Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub error - novinka :-)  (Přečteno 3274 krát)

Aredraj

• Návštěvník
Grub error - novinka :-)
« kdy: 13 Prosince 2008, 12:17:38 »
Zdravíčko všem, které zaujal název této diskuze. Bojuju s problémem s nímž se už mnozí setkali a evidentně ho i zde řešili, jenže nic z toho co jsem pročetl a vyzkoušel mi nezabralo a tak se obracím na všechny "fanšmejkry" GRUBU s žádostí o pomoc.

Na svůj notes, kde byly předinstalený Visty jsem nainstalil Ubuntu, protože jsem začátečník v Linuxu, nechal jsem si poradit a vše mi šlapalo až do doby, kdy jsem nebyl spokojen s rozdělením disku, což jsem vyřešil programem paragon partition managerem 9, kterým jsem přešodal místa tak jak jsem chtěl, jenže poté již nespustím kompl a hlásí Grub error 17. Nelenil jsem a zkoušel ho opravit zejména dle postupů na http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova a tak nabootoval z live CD ubuntu, ale nepodařilo se napsal, že některá místa jsou embeeded nebo tak nějak. Vyzkoušel jsem tedy druhý návod přes Alternativ CD ubuntu, to už bylo lepší vše proběhlo v pořádku, ale nepomohlo. Po zapnutí notesu je na obrazovce stále GRUB stage 1.5 a je to tam třeba půl hodiny ale nic se neděje. No do třetice jsem si stáhnul Super Grub disk, který našel přesně moji MBR tabulku a dal mi na výběr, jenže při pokusu o spuštění ubuntu mi hlásí chybu Error 13: Invalid or unsupported executable format, to si sice přeložím, ale nechápu co je neproveditelnýho nebo jak to myslí? A tak můžu přes Super Grub Disk spustit pouze Widlácký Visty, který ku podivu fungují, ale jichž se chci zbavit. Můžete mi někdo fundovaně poradit jak dále správně postupovat, tak abych měl opět klasický menu s výběrem a mohl spustit ubuntu, nebo mám ubuntu nainstalit znova? to bych fakt strasně nerad  :-(

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Grub error - novinka :-)
« Odpověď #1 kdy: 13 Prosince 2008, 15:18:25 »
není možné že jak jsi upravoval ty disky/oddíly tak je teď ubuntu jakoby na jiném oddílu (např. původně hd0,1 a teď třeba hd0,2)

napiš sem jak máš rozdělěený disk a připoj taky menu.lst

Aredraj

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Prosince 2008, 15:48:08 »
Díky za odezvu, takže po nabootování z live cd jsem dostal na sudo fdisk -l následující

Disk /dev/sda: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x4a855f6a

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        6528    52436128+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            6529       23113   133219012+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda3           23114       38914   126908816    7  HPFS/NTFS
/dev/sda5            6529        9259    21936726    7  HPFS/NTFS
/dev/sda6            9260       22451   105964708+  83  Linux
/dev/sda7           22452       23113     5317483+  82  Linux swap / Solaris

dále píšu postup pokusu opravy, tak to vypadalo takhle:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub
grub> find /boot/grub/stage1
 (hd0,6)

grub> root (hd0,6)

grub> setup (hd0)

Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes
 Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes
 Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes

Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"...  16 sectors are embedded.
succeeded
 Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+16 p (hd0,6)/boot/grub/stage2
/boot/grub/menu.lst"... failed

Error 12: Invalid device requested

grub>

no a protože jak jsem říkal, nejsem žádnej ostřílenej znalec Linuxu, ale hrozně jsem se shlédl v ubuntu, tak ho tam potřebuju dostat zpět. Už jsem i přinejhorším přemýšlel, že ho instalnu znova, ale problém je, že při nové instalaci mi zase přešodá místo na disku a zabere mi volné, které měl vyhrazené + téměř všechno z disku D:, který mám na programy pod vidlema, kůli kompatibilitě, než se naučím zacházet pořádně s linuxem, právě jako pro případ JAKO JE TENHLE, KDY BYCH TEĎ UŽ BYL V ŘI..., protože bych nespustil nic. Ještě, jestli to pomůže můžu přihodit screen z widlí, jak je dělenej disk. Prostě když nainstalím znova ubuntu a vezme mi na disku místo tak jak to udělal předtím, tak ho budu potřebovat zase přerozdělit a budu tam kde jsem teď.

Díky moc za pomoc

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 13 Prosince 2008, 15:55:15 »
grub značí disky trochu jinak... začíná od nuly, taže ten root bude asi hd0,4

Aredraj

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Prosince 2008, 15:58:10 »
myslíš, že teda mám zkusit stejný postup, ale místo (hd0,6) ho hodit na (hd0,4)  jestli tomu dobře rozumím?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosince 2008, 16:00:44 »
myslim ze ma Tomas pravdu :)

je to dokonce napsane na wiki.ubuntu.cz, ze grub to bere od nuly  :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Aredraj

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosince 2008, 16:02:45 »
Teď to moc nechápu, protože mi přeci sám grub vypsal na find /boot/grub/stage1 (hd0,6), jak jsi přišel na (hd0,4) nepo.... tím něco ještě víc, když to nebude ono? A proč ne (hd0,5) to by bylo o jedno míň?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Prosince 2008, 16:05:13 »
vsak ti to aji sam napsal...
Kód: [Vybrat]
Error 12: Invalid device requested
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #8 kdy: 13 Prosince 2008, 16:07:30 »
proč to našel grub to netuším, ale v tom výpisu fdisku chybí sda4, takže když se to potom spočítá od nuly, tak sda6 vychází na hd(0,4)
zkusil bych to

Aredraj

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 13 Prosince 2008, 16:18:38 »
Tak po pokusu root na (hd0,4) mi v dalším kroku na setup (hd0) píše error 17: Cannont mount selected partition.
zkusil jsem i root na (hd0,5) a v dalším kroku na příkaz setup opět předcházející hláška, že nemůže připojit vybranou partišnu. Pouze když dám root na hd0,6 tak to projde, jenže právě s onou Error 12: Invalid device requested, ale divný je, že super grub disk mi najde multibutovací tabulku, která je dobrá jenom odmítá spustit ubuntu, zatímco pitomou vistu spustí.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #10 kdy: 13 Prosince 2008, 16:52:19 »
a nestačilo by upravit /boot/grub/menu.lst
třeba po těch upravách disku odkazuje na jiný oddíl, než kde teď ubuntu ve skutečnosti je

Aredraj

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 13 Prosince 2008, 17:13:31 »
to myslím, že ne. Trochu jsem zatím pokročil ve výzkumu a i když nerad tak jsem přes Visty a program EasyBCD dosílil opravy. Takže vše se tváří jak bylo původně, ale ubuntu nestartuje píše mi v text režimu, že mám spustit fsck manuálně, protože mu evidentně vadí zmenšení velikosti disku, který jsem udělal a který tohle všechno zapříčinilo. A teď už tomu vůbec nerozumímPořád píše konflikt s nějakými dalšími fs bloky, tak mu dávám yes na dotazy jestli chci relocate, ale už jsem u 33226 konfliktu tak furtum furt opravuju

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.