Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Asus M51TR-AS068C - Problémy s Gnome  (Přečteno 9745 krát)

geckon

• Aktivní člen
  • *
Asus M51TR-AS068C - Problémy s Gnome
« kdy: 21 Prosince 2008, 20:38:17 »
Ahoj,

mám poměrně nový laptop Asus řady M51TR. V jiném tématu jsem řešil problémy se spuštěním graf. prostředí (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,30497.0.html). Zároveň jsem položil dotaz i jinde (http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/248549).

Nakonec se podařilo gnome spustit. Problém teď je, že tu je spousta věcí takříkajíc blbne.
Tady je jejich výčet (bojím se, že bude narůstat):

** Xka najedou až poté, co při (zřejmě) nekonečném zjišťování stavu baterky (asi kvůli nefunkčnímu ACPI?) při bootování skočím klávesovou zkratkou ctrl+alt+f1 do konzole a napíši startx.

** např. když dám Místa - Domovský adresář, nestane se nic. Když dám Místa - Počítač, otevře se normálně nautilus a můžu přejít i do domovského adresáře.

** Když dám vypnout nebo restartovat, shodí to jen gnome a jsem zpět v konzoli, odkud musím notebook vypnout ručně.

** Když spustím pidgina, tak se mi neobjeví ikona v trayi, což by měla. Když ho zavřu křížkem, vypne se (což by naopak neměl - měl by jen zmizet a bý pořád spuštěn). Jednou začal pidgin blbnout úplně - zapnu ho a když mi přijde zpráva (nebo přišla, když byl vypnutý), tak se zobrazí a pidgin se sekne. Když nepřijde tak mi to dovolí jednu zprávu poslat a sekne se.

** A ještě trochu blbne myš (i touchpad) - po zapnutí příkazem startx naběhne gnome, ale než se objeví kurzor, docela to trvá. Po objevení občas zase zmizí a docela velkou chvíli trvá, než se objeví.

** Další problém - Na ploše se mi nezobrazují soubory, které by tam měly být. Když se na plochu podívám přes terminál nebo přes Místa - počítač (jinudy to nejde - Místa - Domovská složka ani Místa - Pracovní plocha nedělají nic), tak tam jsou.

** Další problém?
Kód: [Vybrat]
$ glxinfo | grep direct
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 156 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 13
Current serial number in output stream: 13

**
$ openttd
ALSA lib pcm_pulse.c:625:(pulse_prepare) PulseAudio: Unable to create stream: Invalid argument

E: stream.c: Assertion 's' failed at pulse/stream.c:971, function pa_stream_drain(). Aborting.
Aborted

**
$ simutrans
Reading low level config data ...
Initializing tombstones ...
Reading simuconf.tab successful!
Preparing display ...
Screen Flags: requested=10, actual=10
Loading font 'font/prop.fnt'
font/prop.fnt sucessfully loaded as old format prop font!
Init done.
Initializing tombstones ...
Reading simuconf.tab successful!
Reading compatibility sound data ...
ALSA lib pcm_pulse.c:625:(pulse_prepare) PulseAudio: Unable to create stream: Invalid argument

E: stream.c: Assertion 's' failed at pulse/stream.c:971, function pa_stream_drain(). Aborting.
Aborted

Díky moc za všechny dobře míněné rady.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
Re: Asus M51TR-AS068C - Problémy s Gnome
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2008, 21:07:28 »
Četl jsem ty tvoje trable i ve všech odkazech,ale asi bych ti poradil jednu věc,teda pokud nebazíruješ vyloženě na Ubuntu.Zkus jiné distro třeba Fedoru 10,Debian.Mrkni sem a něco určitě vybereš ;)
http://www.linux.cz/
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Prosince 2008, 00:16:00 »
Ubuntu mám rád a nerad bych měnil. Fedoru jsem zkoušel 9 a zkoušel jsem úplně nejnovější OpenSUSE a bylo to k ničemu:(

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 22 Prosince 2008, 10:28:22 »
Nějak jsem tam nenašel nic, co by mi pomohlo:-(

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 23 Prosince 2008, 11:26:18 »
Nikdo si neví s ničím rady? :-((

JohnyN

• Host
« Odpověď #6 kdy: 23 Prosince 2008, 16:04:42 »
Zdravím, boli nastavenia systému menené? Nepokúšali ste sa urobiť upgrade distribúcie na vyššiu verziu, povedzme z 8.04 na 8.10?
Je HW počítača v poriadku? Disk, RAM?

