor v jinem rozliseni nez jake ma LCD panel notebooku?

P.S. nerad to rikam, ale ve Windows je to dvakrat kliknout a hotovo

LS

• Závislák
ati tvout
« Odpověď #4 kdy: 31 Srpna 2006, 22:00:55 »
Vyresil jsem to s nastavenim v dual-head rezimu. Zjednodusene receno bezi dva X-servery, kazdy pro jeden vystup. Nastaveni je prekvapive snadne:

sudo aticonfig --initial=dual-head --screen-layout=right --resolution=0,1280x800 --hsync=0,24-80 --vrefresh=0,40-80 --resolution=1,1360x768 --hsync=1,31.367-60.023 --vrefresh=1,59.94-75.029 --overlay-type=Xv --overlay-on=1 --lcd-mode=center --sync-vsync=on--initial=dual-head - zapnuti dual-head rezimu
--screen-layout=right - externi monitor je virtualne napravo od primarniho monitoru
--resolution=0,1280x800 - rozliseni primarniho monitoru
--hsync=0,24-80 - kmitocet horizontalni synchronizace primarniho monitoru
--vrefresh=0,40-80 - obnovovaci kmitocet primarniho monitoru
--resolution=1,1360x768 - rozliseni sekundarniho monitoru
--hsync=1,31.367-60.023 - kmitocet horizontalni synchronizace sekundarniho monitoru
--vrefresh=1,59.94-75.029 - obnovovaci kmitocet sekundarniho monitoru
--overlay-type=Xv - typ prekryvu
--overlay-on=1 - prekryv ve vychozim stavu povoleny pro primarni monitor
--lcd-mode=center - pri jinem nez nativnim rozliseni LCD monitoru se obraz centruje, neroztahuje
--sync-vsync=on - zamezuje trhani obrazu v 3D

pak to vypada asi takhle:

mar10

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #5 kdy: 01 Září 2006, 17:58:48 »
to lukas.svoboda: Ahoj. Pri dual-head rezimu jsem mel problem ten, ze se mi zaseknul pocitac pri prechodu do textoveho rezimu (tzn i pri shutdownu). Nemas tento problem taky? Jestli ne, jakou verzi driveru mas? Ze bych si s tim zase zacal hrat... :)

LS

• Závislák
ati tvout
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2006, 11:18:01 »
ne, podobne problemy nemam, pouzivam aktualni verzi ovladace z repozitaru, karta ATI Mobility Radeon X300

mar10

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2006, 12:47:03 »
Citace: lukas.svoboda
ne, podobne problemy nemam, pouzivam aktualni verzi ovladace z repozitaru, karta ATI Mobility Radeon X300
Mohl by si zde tedy uvest tvuj kompletni xorg.conf, rad bych tento problem vyresil, momentalne se napriklad pri odhlaseni z gnome nemohu znovu prihlasit, pze se mi pocitac zasekne, vsechno je to jen diky driverum fglrx, tze to muze byt jen nejakym spatnym nastavenim... (btw ja mam ATI Radeon 9550) Diky

u-geen

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #9 kdy: 10 Září 2006, 22:09:04 »
no timhle jsem si taky prosel... resp prochazim. clone je trochu nepouzitelny, nejak me to cele blblo. ma ted teda dual head, neexistuje nejaka sikovna utilitka ktera by dokazala prehodit bezici aplikaci na druhou obrazovku? konkretne prehravac filmu, je problem ho nastavit na TV zvlast kdyz je za rohem :-)

Ondrej Lacina

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #10 kdy: 24 Prosince 2006, 11:25:36 »
Preju vsem pekny stedry den. Vcera jsem zprovoznil podle vyse uvedeneho navodu dual-head a je vsechno v poradku, jen bych rad, aby televize (druhy monitor), byla zleva a ne zprava, protoze pri praci mi kazdou chvilku zajede mys do te druhe obrazovky. Pripadne kdyby byla nejaka snadna moznost prepnout se z dual-head na single-head a zpatky nebo aby mys mohla preskocit do druheho zarizeni az po zmacknuti nejake kombinace klaves. Nevite nekdo jak na to? Tak stastne a vesele.

Luman

• Návštěvník
    • HEMIstudio
ati tvout
« Odpověď #11 kdy: 29 Prosince 2006, 00:45:38 »
Řeším stejný problém a zkusil sem to podle vašeho návodu inicioval sem dual-head a proběhlo vše v pořádku, až na to že jsem na televizi měl černobílý obraz a monitor se mi příšerně zesvětlil :o(. Vrátil sem zálohu xorg.conf , ale monitor zůstal pořád přesvětlený. Jsem začátečník , prosím poraďte jak to napravit (vrátit). Díky!
Viděl že světlo je dobré ... Gn 1,4

Luman

• Návštěvník
    • HEMIstudio
ati tvout
« Odpověď #12 kdy: 29 Prosince 2006, 23:07:10 »
nějak se mi to povedlo spátky rozběhat (ani nevím jak) , ale na tvout sem zatím rezignoval :(
Viděl že světlo je dobré ... Gn 1,4

m.malosek

• Návštěvník
ati tvout
« Odpověď #13 kdy: 28 Ledna 2007, 08:37:48 »
Pri dual head mam taky na tv cb obraz mam tuseni ze je to tim, ze nemam 100 Hz TV a tvout ma na vystupy 60 Hz nejsem si jisty zda zvladne posilat 50 Hz jestli nekdo zkousel na 100 Hz TV a jede mu to tak je to tim (mam ASUS M6742Ne graf. ATI RADEON 9700)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.