Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: your BIOS doesn't leave a aperture memory hole  (Přečteno 3339 krát)

ing.miras

• Návštěvník
your BIOS doesn't leave a aperture memory hole
« kdy: 28 Listopadu 2008, 19:31:39 »
zdravím,
chtěl jsem instalovat Kubuntu na notebook MSI GX610X (AMD Turion, 4GB RAM, ATI HD2600), kde mám již nainstalovány WinXP (myslím ale, že to není podstatné pro můj problém). Zkoušel jsem spouštět Kubuntu z CD, zkoušel jsem instalovat Kubuntu z WinXP, ale vždy to skončí stejně. Kubuntu chvíli nabíhá a nakonec skončí v příkazovém řádku. Na začátku výpisu je text (na začátcích řádků je "něco" v hranatých závorkách, což jsem vynechal):

Aperture beyond 4GB. Ignoring
Your BIOS doesn't leave a aperture memory hole
Pleas enable the IOMMU option in BIOS
This costs you 64MB of RAM

mám šanci?

Mirek

ufaak

• Závislák
Re: your BIOS doesn't leave a aperture memory hole
« Odpověď #1 kdy: 28 Listopadu 2008, 19:33:42 »
no a co tu moznost povolit v biosu?
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

ing.miras

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Listopadu 2008, 20:14:27 »
pokud mám zkušenosti, tak na noteboocích je BIOS velmi strohý, a mimoto jakékoliv nastavení položky IOMMU jsem snad nikdy v žádném BIOSu neviděl... :-o na víše zmíněném MSI není žádné takové nastavení... :-(

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #3 kdy: 28 Listopadu 2008, 21:21:22 »
Mělo by pomoct přidat do seznamu v /boot/grub/menu.lst do řádku "kernel" výraz "iommu=noaperture", takže to pak vypadá např. takto:
Kód: [Vybrat]
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-2-generic root=UUID=8116c71f-703c-45f2-b7cd-e4e395578ee8 ro quiet splash iommu=noaperture Podrobnosti více např. zde:http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=911768&highlight=noaperture. Nejsem si ale jistý, co tím konkrétně ztratíte, jestli možnost využívat celou 4GB RAM, nebo je to prostě jenom nedůležitá hláška. Je třeba vyzkoušet.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ing.miras

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2008, 22:25:43 »
Citace
Mělo by pomoct přidat do seznamu v /boot/grub/menu.lst do řádku "kernel" výraz "iommu=noaperture"

díky,
podobný rady (iommu=noagp, iommu=memaper=3...) jsem už vygooglil, ale nic nepomohlo... ale tenhle parametr pomohl aspoň v tom, že už se nezobrazí ty chybové řádky, ale spuštění Kubuntu z CD zase skončí na příkazovém řádku... :-(

Ještě jednou připomenu, že nechci Kubuntu instalovat, dokud se mi nepodaří spustit Kubuntu přímo z CD, a to se mi zatím nedaří, vždycky to skončí u toho příkazového řádku a KDE se nespustí... na stolním PC se mi Kubuntu přímo z CD spustí, takže CD je v pohodě...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2008, 22:39:53 »
při bootování z cd jdou  ty parametry zadat taky, jen si teď nevzpomenu jak...

ing.miras

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 29 Listopadu 2008, 09:58:19 »
Citace
při bootování z cd jdou  ty parametry zadat taky, jen si teď nevzpomenu jak...

po výběru jazyka instalace, se přes F6 zobrazí řádek textu s parametry, do kterého připíšu ten parametr s IOMMU, ale jediná změna byla (při iommu=noaperture), že už se mi nezobrazili ty čtyři řádky, co popisuji na začátku, ale stejně se mi grafické rozhraní nerozeběhne, skončím na příkazovém řádku ...

ing.miras

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Listopadu 2008, 12:26:34 »
teď vidím, že jsem zapomněl napsat ještě jednu důležitou informaci... snažím se spustit z CD Kubuntu verze 8.10 a to mi skončí na příkazovém řádku... teď jsem zkoušel spustit z CD Kubuntu verze 8.04.1 a to mi normálně naběhne až do KDE...

ing.miras

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 01 Prosince 2008, 11:31:24 »
tak asi nic, zřejmě chyba v distribuci ubuntu 8.10... :-( prdím na to a zkusím 8.04.1 nebo jinou distribuci (Fedoru10?), ale chtěl jsem hlavně vyzkoušet KDE_v4

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.