Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kompilace VLC 0.9.8a  (Přečteno 4853 krát)

Alikon

• Návštěvník
    • Stránky věnované AutoCADu
Kompilace VLC 0.9.8a
« kdy: 14 Prosince 2008, 12:40:44 »
Zdravím.

Snažím se vyřešit problém s přehráváním archivu ČT přímo ve Firefoxu. Ve fóru (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29985.0.html) jsem se dočetl, že by to VLC 0.9.4 už měl zvládat - jenže mám zdroj jen na 0.9.3, tak jsem si říkal, že si zkompiluji novější verzi - bohužel se však nedaří.

Kompiluji takto:
sudo ./configure --enable-real --enable-flac --enable-arts --enable-opie --enable-galaktos --enable-mozilla

Ale skončím chybou:
configure: error: echo "Cannot find QT Embedded development headers."

Už jsem nainstaloval snad vše, co mělo v názvu qt a dev, ale pořád se nedaří. Můžete mi poradit jaký teda balíček to po mně chce?

PS: Používám Kubuntu 8.04
PSS: Pokud by jste mi řekli, kde by se dal sehnat novější VLC přímo pro Ubuntu, tak se rozhodně nebudu zlobit a vyřeší to veškeré problémy s kompilací  ;)

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Kompilace VLC 0.9.8a
« Odpověď #1 kdy: 14 Prosince 2008, 12:48:39 »
Toto by mělo nainstalovat všechny závislosti potřebné ke kompilaci VLC, které máte nainstalované (novější verze by mohla mít stejné):
sudo apt-get build-dep vlc

Jinak 0.9.8a je zřejmě tady:
https://launchpad.net/~onestone/+archive

Když budete chvíli hledat, možná narazíte i na jinou verzi:
https://launchpad.net/ubuntu/+ppas?name_filter=vlc
« Poslední změna: 14 Prosince 2008, 12:52:14 od Tomáš Pikálek »

Luban

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 14 Prosince 2008, 15:25:08 »
Já postupoval přesně dle postupu umiyakiho:

Hardy (po instalaci)
1. uninstall totem-mozilla
2. ve firefoxu mi zůstanou pouze zásuvné moduly pro Javu, Flash a nějaký Default Plugin. iTunes a Demo Print mám zakázané.
3. původní verze VLC 0.8. musí být odinstalována. V Synapticu vyhledám text VLC a vyberu vše co má s VLC něco společného. Následně po odinstalaci provedu ještě
Kód:

sudo apt-get autoremove

4. přidání repozitáře pro VLC řady 0.9 (umí číst časové značky a pořady začínají tam kde mají).
Kód:

deb http://ppa.launchpad.net/c-korn/ubuntu hardy main

5. V Synapticu znovu zadat text VLC a nyní je tam už verze 0.9.3 (aktuální stav). Zakliknu položku VLC, vybere se ještě automaticky pár dalších. Já navíc přidávám vlc-plugin-pulse. Důležité je nevolit nic co se nazývá mozilla-plugin-vlc (dle infa níže už ve verzi 09.4 funguje - ověřím)a pod. Nechceme žádný plugin přímo do firefoxu. proběhne instalace.
6. Spustit firefox a nainstalovat doplněk MediaPlayerConnectivity. Po restartu firefoxu se spustí průvodce, který vyhledá automaticky VLC. Po stisknutí tlačítka dále (nebo next teď přesně nevím) se ukáže další záložka se třemi možnostmi. Prostřední je zakliknutá. Zřuším a nechám všechny tři možnosti prázdné. OK a je hotovo...

Alikon

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Prosince 2008, 18:28:16 »
Toto by mělo nainstalovat všechny závislosti potřebné ke kompilaci VLC, které máte nainstalované (novější verze by mohla mít stejné):
sudo apt-get build-dep vlc

Jinak 0.9.8a je zřejmě tady:
https://launchpad.net/~onestone/+archive

Když budete chvíli hledat, možná narazíte i na jinou verzi:
https://launchpad.net/ubuntu/+ppas?name_filter=vlc

Tak bohužel sudo apt-get build-dep vlc mi skončí chybou
Kód: [Vybrat]
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí
Čtení stavových informací... Hotovo
E: Závislosti pro sestavení vlc nemohly být splněny.

Na launchpadu jsem našel VLC 0.9.4 pro Hardyho, ale bohužel bez mozilla pluginu :(

Postup s MediaPlayerConnectivity jsem znal. Ale pokud to dobře chápu, tam mi by se mi pak všechny videa pouštěly externě - a to nechci. Nebo tam jde nastavit, aby všechny videa používaly vnitřní mplayer plugin a pouze archiv ČT se spouštěl externě ve VLC?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 14 Prosince 2008, 19:20:37 »
Mám nainstalovanou Qt4 a tam knihovna qt.h rozhodně teda není. Zkoušel jste instalovat dev knihovny pro qt3?

