Pozdravujem a zaroven prosim o radu.
Na HDD uz mam zrejme tri primarne particie: C: s WinXP, D: s datami a na tej tretej je ,,BackUp Capsule,, zvysok je okolo 220GB ,,unallocated,,
Pri instalacii Ubuntu som si chcel vytvorit /, /home, /usr kazde z nich na samostatnom oddieli ale dostal som sa do problemu.Jednoducho mozem na tom dostupnom ,,nepridelenom,, mieste na HDD vytvorit len jednu particiu a koniec.

Proste vytvorim napr. particiu s / o velkosti 10 GB (stalo sa to aj ked som ju vytvoril ako primarnu, aj ako logicku) a po kliknuti na ,,ok,, prebehne teda scan disku a z tabulky potom vidim tie styri particie a k tomu to volne miesto ktore je ,,unavailable,, .
Tak sa chcem spytat ze ktore casti systemu Linux (/, /home, /usr ) musia byt na primarnej particii a ktore mozu lezat na rozsirenej.
Urobil by som to tak, ze :
1.-> C: s WinXP ostane primarna ,
2.-> D: premenim na logicku ,rosirenu
3.-> ta ,,BackUp capsule,, je zrejme povazovana za primarnu,
4.-> tu vytvorim primarnu particiu a pripojim ju ako /
no a /home a /usr vytvorim na tom D: a pri instalacii Ubuntu im zadam pripojne body.
Dufam,ze nikoho neser... s takouto otazkou, ale ja som ohladom tychto veci laik a pri googleni som vecsinou narazil na riesenia tykajuce sa instalacie na cisty HDD.To viem, ze primarne particie mozu byt iba styri ale nie je mi jasne ci mozu byt styri+jedna rozsirena alebo to moze byt iba tri+ jedna rosirena.
P.S po pripade /usr mozeme vynechat. Bohuzial vam nemozem poskytnut ziadne vypisy, Ubuntu nemam zatial nainstalovane,