Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ATI Xpress 1250 a Ubuntu 8.10  (Přečteno 1865 krát)

radozaj

• Návštěvník
ATI Xpress 1250 a Ubuntu 8.10
« kdy: 10 Prosince 2008, 09:44:38 »
Ahoj,
mám NTB Asus f3ka http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49062, používam Ubuntu 8.10 (2.6.27) i686 a zrejme mi nefunguje dobre grafika pod linuxom. Mám ATI-nu Radeon Xpress 1250 (integrovanú). Použil som príkaz na zistenie, či akcelerácia grafickej karty funguje a zrejme ano.
Kód: [Vybrat]
$ glxinfo | grep -i render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: ATI Radeon X1200 Series
Problém je vo grafických aplikáciach. Napr. keď zapnem google-earth, krásne a rýchlo vykresluje, ale tak asi 3x za sekundu preblikne čierna obrazovka cez okno google-earthu. Rovnaký problém mám napr. s prehrávaním filmov. Tiež mi ide pozerať film normálnou rýchlosťou, ale párkrát za sekundu preblikne okno playeru čiernou farbou. Niekedy sa to preblikávanie po chvíle ustáli, hlavne keď myšou nehýbem a nie je na okne playeru. Vtedy pozerať môžem už normálne, ale to musí myš nehybne ležať na ploche. Ak leží na inom programe, nikdy sa to neustáli.
Vo Fedore mi príkaz píše, že grafickú akceleráciu nahradzuje procesor a tak to aj vyzerá: Filmy na fullscreene mi idú cca 10-15 fps, ale žiadna čierna farba tam nie je.
Viem, že sú s týmto problémy, ale píšem preto, že po inštalácií mi Ubuntu našlo grafiku a nainštalovalo k nej nejaký ovládač ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver, ktorý píše, že podporuje 3D grafickú akceleráciu.
Skúšal som už aj zo strániek ATI stiahnuť a nainštalovať ten ich driver, ale ten mi ani vo Ubuntu ani vo Fedore nefungoval... Inštalácia prebehla a potom pri zapínaní Xov vyhodil error.

Vie niekto, prečo mi cez okná hádže čiernu farbu? Dá sa to odstrániť? Bude mi niekedy fungovať 3D-akcelerácia grafickej karty?

EDIT:
Zistil som, že keď vypnem vizuálne efekty, tak čierna farba v oknách grafických aplikácií zmizne. To ale zrejme problém nevyriešilo, pretože ak by mi 3D-akcelerácia grafickej karty fungovala správne, tak by som mohol naraz pozerať film, používať vizuálne efekty a aj hýbať myšou.
« Poslední změna: 10 Prosince 2008, 10:00:41 od radozaj »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: ATI Xpress 1250 a Ubuntu 8.10
« Odpověď #1 kdy: 10 Prosince 2008, 10:32:17 »
Vše ti funguje dobře - tohle se na fóru řeší asi 3x denně, neboť asi nikdo neumí používat vyhledávání nebo google. Je nutné vypnout compiz, protože se nějak pere s ovladačem. Taky by na tvojí kartě mohl celkem slušně chodit svobodný ovladač, který touto "chybou" netrpí. Sice má o trošku menší výkon, ale na používání compizu či přehrávání filmů by to nemělo mít poznatelný vliv (stačí odinstalovat přes správce hardware fglrx).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: ATI Xpress 1250 a Ubuntu 8.10
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2008, 21:56:59 »
SVobodný ovladač na tvoji kartu má dokonce větší výkon pro Compiz než beta Ati ovladač. I možná řeší některé neduhy. Ale jestli chceš hry.. větší výkon a bezchybnější vykreslování má ten od Ati.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.