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 23 Prosince 2008, 18:09:30 »
Co myslíte nastaveními systému? Upgrade jsem nedělal, byla to čistá instalace 8.10. Ve win Vista hw funguje normálně (aspoň co jsem měl možnost poznat - tj. ničeho zvláštního jsem si nevšiml)

JohnyN

• Host
« Odpověď #8 kdy: 23 Prosince 2008, 19:10:24 »
Menili ste nejaké configy v /etc/?
Pozrite sa aj sem: http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org/showthread.php?p=6363175

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 23 Prosince 2008, 19:50:59 »
Měnil jsem xorg.conf, samozřejmě - bez toho nefungovalo vůbec nic... Teď bohužel nejsem u toho nb a nemůžu sem poslat aktuální xorg.conf. Napadá vás něco, co by mohlo způsobovat některý z výše uvedených problémů?

UPDATE:  Ten odkaz znám - poslední příspěvek tam je dokonce můj:)

JohnyN

• Host
« Odpověď #10 kdy: 23 Prosince 2008, 20:25:48 »
Podľa tých príznakov by som povedal, že sa s tým systémom niečo stalo.. neskúšali ste nejakú inú distribúciu s novším kernelom 2.6.28?

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 23 Prosince 2008, 23:04:00 »
Zkoušel jsem OpenSUSE 11.1 RC1 - tam by mělo být novější jádro, ne? Jinak se systémem zřejmě něco bude, ale co?:) Četl jste alespoň zhruba problémy, které jsem řešil doteď? Jen abyste nehledal chybu tam, kde není.

JohnyN

• Host
« Odpověď #12 kdy: 23 Prosince 2008, 23:18:27 »
SuSE 11.1 má podľa distrowatch ešte jadro 2.6.27.
Tie príznaky som čítal a predpokladal by som, že so systémom niečo je. Ak máte voľný oddiel/partíciu, tak skúste nainštalovať ďalšie Ubuntu príp. iné distro a pracovať v ňom, ako sa to bude správať. Čo sa týka problému s trayom a Nautilom, ide podľa môjho názoru iba o softvérový problém, na ktorý HW vplyv nemá.
V starom systéme môžte ešte skúsiť vytvoriť nového používateľa, možno je poškodená konfigurácia gnome a robí to takéto problémy.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 24 Prosince 2008, 23:53:22 »
Nového uživatele zkusit můžu, ale pokud jste četl předchozí problémy, tak víte, že Xka nefungují ani z live cd (u různých dister), natož pak u čisté instalace, takže nevím, k čemu by bylo instalovat ubuntu znovu. Změny v systému jistě jsou - bez nich by Xka nenaběhla.

JohnyN

• Host
« Odpověď #14 kdy: 25 Prosince 2008, 11:05:29 »
Samozrejme, Xka boli upravené, to mi je jasné. Avšak tie ostatné problémy s trayom a nautilom nijako s Xkami nesúvisia. Preto si myslím, že sa niečo so systémom udialo.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 25 Prosince 2008, 16:41:50 »
Pokud vim, tak nic jineho meneno nebylo. jen nastaveni wpa-supplicantu abych se pripojil k zabezpecene siti.

