Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefungující multimediální klávesy na multimediální klávesnici  (Přečteno 3316 krát)

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
Čau Ubunťáci, sehnal jsem si starší počítač, nainstaloval Ubuntu 8.10 a dokoupil zcela nové periferie (LCD, myš, klávesnici). Vše jakžtakž jede, ale na klávesnici mi půlka multimediálních kláves nefunguje a nevím, co s tím.

Výpis lsusb:

Kód: [Vybrat]
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 09da:8090 A4 Tech Co., Ltd
Bus 002 Device 002: ID 062a:0201 Creative Labs Defender Office Keyboard (K7310) S Zodiak KM-9010
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Klávesnici mám Trust KB-2200 Multimedia Scroll Keyboard. Když si naleznete její obrázek na internetu, tak mi nefungují tyto tlačítka (půjdu zleva doprava): veškerá tlačítka ve sloupci kolem kuličky (kulička funguje), pak mi nefunguje tlačítko F, tlačítko s obrázkem dvou překrývajících se čtverečků, 4 tlačítka office, tlačítko s klíčem a tlačítko s měsíčkem.

Ty ostatní, která nejsou vyjmenovaná, jsem se snažil namapovat přes Systém / Volby / Klávesové zkratky, ale třeba když jsem chtěl tlačítkům se zámkem a měsíčkem přiřadit funkci zamknout obrazovku a uspát do paměti, tak se mi tam nic neobjevilo.

Neví někdo, co s tím? Našel jsem na googlu návod (https://help.ubuntu.com/community/TrustMultimediaScrollKeyboardKB-2200) pro Ubuntu 7.10, ale tam mi po přidání těch řádků do xorg.conf už nenajely X, tak jsem se na to radši vyprdl, protože jsem to nechtěl podělat ještě více.

Má někdo nějaký nápad?
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Nefungující multimediální klávesy na multimediální klávesnici
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2008, 14:48:57 »
co zkusit keytouch, tahle klávesnice by mohla být podobná: http://keytouch.sourceforge.net/keyboards_trust.php
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2008, 17:28:30 »
Tak jsem to vyzkoušel a když jsem chtěl v tom programu cokoli napsat, tak mi klávesnice nepsala a tlačítka nefungovala vůbec. Pak jsem vyzkoušel ještě keytouch editor, ten mi úspěšně podal výpis zařízení, já podle doporučení vybral druhou část USB klávesnice a pak jsem měl zmáčknout nějakou tu multimediální klávesu, aby se zjistilo, zda je to správné. Jenže po mačkání multimediálních kláves se nic nedělo a program mě nepustil dál. Vyzkoušel jsem ještě první část klávesnice vybrat, ale to také nepomohlo. Program hotkeys ze synapticu také nic. Je ještě nějaký jiný program, kde bych klikáním mohl nastavit, co se má na dané klávese udát za událost? Nebo alespoň program na otestování, zda ty tlačítka fungují nebo zda je linux alespoň odchytne?

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2008, 17:50:57 »
Pomocí programu
Kód: [Vybrat]
xev jsem zjistil, že některá nefunkční tlačítka posílají "data", ale některá se ani tak nehnou.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2008, 16:47:22 »
V tom co je čím posíláno, odchytáváno, generovány jiné události na základě zachycených a požraných a zatím vidím jen náznak řádu.

Protože některá jsou odchycená ještě předtím třeba acpi a dalšími skripty a xev, který poslouchá relativně vysoko, je ani nedostane.

Zatím co jsem experimentoval s klávesnicemi tak keytouch se mi jevil jako uživatelsky nejlepší řešení na pochytání většiny mm kláves.

snad by se dalo něco navázat posloucháním na hw portu klávesnice, mohlo by fungovat použití nějakého keyloggeru
http://sourceforge.net/projects/lkl/
http://freshmeat.net/projects/uberkey/

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.