Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zpracování filmu z DV kamery  (Přečteno 2946 krát)

Irokez

• Aktivní člen
  • *
zpracování filmu z DV kamery
« kdy: 25 Listopadu 2008, 16:01:22 »
Dobrý den.Dokáže KINO předělat film z kamery i do jiného formátu než je .avi ?  Našel jsem v KINU kartu MPEG, ale nějak se v tom neorientuju. Nebo musím použít nějaký další program na konverzi z .avi?
Děkuji
« Poslední změna: 29 Listopadu 2008, 14:25:22 od Irokez »

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
Re: zpracování filmu z DV kameryfilm
« Odpověď #1 kdy: 25 Listopadu 2008, 21:25:14 »
Našel jsem v KINU kartu MPEG, ale nějak se v tom neorientuju. Nebo musím použít nějaký další program na konverzi z .avi?
Lze exportovat do MPEG 2, ale je potřeba mít nainstalovány (Synaptic) "mjpegtools".
Doma i v práci Linux Mint 17

Irokez

• Aktivní člen
  • *
Re: zpracování filmu z DV kamery
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2008, 20:11:46 »
to jsem nainstaloval.
 děkuji

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2008, 21:26:21 »
to jsem nainstaloval.
A v čem je teda problém? Export / zadat Název soubor / Export.

Irokez

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2008, 17:06:12 »
něco dělám špatně, protože stahuje video z kamery jen do souboru.avi.jestli můžu otravovat, napište mi prosím nastavení KINA abych mohl stahovat přímo do MPEG 2, jestli to teda jde. Nebo stáhnu do .avi a až potom předělám film do MPEG2?

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2008, 20:21:23 »
něco dělám špatně, protože stahuje video z kamery jen do souboru.avi.jestli můžu otravovat, napište mi prosím nastavení KINA abych mohl stahovat přímo do MPEG 2, jestli to teda jde. Nebo stáhnu do .avi a až potom předělám film do MPEG2?
Tak nejdřív trochu teorie: Koncovka .avi je pouze částečně informativní údaj a slouží spíše pro asociaci souboru k aplikaci. Důležitý je formát. Když si nelegálně stáhnete nějaký film z netu, pravděpodobně bude mít také koncovku .avi, ovšem formát tohoto souboru bude nejspíš DivX nebo Xvid. Dokonce existují různé verze těchto formátů. Důvod, proč existuje více formátů je neustálé vylepšování nástrojů ke kompresi a dekompresi (tzv. kodeky). Čím lepší kodek, tím může být výsledný soubor menší, nebo kvalitnější, nebo oboje.

Pro načítání videa z kamery se zpravidla používá formát MJPEG (pozor, neplést s MPEG), který používá kompresi 1:1 až 1:2. Díky takto malé kompresi je výsledný obraz takřka beze ztrát, ale soubor je extrémně velký. Proto pravděpodobně budete chtít provést export do formátu s větší kompresí. Jaký formát si vyberete je čistě na vás. Exportovat můžete třeba do zmíněného DivXu, Xvidu, nebo třeba vytvořit Video CD, DVD apod. MPEG2 je formát klasického DVD a taková kvalita vám pro ukládání obrazu bude jistě stačit. Navíc z těchto souborů budete moci lehce kdykoliv vytvořit klasické DVD a i soubory jako takové každý dnešní standardní stolní přehrávač přehrává bez problémů.

Takže zkrátka: Ano, nahrajete jako .avi a vyexportujete do MPEG2.

Irokez

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 29 Listopadu 2008, 14:24:30 »
děkuji, měl jsem v tom chaos, teď jste mi krátce ale výstižně rozšířil obzory  ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.