JohnyN

• Host
« Odpověď #16 kdy: 25 Prosince 2008, 16:49:04 »
Neviem, viac asi neporadím. Máte ešte možnosť skúsiť inú distribúciu s novým jadrom 2.6.28, avšak s týmto kernelom asi ešte nevyšiel žiadny stable, ba dokonca ani beta verzia distribúcie. Teda buď skúsiť nejakú alfu, alebo do Ubuntu skompilovať nové jadro.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 25 Prosince 2008, 16:57:10 »
Na https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/acpi/+bug/274196 (správný odkaz níže) radí zkompilovat jádro (teď nevím přesně které, ale určitě ne to nejnovější) s jedním parametrem - myslíte, že by to mohlo vyřešit i problémy s nautilem apod? Nikdy jsem ale jádro nekompiloval, tak z toho mám trochu strach...

UPDATE: Zapomněl jsem napsat, že ta kompilace by měla vyřešit problémy s acpi u tohoto nb.

UPDATE: Dal jsem špatný odkaz - tento je správný: http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=11541
« Poslední změna: 25 Prosince 2008, 21:27:29 od geckon »

JohnyN

• Host
« Odpověď #18 kdy: 26 Prosince 2008, 16:49:31 »
Problémy s Nautilom a trayom nemajú nič spoločné s nefunkčným ACPI, ide iba o softvérový problém.
Kompilácia kernelu môže vyriešiť iba problémy s ACPI, je tu však stále možnosť, že niektoré distro bude mať kernel skompilovaný aj s daným parametrom a nebudete ho musieť kompilovať svojpomocne.
Ak máte rýchle pripojenie, môžete skúsiť iné distro napr. Fedoru (do nej by som asi šiel najskôr), Mandrivu či Arch. Možno snáď aj debian, ale ten nemá Live CD. Všetky informácie o distribúciach nájdete na veľmi dobrej stránke www.distrowatch.com

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 27 Prosince 2008, 14:52:45 »
Tak jsem vyzkoušel fedoru. Klasicky nenabootovala, když jsem dal boot option acpi=off tak se bootování zasekne a vypisuje
ForceXPAon: 0
UPDATE: Vypisuje to samé mockrát po sobě. Nevím sice, co ta hláška znamená, ale zřejmě něco s graf.prostředím? Protože když stisknu ctrl+alt+f2, tak mi nabídne přihlášení do konzole.
« Poslední změna: 27 Prosince 2008, 15:28:14 od geckon »

JohnyN

• Host
« Odpověď #20 kdy: 27 Prosince 2008, 18:09:15 »
Viac vám neviem pomôcť, snáď by ste mohli váš problém ešte opísať na ubuntuforums.org, kde je niekoľko násobne vyšší počet používateľov ako na našom fóre.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 30 Prosince 2008, 02:45:47 »
Tak jsem zkusil zkompilovat jádro s tím parametrem MTRR=n. Snad se i povedlo, ale nedaří se mi upravit soubor /boot/grub/menu.lst tak, aby šlo nabootovat. Problém dělá zřejmě definice partition, ze které chci bootovat (ačkoliv jsem zkoušel UUID=* - za hvězdičku dosaďte posloupnost znaků, kterou jsem okopíroval z odstavců o jiných jádrech v tomto souboru - i (hd0,2), což mi přijde logické podle nějakého návodu a toho, že při bootování původního jádra píše "booting from (hd0,2)).
Pokus o bootování nového jádra ale končí hláškou, že tohle zařízení nemůže najít a ať mu zadám správné umístění. Měl by někdo radu? Díky

JohnyN

• Host
« Odpověď #22 kdy: 30 Prosince 2008, 09:45:15 »
V menu.lst sa zadáva aj názov init disku, z kt. jadro bootuje, máte ho v poriadku? Po skompilovaní nového jadra, by sa ma vytvoriť ďalší init disk. Relevantná časť môjho menu.lst:

Citace
title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root      (hd0,4)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=894c1395-96ce-45af-9b13-183fb7f6eb40 ro quiet splash
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 30 Prosince 2008, 10:37:57 »
Problém možná bude v tom initrd - takový soubor tu nemám. Znamená to, že se kompilace nepovedla?

JohnyN

• Host
« Odpověď #24 kdy: 30 Prosince 2008, 10:57:49 »
A vytvorili ste ten initrd?
V ubuntu spustite z terminálu príkaz: update-initramfs -k all -u

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.