Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Unix, Linux a open source na českých univerzitách  (Přečteno 7034 krát)

pev

• Návštěvník
Unix, Linux a open source na českých univerzitách
« kdy: 02 Prosince 2008, 17:07:58 »
Dobrý den,

dělám takový malý průzkum o zastoupení GNU/Linuxu a open source na českých univerzitách.

Zajímalo by mě na kterých univerzitách jsou:
  • učebny s linuxovou distribucí (případně jiný Un*x - *BSD, open solaris,...)
  • multiplatformní open source software používaný na windows
  • open source IS typu Moodle
Dále jaká je spokojenost s použitím open source a kde naopak musí být použit proprietární software.

Díky za váš čas.

Pev

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
Re: Unix, Linux a open source na českých univerzitách
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2008, 01:36:11 »
U nás na škole (VŠE) je nainstalovaný Debian+Firefox na terminálech v knihovně.
Jinak na Windows stanicích je už hodně dlouho Firefox a asi před rokem konečně nainstalovali i Openoffice.org, který je tam teď vedle MS Office 2007.
Dřív se tu vyučoval i předmět Unix, který byl víceméně o práci s shellem, ale než jsem si ho stačil zapsat, tak ho zrušili  :'(
ale probíhalo to stejně na Windows stanicích a připojovalo se na server s Fedorou.

mk33

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2008, 07:00:58 »
Snad ti tohle pomůže:

veřejné počítačové učebny ZČU
http://support.zcu.cz/index.php/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A9_u%C4%8Debny_CIV sice všude je dualbot Debianu, ale vidět někoho  pod Linuxem je zázrak

jinak na Katedře informatiky a výpočetní techniky
https://students.kiv.zcu.cz/sw.php až na vyjímky v každé dualbot, koukni se i dál je tam seznam SW pro Windows a balíčky pro Debian co jsou nainstalovaný.
začínám tak trpělivost a pevné nervy :-) since  21. Listopad 2006
-------------------------------------------------------------------------
|Aopen MX4SGI-4DN2|P4 2,8GHz HT|2x512MB RAM|ATI 9550|Linux Mint 9 Isadora|  |Asus P4B533|P4 1,8GHz|3x256 MB RAM|ATI 7500|Ubuntu 7.04|  |IBM Thinkpad T40p|Ubuntu 9.04|  |Lenovo Thinkpad T61|Linux Mint 9 Isadora|Lenovo Thinkpad T410|Linux Mint 13

oyankee

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Prosince 2008, 09:16:15 »
Masarykova Univerzita - Přírodovědecká fakulta
Na různých katedrách běží bsd servery, jestli se nepletu. Nevím, zda free. Jinak počítače jsou v některých počítačových učebnách(vím o fyzice  a chemii) nejčastěji pod mandrivou.
O Linux, Unix tam není problém zakopnout. Samozřejmě, nejvíc je Windows stanicí u samotných zaměstnanců na pracovišti.
Open source programy jsou tam zřídka, pokud mluvím o programech na Win stanicích-Firefox nejvíc. V samotném výzkumu ale silně pochybuji, že by se našlo pár tak kvalitních specializovaných programů srovnatelných  s komerčními produkty dělanými přímo na míru.
« Poslední změna: 03 Prosince 2008, 09:26:34 od oyankee »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 03 Prosince 2008, 09:31:35 »
Masarykova Univerzita - Přírodovědecká fakulta
Na různých katedrách běží bsd servery, jestli se nepletu.
Myslim, ze NetBSD, minimalne teda vim o dvou NetBSD serverech.

Jinak počítače jsou v některých počítačových učebnách(vím o fyzice  a chemii) nejčastěji pod mandrivou.
matematika pouziva opensuse (teda v ucebnach, zamestnanci mivaji dualboot s win), proprietarni software se pouziva treba Maple (i na linuxu), Matlab nebo Statistica, opensource je ten zbytek (zejmena se pouziva LaTeX).

Moodle se pouzival (a mozna jeste pouziva) na filosoficke fakulte, pedagogicke, mozna jeste jinde.. nicmene univerzita dost prosazuje vlastni e-learning system, takze pokud jeste nekde Moodle funguje, tak je to na vlastni pest, bez podpory z ustredi.
« Poslední změna: 03 Prosince 2008, 09:40:37 od kkaarreell »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Prosince 2008, 22:48:33 »
CVUT - Fsv: docela rozsireny debian, jinak na widlich firefox to je asi tak vse ceho jsem si vsimnul
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2008, 01:45:37 »
FIT VUT Brno:
ve vsech ucebnach jsou pocitace s dualboot CentOS
ve woknech je minimalne firefox a openoffice
moodle se pouziva u elearningu

jedine, kde si clovek nevystaci idealne (jde to, ale je to nepohodlne) s open source jsou assemblery, ale jinak treba nikoho nezjima jak jedou programy (C) ve win, dulezity je aby to jelo na serveru v linuxu.

