Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Smazání windows oddílu NTFS po nainstalování Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 3726 krát)

radims

• Návštěvník
Zdravím, nainstaloval jsem Ubuntu na počítač s XP, po nějaké době jsem se rozhodl, že přejdu kompletně na Linux, tak jsem překopíroval data z NTFS na Linux oddíl a teď bych potřeboval ten NTFS oddíl smazat a vytvořit jako nový EXT3. Zkoušel jsem to pomocí GParted, ale nedaří se. Vypadá to, že někde v Linuxu je tento oddíl stále veden jako /media/hda5 (ntfs) a nemohu jej smazat. GParted hlásí, že je oddíl používán a že smazáním oddílu bych zmátl jádro. Přitom jsem v /etc/fstab smazal řádek, kde se /hda5 mountuje. Máte s tím někdo zkušenost? Potřebuji ten NTFS rozšířený oddíl smazat a naformátovat jako ext3 a připojit. Díky za rady.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Smazání windows oddílu NTFS po nainstalování Ubuntu [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2006, 23:57:49 »
stahni si gparted jako livecd a nabootuj z neho. tak si zajistis, ze ten oddil nebude nikdo pouzivat. nasledne muzes linuxovej oddil roztahnout pres nove vznikle misto (pokud byl windows oddil za tim linuxovym), nebo vytvorit novy linuxovy oddil, a ten si pak ve svem ubuntu nekam pripojit a pouzivat.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2006, 15:23:42 »
Zkus aplikaci disky. Odpojit ten disk a naformátovat, jde to i tam. Nevim jestli je standardně v dapperovi nebo jsem jí doinstalovával, mam jí hned nad editor oddílů gnome.

dekon

• Aktivní člen
  • *
  • only BFU ...
« Odpověď #3 kdy: 26 Srpna 2006, 14:40:02 »
Citace: radims
Zdravím, nainstaloval jsem Ubuntu na počítač s XP, po nějaké době jsem se rozhodl, že přejdu kompletně na linux, tak jsem překopíroval data z NTFS na linux oddíl a teď bych potřeboval ten NTFS oddíl smazat a vytvořit jako nový EXT3. Zkoušel jsem to pomocí GParted, ale nedaří se. Vypadá to, že někde v linuxu je tento oddíl stále veden jako /media/hda5 (ntfs) a nemohu jej smazat. GParted hládí, že je oddíl používán a že smázáním oddílu bych zmátl jádro. Přitom jsem v /etc/fstab smazal řádek, kde se /hda5 mountuje. Máte s tím někdo zkušenost? Potřebuji ten NTFS rozířený oddíl smazat a naformátovat jako ext3 a připojit. Díky za rady.
Kód: [Vybrat]
sudo mounttim zjistis co je aktualne pripojeny

Kdyz budou ty windows pripojeny uvidis neco jako
/dev/hda1 on /mnt/win_c type ntfs (rw)Odpojis prikazem
umount /mnt/win_cA oddil pak muzes zlikvidovat pres cfdisk.
EDIT:
Nejlepsi ale asi bude to smazat pres nejaky livecd

radims

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Srpna 2006, 18:18:59 »
díky za rady, použíl jsem livecd gparted, smazal a naformátoval oddíl a pak jej ručně připojil v /etc/fstab a vše perfektně funguje.

patek68

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Června 2007, 19:15:07 »
Citace: Ripper
stahni si gparted jako livecd a nabootuj z neho. tak si zajistis, ze ten oddil nebude nikdo pouzivat. nasledne muzes linuxovej oddil roztahnout pres nove vznikle misto (pokud byl windows oddil za tim linuxovym), nebo vytvorit novy linuxovy oddil, a ten si pak ve svem ubuntu nekam pripojit a pouzivat.
mam podobny (vlastne uplne stejny) problem. jak to mam v tom livecd udelat???
Bill Gates stojí před Microsoft zrcadlem a ptá se: "Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě nejbohatší?"
APLIKACE ZRCADLO PROVEDLA NEPLATNOU OPERACI A BUDE UKONČENA

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #6 kdy: 24 Června 2007, 20:45:11 »
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.