a to z techto duvodu- porad problemy s kodekama, at uz s instalaci, tak s prehravanim, ostatne staci si procist diskuzi video a zvuk. na wiki neni uceleny navod na rozchozeni vsech beznych formatu videa a zvuku. ten co tam je, je z pulky nefunkcni, jelikoz po povoleni vsech repozitaru se stejne pulka kodeku nenainstaluje, jelikoz v repozitarich nejsou. to ze jsou v jinych je na prd, nebot po instalaci Ubuntu novacek bude hledat navod na rozchozeni videa a zvuku, a nebude hledat nejake nove source listy, kdyz se docte, ze staci povolit zdroje multi atd... dalsi problem se kterym bojuju, je otevirani videa v aplikaci totem. nikde jsem nenasel jak video zasociovat s jinym programem, nebot totem mne nic neprehraje.... a o aktualizacich ani nemluvim. s kazdou dalsi aktualizaci kterou jsem udelal, se system zpomaloval, zacaly padat aplikace,coz predtim nedelaly, prestal fungovat internet,, proste hruza. behem 1 mesice 3krat nova instalace. horsi nez u windows, tam jsem jel mesic v kuse. dospel jsem do stadia, ze jsem nainstaloval Ubuntu a neaktualizuju, tim jsem omezil alespon problemy ktere vznikly po aktualizacich. problemy s prehravanim videa a zvuku pretrvavaji, nepodarilo se mne napriklad rozchodit mp3 nahledy, ktere po prvni instalaci pred 2 mesici fungovaly. procitam toto forum denne, a hledam odpovedi na otazky ktere mne trapi, a denne se presvedcuju, ze Ubuntu neni pro lidi. pri cteni clanku o Ubuntu jak je skvele, se musim jenom pousmat nad naivitou pisatele. takze pomalu a jiste zacinam hledat jinou distribuci, ktera mne nebude trapit s instalaci kodeku z repozitaru ve kterych nejsou.