Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poslední update xorg-core zablokuje X [vyřešeno]  (Přečteno 2786 krát)

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
Poslední update xorg-core zablokuje X [vyřešeno]
« kdy: 23 Srpna 2006, 09:52:25 »
Pokud jste včera updatovali xorg-core a nenabehli vam Xka nezoufejte, prihlaste se do konzole dejte:
Citace
sudo -s                      /* zadejte heslo */
aptitude update
aptitude upgrade
/etc/init.d/gdm start
jiz je k dispozici oprava, ale uprimne tohle si za ramecek vyvojari ubuntu nedaj.

Odkazy na toto téma naleznete na tomto blogu http://ubuntudemon.wordpress.com/2006/08/22/latest-dapper-xserver-xorg-upgrade-might-break-the-xserver/.
« Poslední změna: 17 Října 2007, 20:34:50 od Anna Taliánová »

TomAker

• Návštěvník
Poslední update xorg-core zablokuje X (vyřešeno)
« Odpověď #1 kdy: 23 Srpna 2006, 18:58:58 »
Včera jsem udělal upgrade a dneska mi nenaběhla grafika. Docela mě to naštvalo. :( Nadruhou stranu se musím naučit pracovat s příkazovou řádkou. Pro podobné případy bych měl tři dotazy:

1) Jaký internetový prohlížeč používáte pro příkazovou řádku?
2) Jak řešit obecně, když nenaběhne X server? Existuje nějaká, pro začátečníky, srozumitelná dokumentace typu: Co dělat když...
3) Jakou knihu nebo manuál v PDFku (nejlépe v češtině) byste doporučili pro lepší seznámení s Linuxem?
Abych se dozvěděl, jak a kde se nastavuje systém nebo hardware. Spíš něco na způsob systémové příručky. Když mi zkolabuje nějaká komponenta např. nastavení síťovky, grafická karta, zvuková karta, tak ve woknech jsem věděl, kam šáhnout, kde se podívat na ovladače, popř. jak je přeinstalovat. Jenže v Kubuntu si s 98% nevím rady, což bych rád změnil.
Zatím mi stačilo, že jsem nemusel nic sáhodlouze nastavovat, protože po instalaci všchno funguje OK. Pak se ale stane problém a jsem v pytli.
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Srpna 2006, 19:37:31 »
1. Lynx, Links, Linx
2. hledat v "var/log/Xorg.0.log" chyby(text EE) " sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg"
3. Linux dokumentační projekt. 700 stran zadarmo, man stranky(man [prikaz]), cist fora. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

kozzi11

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Srpna 2006, 19:59:29 »
1. elinks
2. cat /var/log/Xorg.*| grep (EE)
3. LDP(linux dokumentacni projekt) myslim ze ma pres 1200 stranek
jinak o hardware se stara jadro a jeho moduly. takze prikaz lsmod vypise nactene moduly preklad pro windowsaka (pouzite ovladace) prikaz modprobe nazev_modul a_jehoparamtry tak toto nacte ovladac zarizeni. modprobe -r nazev_modulo odebere zarizeni atak dale. pouzivani aplikaci man nazev_aplikace nebo pokud si nemuzete vzpomenout s jakym parametrem se program spousti tak nazev_programu -h(--help). No jinak neco je na abclinuxu.cz je tam projekt ucebnice a je tam spousty diskuzi(od tama cerpam info ja) a clanku(take je ctu) a sekce hradware moc uzitecne

TomAker

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2006, 18:45:34 »
Díky za odpovědi :) Elinks je zajímavý webový prohlížeč s velmi jednoduchým ovládáním a podporou záložek. Takže se už nemusím bát výpadku XServeru :) Co se týká manuálu o Linuxu, sehnal jsem kompletní LDP v češtině. Studijního materiálu mám tedy dost :)
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.