Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba loterie - hurá dnes vidím vše...  (Přečteno 3404 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Samba loterie - hurá dnes vidím vše...
« kdy: 20 Listopadu 2008, 08:54:04 »
Mám 4 počítače připojené do routeru místní sítě (2 s Ubuntu a 2 se starým OS)
Počítače mají stejnou skupinu "workgroup".

Když se kouknu na síťové servery (Místa - Síť), vidím několik z nich (0-4) a Síť Windows. V síťi Windows vidím opět několik jiných z nich (0-4). Za chvíli je to jinak, někdy vidím všechny, někdy žádný, někdy i svůj místní, někdy ne. Dále se zobrazuje složka "Uzivatel Shared Files", který nejde procházet nikdy.

Když se chci podívat do sdílené složky a napíšu natvrdo smb://pocitac1/dokumenty, tak se tam na 90% dostanu. Pocitac1 se nemusí zobrazovat v přehledu síťových serverů.

Prosím o tip, jak zajistit, ale se počítače v síti zobrazovaly vždy všechny a daly se procházet.
Počítače mají rezervované stálé adresy 192.168.x.x. přidělované DHCP serverem. Firewall v Ubuntu nepoužívám.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
Re: Samba loterie - hurá dnes vidím vše...
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2008, 09:27:53 »
Neni mozne, ze ten DHCP server prideluje nekdy blbe masku? Co kdybys na vsech strojich zkusil nastavit sitova pripojeni rucne - t.j. IP, masku, branu (a DNS)? Kdyz je totiz blbe maska, tak se pak spatne nastavi broadcast adresa a proto se nezobrazujou pocitace ve skupine. No a kdyz je maska blbe o hodne, tak se na okolni pocitace treba nedostanes vubec (nebo taky nikam) ;)

Pokud to tim bude (nic jineho, krom spatnych kabelu nebo hardware me nenapada), prehraj firmware v tom routeru, kterej prideluje DHCP, nektery dlinky nebo edimaxy provadej veci, ktery jsou zcela proti vsem zakonum :)
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2008, 09:41:28 »
Neni mozne, ze ten DHCP server prideluje nekdy blbe masku? Co kdybys na vsech strojich zkusil nastavit sitova pripojeni rucne - t.j. IP, masku, branu (a DNS)? Kdyz je totiz blbe maska, tak se pak spatne nastavi broadcast adresa a proto se nezobrazujou pocitace ve skupine. No a kdyz je maska blbe o hodne, tak se na okolni pocitace treba nedostanes vubec (nebo taky nikam) ;)

Pokud to tim bude (nic jineho, krom spatnych kabelu nebo hardware me nenapada), prehraj firmware v tom routeru, kterej prideluje DHCP, nektery dlinky nebo edimaxy provadej veci, ktery jsou zcela proti vsem zakonum :)

Myslím, že přiděluje dobře, vždy, když jsem to kontroloval podle tabulky, co mám na papíře, bylo vše ok:

brána 192.168.2.1
maska 255.255.255.0
adresa broadcastu 192.168.2.255
adresy počítačů 192.168.2.101-106

Nastavit síťové připojení ručně jsem nikdy nedělal. Přes NM se to při "ručním nastavení" nikdy nikam nepřipojilo (wifi).
Mám novej wifi router Zyxel s aktuálním firmwarem, ale zkoušel jsem i starej (SMC, nastavenej stejně) a dělá to to samý. Kabely jsem koupil všechny krátký, nový se stíněnějma koncema.

Ale dík za tipy.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 20 Listopadu 2008, 09:43:01 »
co kdyby sis precetl ten podelanej manual ??

par sambich serveru jsem uz nastavil/spravuju a rozhodne se nesetkavam s timhle problemem ..

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 20 Listopadu 2008, 10:59:28 »
Ja bych to rucne precejen zkusil, i kdyz to vypada v poradku. Je to aspon pokus, kdyz uz nevis co dal...

Jak se nastavuje rucne sit jsem resil zrovna vcera: :)
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29680.0.html

a kluci mi tam (nastesti) poradili misto vykriku RTFM presnej postup ;)
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 20 Listopadu 2008, 11:07:49 »
co kdyby sis precetl ten podelanej manual ??

par sambich serveru jsem uz nastavil/spravuju a rozhodne se nesetkavam s timhle problemem ..

MAN SAMBA jsem četl... nic
taky bych se nesetkával s tímto problémem, kdyby mě neštvalo nezobrazování počítačů...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 25 Listopadu 2008, 20:39:05 »
Chce to opravdu dobře číst a ujasnit si, jak vlastně smb funguje ... a že vlastně existuje jeden jediný stroj, který je v síti master a jen tak mimochodem udržuje seznam všech aktivních PC, které na vyžádání předá. Takže by nebylo od věci zkusit se zamyslet nad tím, kdo by to tak na té síti mohl být a patřičnou konfiguraci mu upravit ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 26 Listopadu 2008, 09:04:48 »
Chce to opravdu dobře číst a ujasnit si, jak vlastně smb funguje ... a že vlastně existuje jeden jediný stroj, který je v síti master a jen tak mimochodem udržuje seznam všech aktivních PC, které na vyžádání předá. Takže by nebylo od věci zkusit se zamyslet nad tím, kdo by to tak na té síti mohl být a patřičnou konfiguraci mu upravit ...

Díky, chápu správně, že když se stroje různě vypínají a zapínají, přibývají a ubývají, tak zařídit, aby byly zobrazeny vždy všechny technicky nelze (bez serveru)...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 26 Listopadu 2008, 15:00:04 »
Přesně tak to je.
Ovšem v lehce upravené podobě - pokud není k dispozici PC s vyšším master číslem, přebírá tuto roli PC s nejvyšším master číslem.

Nevím, jak to pořádně popsat :)
Stiskni CTRL + W ...

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 26 Listopadu 2008, 15:24:58 »
A jak si mám vysvětlit, že na třech PC v síti, vidím od sebe obě ostatní, za chvíli nic, a za chvíli jedno a svoje a za chvíli zase něco jiného? Myslím, když jsou obě PC zapnuté již několik dnů a nevypínají se...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #10 kdy: 26 Listopadu 2008, 16:26:07 »
Tak, že nemáte v síti mastera a prostě si to "přehazují" - mají stejně veliké hodnoty mastera (os level).
Vážně jste tu dokumentaci četl?
Stiskni CTRL + W ...

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 26 Listopadu 2008, 16:30:33 »
Vážně jste tu dokumentaci četl?

Musím říct pravdu?   ;)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 26 Listopadu 2008, 17:46:53 »
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.