Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu  (Přečteno 4107 krát)

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« kdy: 17 Listopadu 2008, 01:22:24 »
Nainstaloval jsem si nove u8.10 a podle navodu na wiki jsem si do nej z repozitaru nahral mj. operu a oo3 a tisic dalsich aplikaci.
Vsechny programy funguji v poradku, jen tyhle dva nezobrazuji pismo v menu a misto toho nejake carky.
Nevim jestli je to kvuli qt nebo kvuli compizu nebo kvuli cemu, ale vzhledem k dulezitosti oo3 bych to potreboval nutne vyresit - poradi nekdo prosim?
Chvili u toho pocitace nebudu, tak mate nejaky cas na navrhy a napady. Diky moc!
Jo a jeste prikladam screenshot a rad bych kdybyste sve navody psali jak pro nejvetsiho blba abych to pochopil, jsem klikatkar zacatecnik, diky :-)
Jo a ještě jsem si vzpomněl, že jsem spouštěl qtconfig a tam se zobrazovalo všechno taky dobře, stejně jako gtk aplikace.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 17 Listopadu 2008, 01:30:11 od nador »

airlive

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2008, 10:47:01 »
V Opeře to je problém pořád,když jsem měl Ubuntu tak jsem to dělal tak,že :
A1) nainstaloval jsem Operu z repos asi verze 9.24 ale ta nepodporuje flash (orig ze Synapticu)
A2) pak jsem to upgradnul na verzi tady z fóra a to byla nějaká 9.51 beta ta už podporovala flasch
A3) no a pak jako závěr této štrapáce jsem to up- na aktuální verzi Opery momentálně 9.62  ;)
A4)češtinu buď příkazem tady z wiky nebo stáhnout a vložit.

To jsem absolvoval asi 2x a pak už jsem to neřešil písmenka v menu mě nevadí jaké jsou.

B1)jde to i nějak v Opeře když zadáš :opera:config  přímo do řádku adres.
B2) nebo se zeptat na fóru Opery -http://www.operacesky.net/

No s tím Oo3 nemám zkušenost,to ti neporadím.
Chápu,že čtverečky místo - ě,ř atd nevypadají moc hezky,ale zase taková bolest to není a funkce jsou bezproblémové ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:39:15 »
Mno, tak to si nerozumíme - nemám čtverečky, ale čárčky, vypadá to asi jako __ takováto podtřítka a je to místo veškerého textu (viz screenshot). Tedy nemůžu vůbec nic v menu přečíst - jediný způsob je přejíždět kurzorem přes menu a jak se menu vykresluje tak probliknou správné názvy, ale vážně jenom mžikově než se ukážou tyhle čárky, takže když to uděláte stotisíckrát za sebou tak nakonec vypozorujete co tam asi je napsáno (něco jako když se kouknete na film 30fps a 3 z těchto 30fps budou s obrázkem, který chcete vypozorovat) - to samé v openoffice, musí být něco špatně co používají oba tyto balíky - možná qt nebo já nevím co mají společného. Něco co vykresluje písma v menu a v dialogách. V některých dialogách je to ok (spíš u Opery) a v některých je to _ _ ___ takovéhle (spíš openoffice). Podle mě to bude nějakým efektem s písmem (proč by se jinak na nanosekundu objevil správný nápis?) Mno jak říkám, nejsem odborník, proto na Vás na všechny spoléhám :-)

airlive

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2008, 12:07:24 »
A nejsou nějaké fonty které by to vyřešily?
Mrkni na fórum něco určitě najdeš ;) - http://forum.ubuntu.cz/index.php?action=search2
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2008, 12:12:41 »
Mno tak zas tolik tomu nerozumím - co že to mám hledat? Já hledal všude možně něco jako "opera nejde písmo menu", nic lepšího mě nenapadlo, a taky jsem nic nenašel. Když jim blblo písmo, tak třeba že bylo nevyhlazené nebo namáčklé na sebe, ale nikdy to nebylo takhle úplně bez písmenek. Navíc si tak říkám, že ty fonty to asi nebudou, jelikož se na tu pikosekundu zobrazí dobře. A žádné nastavení v oo a opeře jsem neměnil, takže se asi používají fonty defaultní. Takže pořád nic, pořád jsem se nechytl :-/

airlive

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2008, 12:19:34 »
A češtinu jsi doinstaloval celou?
Systém- správa - jazyky nebo jak to v *buntu je?
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

airlive

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2008, 12:48:43 »
No pokud ti Opera mačká písmena na stránkách tak to bude proto že:
- máš velké písmena prohlížeče
opr : nástroje-nastavení-písma a tam dej max 12 pixelů  ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #7 kdy: 17 Listopadu 2008, 17:54:44 »
čeština je doinstalovaná a v opeře je nastaveno jestli si dobře pamatuju max velikost písma asi 9. A navíc to neřeší to ooo, bude to spíš nějaká systémovější chyba než tohle asi.

