Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - práva - obnova uživatele  (Přečteno 1404 krát)

Gen

• Návštěvník
Ubuntu - práva - obnova uživatele
« kdy: 08 Listopadu 2008, 13:18:16 »
Instaloval jsem nové Ubuntu 8.10 na již nainstalované 8.04. Adresáš /home byl sice zachovaný, ale uživatele mimo administrátora zachováni nebyli, a když jsem je vytvořil znovu a chtěl k nim přiřadit ty již existující složky, které měli dříve, tak to nešlo. Proto jsem vytvořil nové, do kterých jsem nakopíroval ty původní, jenže od té doby mám hrozné problémy s právy, zkoušel jsem je různě měnit, ale nepomohlo to. Projevuje se to tak, že třeba nemůžu spustit aplikace pro KDE, když chci upravit položky v hlavním menu, tak celé menu se vyprázdní, nebo že se nastavené připojení po odhlášení smaže...

Jak mám tedy postupovat při obnovování uživatelů, abych se vyhnul těmto problémům s právy?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: Ubuntu - práva - obnova uživatele
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2008, 15:42:37 »
pri vytvareni uzivatelu jim musis priradit stejna UID (a lepe i GID), jako meli predtim. UID uzivatelu jsou uvedena v /etc/passwd (hned to prvni cislo). ted je nesnazsi naprava zmenit UID vlastniku tech puvodnich adresaru na nova UID, treba

Kód: [Vybrat]
sudo chown -R NOVE_UID /home/USERkde NOVE_UID je UID uzivatele po preinstalaci (zjistis z /etc/passwd nebo pomoci "id uzivatel") a /home/USER je jeho domovsky adresar.

Gen

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Listopadu 2008, 12:01:09 »
Díky za radu, ale problém s nastavením to nevyřešilo. Pořád nemůžu nic nastavovat - třeba u rozlišení obrazovky tlačítko Použít vůbec nereaguje a pokud se pokusím editovat hlavní menu opět se úplně vyprázdní a tak podobně...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 10 Listopadu 2008, 14:28:49 »
a nemohou se bit konfiguraky ze stare verze s novou verzi programu? nebo mozna je konflikt v tom, ze se snazis menit vlastnika souboru v aktualne bezici session (ikdyz mozna to pro zrovna prihlaseneho uzivatele nemenis).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.