servery o kterych vim - linux a freebsd
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 04 Prosince 2008, 09:49:27 »
Co jsem byl na KMF MFF UK (před dvěma lety), tak tam byl pouze jediný stroj s linuxem, a to katedrální server s nějakým letitým RedHatem. Jinak všechno winy (od 98 až po XP). Co vím, tak Linux používali akurát na KCHFO, protože jim na tom běžel Gaussian.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #8 kdy: 04 Prosince 2008, 11:46:12 »
UJEP v Ústí nad Labem používá linux servery a veřejné terminály. Jinak ve všech učebnách jsou winXP, popř. Vista a Novell, což moc nechápu, že je baví spravovat.A když kamarád přines ntb s Ubuntu, že potřebuje připojit k Eduroamu, taxe ho IT učitel zeptal co to má za proggram a jaxe dostane z5 do Win.

OT: Ten "učitel" teď po mě chce zkoušku ze základů informatiky a já mu přines prezentaci v OpenOffice, ať se s tím jako IT popere, a on to prostě nedal. Taxem mu řek, že nemá nárok mě zkoušet, když toho umí míň jak já.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Luban

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Prosince 2008, 12:31:34 »
OT: Ten "učitel" teď po mě chce zkoušku ze základů informatiky a já mu přines prezentaci v OpenOffice, ať se s tím jako IT popere, a on to prostě nedal. Taxem mu řek, že nemá nárok mě zkoušet, když toho umí míň jak já.

Tak to je síla :)

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Prosince 2008, 17:41:26 »
...
Jo, s úkoly, které byly vytvořeny v Ooo, má problémy dost učitelů...  :(  ("nejde mi to otevřít")   :'(

Pokud vím, tak Fakulta informatiky MU v Brně byla převážně na Unixu. Určitě tady je někdo, kdo ví co a jak podrobně, aktuálně...
Nebo viz jejich stránky:
www.fi.muni.cz

Tady je seznam sw používaného v Celouniverzitní počítačové studovně MU
http://www.muni.cz/ics/services/ups/soft

messik

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 01 Února 2009, 13:02:12 »
...
Jo, s úkoly, které byly vytvořeny v Ooo, má problémy dost učitelů...  :(  ("nejde mi to otevřít")   :'(

Pokud vím, tak Fakulta informatiky MU v Brně byla převážně na Unixu. Určitě tady je někdo, kdo ví co a jak podrobně, aktuálně...
Nebo viz jejich stránky:
www.fi.muni.cz

Tady je seznam sw používaného v Celouniverzitní počítačové studovně MU
http://www.muni.cz/ics/services/ups/soft

joo tak tohle resim pomoci pdf, to se otevre uplne vsude dneska. Riskovat openoffice se mi uz driv nekolikrat nevyplatilo.  :)

pekumo

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Února 2009, 13:07:16 »
...

Souhlas s messikem. Taky píšu seminárky v Oo, ale radši to exportnu do pdf. S tím nemá problémy nikdo.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 01 Února 2009, 15:49:27 »
Dávám doplňující informace z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity z NCBR.
Laboratoř molekulového modelování - ta počítačová pracovna v přízemí, má na většině pracovních stanic nainstalován Linux CentOS, je tam jedna stanice s Widlemi, kvůli MS Office, scanneru a inkoustové tiskárně.
Mezi kolegy to bude asi tak, že budou mít dualboot Linuxu s Widlemi.
Důvod používání Linuxu u nás je především z důvodu, že nástroje pro počítačovou chemii a molekulové modelování jsou více stavěné pro Unixové systémy.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 02 Února 2009, 11:32:51 »
jsem na FI MUNI v Brně - v hlavní počítačové učebně je tam tak 1/3 WinXP, 1/3 Linux (Fedora? nevím jistě, moc tam nechodím, na linuxáckém stroji jsem tam seděl 2x a už nevím co to bylo za distro :)), 1/3 MacOSX a Solaris - jinak měl jsem jeden předmět Přírodovědecké fakulty, cvika byla v počítačové učebně na Janáčkově náměstí a všechny počítače (cca 20) tam byly vybaveny OpenSUSE...

