Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu EEE 8.40.1  (Přečteno 2244 krát)

Shamus

• Návštěvník
Ubuntu EEE 8.40.1
« kdy: 12 Listopadu 2008, 23:56:54 »
Dobrý den,

koupil jsem si EEE 701, s předinstalovaným Xandrosem, na kterém jsem také měsíc setrval. Problém však byl ten, že mi jeho prostředí nevyhovovalo v nejzákladnějších věcech.

Když jsem tedy našel adresu ubuntu-eee.com, byl jsem nadšený, neboť tam uživatelé nadšeně hovoří o stoprocentní funkčnosti systému hned po instalaci. Bohužel to není můj případ, a tak bych vás chtěl požádat o radu. Část problémů jsem vyřešil sám, na některé nestačím.

1) Mountováni SD karty - ubuntu řve s hláškou, že jedině superuser může mountovat. Existuje nějaký způsob, jak na tuto kartu udělat automont po startu systému, případně zrušit nutnost superusera?

2) Webová kamerka přestala fungovat. To by se v 8.40.1 stávat nemělo - nevíte, co s tím?

3) Mikrofon - to samé co s kamerkou.

4) Zvuk se po startu počítače sám mutne - nikde jsem nic takového nenastavoval.

5) Padání wifi - po nastavení wifi připojení nefunguje, je nutné restartovat počítač - pak vše naběhne.

Dalo mi celkem dost práce dostat ubuntu z toho šíleného netbook rozhraní (důvod, proč jsem opustil Xandros) a je mi líto investovaného času, abych se vracel ke Xandrosovi (nehledě na to, že jen čert ví, jak by probíhalo to).

Děkuji za všechny rady.

Prosím, neodkazujte mě na google (tam mě už odkázali autoři ubuntu wikipedie, žel jsem nenašel řešení), uvítal bych vaše zkušenosti z bojového pole.

Shamus

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu EEE 8.40.1
« Odpověď #1 kdy: 13 Listopadu 2008, 07:27:03 »
Mohu Ti poradit, jak na tu SD kartu. Nastavení provedeš dle potřeby přes rootovské oprávně spuštěním příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/fstab
No zkrátka upravíš přes root. opravnění soubor /etc/fstab kde nastavíš automount. Na internetu si nastuduj, jak to provedeš, jaké parametry máš zadat.

Měl by jsi  k tomu potřebovat příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l na zjištění, jaké označení má tvoje SD karta (/dev/sdxX). To pak použiješ při úpravě fstab. Není to moc složité a návodů, co co v fstab znamená je v češtině kýbl.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Shamus

• Návštěvník
Re: Ubuntu EEE 8.40.1
« Odpověď #2 kdy: 13 Listopadu 2008, 10:18:32 »
Díky, na kartu se podívám a zkusím. Už jsem ji úspěšně namountoval, ale se špatnými právy, takže to teď snad vyřeším.

Nevíte teď někdo, jak na tu kamerku, mikrofon a zvuk? :)

EDIT:

Tak se mi to podařilo, řešení je velice prozaické. v /etc/fstab tam je řádek pro sd karty (zamaskovaný jako cdrom0), takže ho stačilo jenom odkomentovat :)
Zvuk se po krátkém přemlouvání taky podařilo přesvědčit, aby se dal ovládat, sice klávesovými zkratkami, protože alsa stávkuje, ale i to je úspěch :)
« Poslední změna: 13 Listopadu 2008, 11:07:42 od Shamus »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.