Zdravím všechny,
mám takový menší problém s jedním počítačem na síti, na který jsem v neděli instaloval po síti Ubuntu (breezy síťová instalace). Jde konkrétně o notebook Compaq Armada E500, CPU Celeron600, HDD4.5, RAM192, VGA Ati rage mobility 8MB. Samotná detekce hardwaru a instalace byla bezproblémová.
Problémy se vyskytly až při samotném užívání systému v GNOME. Předtím na tomto počítači běžel Gentoo 2005.0 (jádro 2.6.něco (prosinec 2005), vše instalováno ze zdrojových kódu s optimalizaci O2) a jako pracovní rozhraní se používalo KDE 3.4.něco. Divné právě je, že GNOME nyní pod Ubuntu běží prakticky stejně pomalu (neli dokonce někdy pomaleji), jako tehdy KDE.
GNOME jsem sice naposledy používal na tomto počítači asi před rokem, ale mohu odpřisáhnout, že bylo cca. o třetinu rychlejší než KDE. Proto bych se chtěl zeptat, jak by se dal systém upravit tak, aby běžel rychleji. Při sledování vytížení procesoru jsem například zjistil, že stačí jen rychle hýbat myší a spotřeba se hned vyšplhá na 60%. A to nemluvě, když je pod kurzorem menu, kde se zvýrazňuje aktuálně vybraná položka. Pak je vytížení v klidu i 100%.
Nemá někdo z Vás nějaký nápad, co s tím? Díky.