PS: jinak penetrace linuxu mezi studenty FI MUNI je vysoká, počítám že každý třetí/čtvrtý člověk má na notebooku minimálně dualboot linux+xp (vista) ne-li přímo pouze linux, vídávám v učebnách spoustu lidí s Vistama a pak většinou ubunťáky :) taky mezi vyučujícíma je linux rozšířený...
« Poslední změna: 02 Února 2009, 11:37:19 od Rawen »
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

dosmanak

• Aktivní člen
  • *
  • JŮ HELE
« Odpověď #15 kdy: 02 Února 2009, 14:03:20 »
U nás na FJFI je to všelijak, ale víceméně převládá linux. Většinou CentOS nebo debian. V některých učebnách je dualboot WinXP, Fedora. A taky máme jednu extra super PCLabku kde běží Visty, přihlášení do sítě trvá okolo 3 - 5 minut.
Na břehovce je taky učebna Debian,WinXP, cluster pro katedru fyziky (což nevím co je přesně za OS)
DOSmaňák
Věčný začátečník

nic-nechci

• Návštěvník
    • Cyklo TJ Písečná
« Odpověď #16 kdy: 02 Února 2009, 21:17:49 »
UPOL: obor informatika...budova v Hejčíně: OS tak asi napůl. na dost pc jsou jen wokna(XP), na některých jsem viděl dualboot, dokonce se škola pochlapila a máme tu učebnu s pc s Debianem :-) a ted nám chystají Mac učebnu. Na to se těším :-)
Cyklo TJ Písečná rulez :-) Linux (Ubuntu JJ + Fedora 11) + MSI EX600
Linux user since 18.9.2008.
Google je všemocný :-)

kubišta

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 02 Února 2009, 23:01:20 »
jsem na FI MUNI v Brně - v hlavní počítačové učebně je tam tak 1/3 WinXP, 1/3 Linux (Fedora? nevím jistě, moc tam nechodím, na linuxáckém stroji jsem tam seděl 2x a už nevím co to bylo za distro :)), 1/3 MacOSX a Solaris - jinak měl jsem jeden předmět Přírodovědecké fakulty, cvika byla v počítačové učebně na Janáčkově náměstí a všechny počítače (cca 20) tam byly vybaveny OpenSUSE...

PS: jinak penetrace linuxu mezi studenty FI MUNI je vysoká, počítám že každý třetí/čtvrtý člověk má na notebooku minimálně dualboot linux+xp (vista) ne-li přímo pouze linux, vídávám v učebnách spoustu lidí s Vistama a pak většinou ubunťáky :) taky mezi vyučujícíma je linux rozšířený...

Na FI je jedna velká linuxová učebna s Fedorama,  asi půlka počítačů v hale je s Linuxema (Fedora, Ubuntu), dále tam jsou Macy a SGI stroje s Irixem (ne Solarisem). Plus infrastruktura sítě (firewall apod.) taky není na Windows:) Informační systém univerzity běží na SLES.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 03 Února 2009, 19:04:32 »

Na FI je jedna velká linuxová učebna s Fedorama,  asi půlka počítačů v hale je s Linuxema (Fedora, Ubuntu), dále tam jsou Macy a SGI stroje s Irixem (ne Solarisem). Plus infrastruktura sítě (firewall apod.) taky není na Windows:) Informační systém univerzity běží na SLES.

jojo díky za upřesnění, mmchdm Solaris si se Silicon Graphics pletu furt, nevím proč :)

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #19 kdy: 04 Února 2009, 16:27:47 »
tak dneska sem by před zápočtem z informatiky příjemně překvapen, když po nastartování kompu na mě mrknul dualboot Win XP a ubuntu 8.10, taxem provokativně nabootoval do ubuntu, a zápočet sem nedostal, páč ten byl ze základů a tam se probírá jen ms office a tohle byla velká drzost prej :D
Ubuntu 16.04

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 04 Února 2009, 16:30:21 »
tak dneska sem by před zápočtem z informatiky příjemně překvapen, když po nastartování kompu na mě mrknul dualboot Win XP a ubuntu 8.10, taxem provokativně nabootoval do ubuntu, a zápočet sem nedostal, páč ten byl ze základů a tam se probírá jen ms office a tohle byla velká drzost prej :D
provokatére!!! buď rád že tě rovnou neupálili!!!  :D

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 04 Února 2009, 16:43:28 »
Ještě k tomu ZČU Plzeň, mimo debianu, který je skoro ve všech učebnách v dualbootu, je tu ještě učebna výhradně jen se Solarisem
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #22 kdy: 04 Února 2009, 16:43:47 »
Jasná diskriminace  :D  →4@nezik : hnal bych to vejš  :D
« Poslední změna: 04 Února 2009, 16:45:22 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #23 kdy: 04 Února 2009, 17:26:23 »
no voni jim stejně zrušej celou katedru, takže nic nikam honit nebudu :D
ale bavil sem se u toho náramně.
Ubuntu 16.04

vojta.haj

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 04 Února 2009, 21:44:17 »
...

jo to je obcas sranda at uz je to v cemkoliv tak jsem ve skole si zahesloval prezentaci a sice se to povedlo otevrit ale to bylo vsechno. a ucitel na me koukal ... mno zajimovy. holt nemam rad prezentaci nedokoncenych veci  :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.