Jináč ten popis tam je naprosto na.... vůbec tam neuvádějí závyslosti. Pak si to hledejte. Podle mě to chce Qt3 knihovny. Kdyby to zlobilo ještě dejte vědět.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Alikon

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Prosince 2008, 20:41:14 »
Mám nainstalovanou Qt4 a tam knihovna qt.h rozhodně teda není. Zkoušel jste instalovat dev knihovny pro qt3?

Jináč ten popis tam je naprosto na.... vůbec tam neuvádějí závyslosti. Pak si to hledejte. Podle mě to chce Qt3 knihovny. Kdyby to zlobilo ještě dejte vědět.

Zkoušel jsem nainstalovat vše možný (libqt3-compact-headers, libqt3-headers, libqt3-mt-dev, libqt4-dev, qt3-apps-dev, qt3-dev-tools, qt3-dev-tools-embedded, qt4-dev-tools, ...). Ručně jsem se snažil v Adeptu najít vše, co má v sobě qt, dev nebo headers a pořád se nedaří. :(
Taky si říkám, že ten popis je pěkně na *** Předtím to vždy chtělo nějaký určitý balíček (teda až na glx, ale to se mi podařilo nějakou náhodou postahovat to, co to chtělo...)

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 14 Prosince 2008, 20:53:03 »
Mrkněte jestli máte v /usr/include někde knihovnu qt.h já ji tam nemám a mám nejnovější qt4.

Chce to předělat v configure.ac řádek s AC_CHECK_HEADERS(qt.h jpeglib.h, ,[

na AC_CHECK_HEADERS(Qt.h jpeglib.h, ,[

chce tam změnit jen malý q za velký Q.

PS: maj v tom kluci jedny chybu mno  :-[
« Poslední změna: 14 Prosince 2008, 20:55:01 od Martin - ViPEr*CZ* »
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #7 kdy: 14 Prosince 2008, 20:53:17 »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 14 Prosince 2008, 20:55:46 »
Sice tomu moc nevěřím, ale zkuste balík libopie-dev.
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/problem-with-ffmpeg-compiling-vlc-281214/#post1994066
To jsem taky někde četl, ale to nevyřeší problém s Qt závyslostí. Ta moje rada 100% teď jsem to zkoušel. ;)

Alikon

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 14 Prosince 2008, 21:06:56 »
Díky moc za info.
Je to moje první kompilace, tak jsem to nakonec vyřešil nejjednodušší cestou - a to, že jsem vyhodil "--enable-opie" :)
Pak už ./configure nevyhodilo žádnou chybu. Tak jsem zkusil teď sudo make a zatím to jede. Doufám, že už bude vše v pořádku. Pak jsem se dočetl na wiki, že balíčky se tvoří přes sudo chceckinstall a sudo checkinstall -D -y --install. Tak snad je to pravda a bude to fungovat... :)

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 14 Prosince 2008, 22:28:37 »
Mě to na ubuntu 8.04 u rodičů začalo spolehlivě fugovat podle návodu, který jsem napsal výše.
Nic kompilovat jsem nemusel. Funkčnost v současné době nemohu ověřit, neboť sám mám 8.10.

zonaA

• Host
« Odpověď #11 kdy: 16 Prosince 2008, 16:31:08 »
   Pokud chcete Vlc 9 tak si přidejte tento zdroj deb http://ppa.launchpad.net/c-korn/ubuntu hardy main . Není nutné zbytečně kompilovat
« Poslední změna: 16 Prosince 2008, 16:37:25 od zonaA »

Alikon

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Prosince 2008, 14:17:48 »
Tak se mi nakonec nepodařilo VLC zkompilovat. Ale naštěstí se na Medibuntu objevilo VLC 0.9.8a, tak jsem to přestal řešit...
Jo - ale pak jsem musel obnovit systém ze zálohy, páč mi přestal fungovat VirtualBox - řval, že se mu nelíbí QT nějaký knihovny, který jsem natahal kvůli kompilaci VLC...

1x23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 09 Února 2009, 20:17:38 »
ahoj zkompiloval jsem vlc a ted mi to nejde nainstalovat, zkousim make, make install ale nejde. jak nainstaluju zkompilovane vlc?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Luban

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2009, 20:44:33 »
Jak už bylo výše řečeno. proč kompilovat? Postupoval jsem podle Umiyakiho a žádnou kompilaci jsem nepotřeboval.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.