Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Reinstal  (Přečteno 1851 krát)

pivik

• Host
Reinstal
« kdy: 21 Listopadu 2008, 16:46:06 »
Tak jsem se dneska pustil po delší době do překopání pevného disku a zároveň do reinstalu. Do dneska jsem na disku trpěl Intrepid a dospěl jsem k názoru, že tenhle release nikdy nepoužiju, tak jsem přerozdělil disk a rozhodl se nainstalovat Ubuntu (8.04.1, 32bit) tak jak by to mělo být. Tudíž jsem vytvořil tři oddíly. První swap 1GB, druhý pro / 10GB a třetí pro /home 30 GB.

A teď co mě zajímá.

1. Je tohle rozdělení správné?
2. Co mi to přinese, když nemám / a /home na jednom oddílu?
3. Když přeinstaluju jenom / tak mi tam přeci zůstanou veškerý nastavení programů, který tam vlastně v tu chvíli vůbec nebudou, tak k čemu to rozdělení vlastně je?
4. Třeba mě něco ještě napadne...

Díky a nebijte mě..jsem stará lama.. ;D
« Poslední změna: 21 Listopadu 2008, 23:15:06 od otas.pe »

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Reinstal
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2008, 16:48:47 »
do home si můžeš ale ukládat isvá data, která pak při dalším reinstalu naztratíš... navíc stačí programy doinstalovat a hned máš zpět i nastavení, nemusíš je znovu nastavovat...

pivik

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Listopadu 2008, 17:40:22 »
Dobrá to už tedy chápu a rozdělení disku jsem provedl správně? A ještě mě zahímá, jak se provádí reinstal. Zformátuju jenom / a /home připojím bez formátu?

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2008, 17:42:06 »
Jo rozdělení máš v pohodě. Reinstal provedeš stejně jako instal, akorát rozdíl je v tom, že nedáš z formátovat domovský adresář :). Tím myslím při rozdělení disku tam máš takový políčko jestli formátovat či ne. Jinak je všechno uplně stejný.

pivik

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2008, 18:13:42 »
jj ok dík. Zatím nově nainstalovanej Hardy šlape super. Podle mě je to nejpovedenější Ubuntu co jsem kdy měl (od verze 6.06).

pivik

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2008, 23:19:35 »
Jak to bude třeba s programama který jsou nainstalovaný v novější verzi než je po nové instalaci? To nastavení které je od jiné verze bude fungovat? Asi mě nikdo nepochopí na co jsem se chtěl zeptat, ale to je jedno, já stejně mám svůj svět... :)

premet

• Host
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2008, 23:21:22 »
To nastavení by mělo být stejný, pokud třeba novější verze opravuje nějaké chyby. Pokud už třeba ten program bude něco přidávat nebo tak, tak uvidíš no  :). Když tak si provedeš hned upgrade systému a problém bude vyřešen.

pivik

• Host
« Odpověď #7 kdy: 21 Listopadu 2008, 23:27:23 »
OT: Jde mi o to, pokud budu mít třeba Hardyho nainstalovanýho třeba 15 let a pak se rozhodnu přejít na Ubuntu Zoofill Zebra, tak jestli tam nebude problém...

PS: to už si dělám pr.el... ;D Je to jen hypotetická blbbost.

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 21 Listopadu 2008, 23:31:01 »
S reinstalací nebude problém. U konfiguráků jednotlivých aplikací by problém být mohl. A čím větší časové rozmezí mezi povýšením verze, tím více problémů by se mohlo objevit. I kvůli tomu není doporučováno při upgrade přeskakovat verze, myslím že to ani ve výchozím nastavení není povoleno.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.