Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Xorg a DUALHEAD a starsi karty  (Přečteno 1814 krát)

kapetr

• Návštěvník
Xorg a DUALHEAD a starsi karty
« kdy: 02 Prosince 2008, 11:06:29 »
Jiz roky pouzivam 2 graficke karty na dva monitory:
AGP - Ati Rage IIc (8 MB) a
PCI - Matrox Mystigue  (2 MB)

Postupem let je stale vetsi problem je s novymi verzemi Xorg rozchodit - zjevne jejich funkcnost jiz nikdo netestuje.

Posledni verze Ubuntu, kde jeste trochu chodily byla 8.04 - a to jsem musel zvolit jedinou funkcni kombinaci ovladacu: "mga" pro matrox (s vypnutou akceleraci, ...) a "vesa" pro ATI.

Po povyseni na 8.10 X-ka tvrde kolabuji, pri "X -configure" system (nebo prinejmensim obrazovka i klavesnice - efekt tentyz) tvrde zatuhne a je nutny reset. Totez zkousim-li "X -probeonly" na jakekoli dualhead kompinace. Jedine co slo, je jen samotna ATI (singlehead).

Nouzove jsem zkopiroval binárku Xorg serveru z SuSE 10.3 i s moduly a upravenzm konfigem, sice pri startu vypisuje nejake chyby, ale bezi...

Jedine korektnejsi reseni, ktere me napada - a ohledne ktereho prosim o radu, je pouziti X subsystemu z nejake starsi, funkcni verze UBUNTU, jenze:

JAK NA TO ?

Pri vyhledavani :xorg: v sznapticu vypadne 99 balicku, a Buh vi, jsetli je to vsechno -
- jak je funkcne deaktualizovat na starsi verze ze starsiho vydani
- jak pridat zdroje pro starsi Ubuntu ? Jsou vubec nekde ? Nasel jsem jen *.iso souboru, ale ne zdroje ?
- jak to cele provest, aby instalace X byla kompletni, funkcni, ...  Co zavislosti  , so podpisy, ... ?

Vi nekdo, jak na to ?

Fracty

• Stálý člen
  • **
Re: Xorg a DUALHEAD a starsi karty
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2008, 11:41:07 »
jo zůstat na 8.04, která funguje, proč s starýma kartama jdete nahoru? kvůličemu?
...a pak si tady lidi stěžují, že to nejde...
« Poslední změna: 02 Prosince 2008, 11:48:43 od Fracty »

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosince 2008, 20:20:27 »
Aha ...

takže podle Vás mám kvůli X subsystému zamrznout na starých balíčcích všech aplikací, prostředí, ....

Kde jsou pak výhody X systému, jehož server může běžet klidně na jiném počítači ? Když je distribuce
(resp. jeho balíčkovací systém) na něm tak ZBYTEČNĚ navázán, že nejde nainstalovat ani Xorg z 8.04, aniž by se nejdřív neodinstalovalo úplně všecno ?!?!

Zkusil jsem totiž odinstalovat v synapticu server-xorg z 8.10: to proběhlo nadějně - kupodivu se odistaloval jen on a balíky s drivery karet, ale při pokusu pak vnutit istalaci téhož z z 8.04 - A KONEC - pro provedení chtěl nejprve odinstalovat skoro vše z 8.10.

To se na mě nezlobte, ale tvůrci balíčků to s těmi "nepřekonatelnými" zavislostmi sakra přepískli.
X systém má být pokud možno samostatný a nemá na jeho konkrétní verzi být nic závislé - až na výmky.

Já znám spíš rpm - tam bych si s tím poradil, ale co s apt-get ? Tam žádné "force" a "nodeps" nevidím ?

Co mě napadlo - znovu to přeinstalovat na 8.04 a xorg &co balíčky zamknout a pak teprve updatovat na 8.10 ?
Ale nebudu vzhledem k paranoidním závislostem zase v pr ... ?

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2008, 01:00:04 »
no dpkg má také volbu pro ignorování závislostí, ale musíte instalovat poté ručně...
viz man dpkg

jinak odpovím vám opět otázkou, moc by mě zajímalo jaký program v nové verzi tak nutně potřebujete, že chcete 8.10...zatím jsem si nevšiml totiž, že by tam bylo něco tak nutného...
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 01:02:40 od Fracty »

emil54

• Host
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2008, 06:07:19 »
AGP - Ati Rage IIc (8 MB) a
PCI - Matrox Mystigue  (2 MB)

Starožitník, nebo masochista-fetisista?  ;D

Nedobove prvky snizuji hodnotu exponatu, tak asi to druhy, ne? ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.