Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde mi nainstalovat Grub [vyřešeno]  (Přečteno 1607 krát)

ing. Roubátko

• Host
nejde mi nainstalovat Grub [vyřešeno]
« kdy: 06 Prosince 2008, 14:19:01 »
měl jsem (vlastně pořád mám, jen se na něj, na holomka, nemůžu dostat) nainstalovanej ubuntu 8.10 Intrepid Ibex. potřeboval jsem nainstalovat ještě XP- měl jsem od dob instalace intrepidu jeden oddíl připravenej, tak jsem ho využil. nicméně xp po instalaci nešly nastartovat (že nelze nalézt soubor tuším hal.dll) takže jsem se v podstatě nemohl dostat do žádnýho systému. říkám dobrý, obnovim grub.
zkusil jsem to podle návodu na wiki, avšak příkaz
Kód: [Vybrat]
find /boot/grub/stage1mi stále vyhazoval chybu
Error 15: File not founda to i když jsem změnil cestu na
find /grub/stage1jak jsem někde četl. (nevím jestli to má spojitost, ale na oddílu s nainstalovaným intrepidem ten soubor v týhle cestě existuje, jak stage1, tak stage2, ale ať jsem tam psal co jsem chtěl, bez výsledku).
tak říkám dobrý, na volnej oddíl nainstaluju nějakou starší verzi ubuntu co se mi tu kdesi válí. vzal jsem Feisty Fawn, a instaluju - a když instaloval grub, tak pacholek vyhodil okno
Příkaz 'grub-install (hd0)' selhal.

Toto je kritická chyba.
s jedinou volbou "OK". s tím samým výsledkem jsem zkoušel Gutsy Gibbon (oboje Kubuntu).
oddíl s intrepidem jde normálně připojit a můžu se dostat na soubory na něm. jen do něj prostě nenabootuju... :'(
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 13:42:34 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: nejde mi nainstalovat grub [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 06 Prosince 2008, 14:25:54 »
Jak nouzuvku bych viděl upravit zavaděč XP tak, aby "viděl" i Ubuntu -- http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/dual-boot-pomoci-zavadece-windows

a pak zkusit upravit grub přímo z toho nainstalovaného Ubuntu.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Prosince 2008, 15:02:14 »
musel jsem tedy nainstalovat XP znova, ten oddíl jsem přepsal pokusem instalovat starší Ubuntu. ale ten parchant mě nechce pustit k instalaci ??
při výběru kam nainstalovat XP mi říká, že potřebuje zapsat pár souborů někam, ale že nemá žádný oddíl kompatibilní s winXP. a to i když jsem mu předem ten oddíl naformátoval na ntfs...
zkoušel jsem to ještě pomocí supergrub disku:
návody - systém - grub - obnova
ale nemůžu ho namountovat
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /home/ubuntu/Desktop/super_grub_disk_0.9766.iso /home/ubuntu/Desktop/supergrub/ -o loop
ioctl: LOOP_SET_FD: Invalid argument
...takže fakt nevím...myslel jsem že když se to nevyřeší do zítřka tak holt pojedu na kolej dřív, kde mám externí disk, zkopíruju si data a systém přeinstaluju...ale když mi ani nešly nainstalovat ani Gutsy ani Feisty, tak mě nějak nenapadá co s tim... :'(
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 13:45:14 od Anna Taliánová »

AL

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Prosince 2008, 17:47:22 »
instalace grubu by měla fungovat jedním z těchto postupů:

# grub
grub> root (hd0,0)    #říká kde je oddíl /, zde to znamená první oddíl na prvním disku
grub> setup (hd0)    # nainstaluje zavaděč do MBR, prostě na začátek prvního disku

nebo

Předpokládám, že teď bootoješ z nějakého CD, tedy přimontovat někam /, např. do /mnt/hda1

# grub-install --no-floppy --root-directory=/mnt/hda1 /dev/hda

Jedena z těchto možností by měla fungovat viz. http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~cech/seminar/grub/

Stroj by pak měl začít bootovat a pokud dostaneš prompt "grub>" tak máš vyhráno, už jen poladit menu.lst.

AL.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2008, 19:58:38 »
hotovo a vyřešeno, nakonec jsem to udělal pomocí toho supergrub disku, vypálil jsem si to u někoho dalšího a bylo to hotovo než jsem si stihl přečíst od AL. ale měl jsem pěkně nahnáno...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.