Jo a ještě by mohlo pomoct, že se mi už nevím kvůli čemu nainstalovalo pár knihoven z kde4 a pár z kde 3, jestli by to nemohlo taky být tím.
« Poslední změna: 17 Listopadu 2008, 17:58:37 od nador »

Walard

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 278
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #8 kdy: 17 Listopadu 2008, 19:51:44 »
Na operu doinstaluj msttcorefonts, pak to půjde. ;)

Fracty

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 809
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #9 kdy: 17 Listopadu 2008, 21:52:02 »
zeptám se jinak u OO2 je vše správně? jde totiž o to, že i oo2 umí otevírat soubory docx, takže nemá moc cenu oo3 zatím používat, pokud tam není nějaká nutná fce a oo2 je dobře odladěné..

nehledě na to, že bych se ještě zeptal, takhle se to chová od začátku?

popř co máte v (pozadí pravým > změna pozadí > sekce písmo...)

Vigo

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 42
    • Osobní stránky
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #10 kdy: 21 Listopadu 2008, 00:40:34 »
Ztrátu písma z nabídek mají na svědomí zapnuté "Efekty vzhledu". Je třeba je vypnout = nastavit Žádné v Systém/Volby/Vzhled.
V Opeře se mi přes zapnuté efekty podařilo zobrazit jen Horní řádek nabídek, když jsem zapnul Subpixelové zobrazování (LCD).

Ubuntu 6.10->7.04->7.10->8.04->8.10->9.04->9.10->10.4
Linux mi jede na stolním AMD, AMD64 i Intelu a na notebooku Dell D820.

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #11 kdy: 23 Listopadu 2008, 15:03:50 »
Ztrátu písma z nabídek mají na svědomí zapnuté "Efekty vzhledu". Je třeba je vypnout = nastavit Žádné v Systém/Volby/Vzhled.
V Opeře se mi přes zapnuté efekty podařilo zobrazit jen Horní řádek nabídek, když jsem zapnul Subpixelové zobrazování (LCD).

msttcorefonts jsem nainsatlovány měl, v písmech na ploše jsem měl defaultní nastavení po instalaci, prostě všechno jak se patří, ale až tohle vypnutí efektů mi pomohlo a teď se všechno zobrazuje jak má, tedy vše už je vyřešeno.

Potíž je ale v tom, že některé efekty onoho vylepšeného vzhledu mým rodičům pomáhají a neradi se jich vzdávají (a přiznejme si že řešení typu "tak to nepoužívej" je dost na houby). Nenapadá někoho nějaká rada, jak docílit korektního chování těchto efektů tak aby vše fungovalo jak má a netlouklo se to s nimi? Díky moc za Vaše rady a připomínky, a nejvíc samozřejmě panu Vigovi :-)

Blazenka

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 19
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #12 kdy: 01 Prosince 2008, 08:33:07 »
Mám stejný problém, doinstalování msttcorefonts řeší akorát české znaky (ř,č,š...). Vypnutí compizu je jediné co pomáhá, bohužel :(.

Jinak 8.04 to nedělala...

nador

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #13 kdy: 01 Prosince 2008, 11:36:25 »
Asi by to chtělo někam nahlásit jako bug (jestli už to někdo neudělal), ale já bohužel nevím jak a komu :-/

zonaA

  • Host
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #14 kdy: 04 Prosince 2008, 21:31:45 »
Asi by to chtělo někam nahlásit jako bug (jestli už to někdo neudělal), ale já bohužel nevím jak a komu :-/


Ibex s kompizem funguje velice špatně. tohle distro dožije do jara, snad se opraví všechny bugy. Prostě půlroční horory.............

airlive

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
Re: oo3 a opera - nezobrazuji se znaky v menu
« Odpověď #15 kdy: 04 Prosince 2008, 21:42:16 »
Známé problémy

Některé aplikace mají problém při tzv. full screen modu,
Kód: [Vybrat]
jedná se o bug, který bude vyřešen v příštích verzích.V současnosti jej lze obejít tak, že v nastavení Advanced Desktop Effects Settings odškrtneme v sekci "Utility" "Workarounds" "Legacy Fullscreen Support"

Může se hodit

Grafické karty nVidia:
V případě ztráty rámů (většinou se tak stane po zásahu uživatelem do systému) zakázat ovladač nVidia ve správci nesvobodných ovladačů, restartovat počítač, znovu povolit ovladač - čímž se sám nainstaluje. Počítač znovu restartovat.

V případě roztažení plochy do všech stran v Obrazovky a grafické karty, najdete ji v Systém → Správa → Obrazovky a grafické karty, zvolit na záložce Grafická karta jiný ovladač např.: NVIDIA GeForce 7 Series.

Grafické karty Ati:
V případě roztažení plochy do všech stran doinstalovat přes Terminál xserver-xgl.

sudo apt-get install xserver-xgl

Restartovat počítač.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.