Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ati grafika a video  (Přečteno 2293 krát)

FreeMan3109

• Návštěvník
ati grafika a video
« kdy: 04 Prosince 2008, 11:28:04 »
Zdravim, mam takovy problem s ati ovladacema.

Vcera jsem si nainstaloval Ubuntu 8.10 a po instalaci jsem vyzkousel jestli jede 3D akcelerace a ukazalo se ze jo. Glxgears ukazoval neco kolem 1750 fps a tak jsem to vyzkousel na hre Tux racer. Po spusteni byla hra nehratelna a po chvili se to seklo dokonce tak ze neslo nic krome resetu. Video jelo dobre (cpu asi 45%).

Nainstaloval jsem tedy ovladace fglrx pres sprava - ovladace hardwaru. Znovu jsem vyzkousel Tux racer a najednou jede krasne zadne znamky zaseknuti nebo zpomaleni hry ale kdyz jsem vyzkousel prehrat video tak s tim byl problem. V mplayeru jsem vyzkousel vsechno nastaveni a na x11 jede dobre akorad video si zachovava svoji velikost a treba pri fullscreenu zustane video uprostred a okolo se udela cerno na ostatni nastaveni nejde obraz vubec jenom zvuk a na necem jede docela dobre ale procesor je na 100%.

Chtel bych se zeptat jestli by mi nekdo poradil aby na nejakych ovladacich dobre fungovala 3D akcelerace ve hrach a zaroven slo dobre prehravat video (bez zatezovani cpu na 100%). Efekty plochy (compiz) mam vypnute. Jeste dodam ze ubuntu mam na notebooku IBM T43p a grafika je ATi FireGL V3200.
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 11:31:01 od FreeMan3109 »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: ati grafika a video
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2008, 11:37:55 »
Ach jo, kdy už někdo použije to vyhledávání - těchto dotazů je v průměru pět denně  >:(

1) 3D výkon svobodného ovladače je hodně závislý na stáří a typu karty (obecně platí "čím starší karta, tím lepší výkon"), do FireGL karet moc nevidím, zkus se podívat na stránky svobodného ovladače, jak se to má s podporou.

2) Pokud ti blbne video (v mplayeru přes xv, gl nebo gl2) s fglrx ovladačem, zkus vypnout compiz (efekty prostředí), mělo by to problém odstranit.

3) Co se týče x11, to zcela obchází akceleraci videa přes gr. kartu, takže vše táhne procesor. Přidání volby zoom=1 do konfiguráku mplayeru (google, wiki) ti bude správně fungovat fullscreen, akorát to bude hodně vytěžovat procesor (dříve mi to sotva utáhl Athlon XP 2500+) - rozumným řešením je vyřešit vypínání/zapínání compizu pomocí fusion-icon (google, wiki)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2008, 11:42:07 »
Jak jsem psal uz nahore compiz mam vypnuty takze tim to nebude a Ati FireGL V3200 je na bazi Ati mobility X600.

Edit: V mplayeru mi video pres xv vubec nejde jenom zvuk a gl, gl2 de dobre ale procesor porad na 90-100%.
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 12:00:45 od FreeMan3109 »

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2008, 21:46:08 »
Edit: V mplayeru mi video pres xv vubec nejde jenom zvuk a gl, gl2 de dobre ale procesor porad na 90-100%.

Jaké video? Normální 1CD film nebo HD? Zkus si ještě pohrát s těmi položkami pod nastavením.

Jinak můj osobní názor je že MPlayer šel poslední dobou hodně dolů s kvalitou a já jsem byl nucen přejít na VLC, které mi nedělá problémy.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2008, 23:08:22 »
Normalni avi video ne HD. Zkousel jsem si s tim ruzne hrat a nic uz v ubuntu 8.04 s tim byl problem a porad procesor 90-100% jak v mplayeru tak i ve VLC a ostatni prehravace to delaji taky.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 05 Prosince 2008, 09:25:23 »
Jak jsem psal uz nahore compiz mam vypnuty takze tim to nebude a Ati FireGL V3200 je na bazi Ati mobility X600.

Sorry, to že máš vypnutý compiz jsem přehlédl :-\

Pokud ti s fglrx nejede video přes xv, musíš přidat do sekce device řádek Option "TexturedVideo" "on" a Option "OpenGlOverlay" "off"

Jinak pokud jsi instaloval přes Správce hardware, můžeš zkusit nainstalit nejnovější ovladač (metoda 2 návodu na wiki)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosince 2008, 20:45:17 »
Takze jsem ted vyzkousel jiny postup znovu jsem nainstaloval ubuntu 8.10 (pro jistotu) a ovladace jsem nainstaloval podle wiki metoda 2. Po restartu se objevilo uvodni bootovaci logo ubuntu pak ale misto X se objevil jenom textovej login do linuxu po chvili zacalo problikavat gnome a napsalo to ze je spusteny v low-graphics mode takze zatim jeste horsi vysledek nez s intalaci pres spravce hardware. Pri instalaci jsem kontroloval vypis terminalu a zadna chyba se pri instalaci neobjevila takze nevim proc to nejde.

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2008, 13:03:20 »
Také jsem měl včera problémy s instalací ATI grafické karty podle wiki postupu http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20(fglrx) a  to sice podle "Metoda 1"
Chtělo to po mě restart tak jsem to provedl a nejen že nešla Xka ale ani se to nechtělo nabootovat do konzole pro přihlášení roota abych to mohl zase napravit. Na druhé partition v sousedním Kubuntu jsem sice mohl zpět opravit /etc/X11/xorg.conf mého prvního Ubuntu ale po restartu žádná změna. Výsledek byl ten, že jsem musel Ubuntu znovu nainstalovat. Dost mě to zklamalo ale doufám že se to brzo změní k lepšímu.
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.