Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Audacity - jak nahrávat zvuk?  (Přečteno 20326 krát)

Dudlyk

• Aktivní člen
  • *
Audacity - jak nahrávat zvuk?
« kdy: 24 Prosince 2008, 12:34:29 »
Ahoj, mám asi blbou otázku. Otec používá na svém PC Ubuntu 8.10 a chce používat Audacity. Ze synapticu jsem nainstaloval Audacity 1.3.5-beta.
Otec to chce používat hlavně na nahrávky rádií. A to tak že si pustí internetové rádio a začne nahrávat v Audacity.

1. Proč mě to zahlásí chybu když pustím prvně audacity a pak int. rádio?
chyba: Error while opening sound device. Please check the input device settings and the project sample rate.

2. kde vyberu zdroj nahrávání. Ve win měl na výběr z několika zdrojů hudby jako bylo např. mikrofon,line atd...  Kde nastavím aby záznam bral z hudby co hraje v PC ?

díky a pěkné vánoce přeji
Notebook Lenovo X201, Core i5, 6GB RAM,
www.fopanet.cz

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
Re: Audacity - jak nahrávat zvuk?
« Odpověď #1 kdy: 24 Prosince 2008, 13:02:55 »
Já bych to nedělal v Audacity, ale zkusil bych VLC, v možnostech má ukládat stream do nějakého souboru - zkus to víc prozkoumat...

Edit: tak mě to zaujalo taky - postup je následující

1) VLC
2) Soubor/Průvodce/Transcode-save to file
3) doplnit údaje
4) nahrát požadovný úsek vysílání

5) soubor co jsem si nahrál (zvolil jsem v možnostech Vorbis) pak neměl příponu - stačí ji pak dopsat a přehraje se normálně v audacious, či jakémkoli tebou používaném přehrávači
« Poslední změna: 24 Prosince 2008, 13:10:05 od Jari »
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Dudlyk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 24 Prosince 2008, 15:16:54 »
Já bych to nedělal v Audacity, ale zkusil bych VLC, v možnostech má ukládat stream do nějakého souboru - zkus to víc prozkoumat...

Edit: tak mě to zaujalo taky - postup je následující

1) VLC
2) Soubor/Průvodce/Transcode-save to file
3) doplnit údaje
4) nahrát požadovný úsek vysílání

5) soubor co jsem si nahrál (zvolil jsem v možnostech Vorbis) pak neměl příponu - stačí ji pak dopsat a přehraje se normálně v audacious, či jakémkoli tebou používaném přehrávači

Já to asi nechápu :(

mám VLC verzi 0.9.4 a nic takového tu nevidím... :(
www.fopanet.cz

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #3 kdy: 24 Prosince 2008, 15:29:41 »
Tak to nejspíš budeš muset trochu hledat - já mám verzi 0.8.6e Janus  (z HH) ale myslím, že takové funkce by se měnit neměly, tak to jen bude někde líp schované.
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Prosince 2008, 16:39:01 »
Do počítače proudí z Internetu data (většinou mp3), která stačí ukládat na disk. Pokud je to přes http, jde to dokonce i pomocí wget. Dále třeba mplayer a nejlépe streamripper, který to rovnou rozstříhá a pojmenuje.

Kód: [Vybrat]
streamripper url
streamripper url    --xs_padding=4000:2000
Protože někde to leze do sebe. Na druhém řádku se přidají 2s na začátku a 4s na konci.

Zkusil jsem ten VLC 0.9.4 - je to tam Media->Convert/Save. Raw ukládání mi nefugovalo. Fungoval převod do ogg.

Dudlyk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 24 Prosince 2008, 16:59:42 »
Do počítače proudí z Internetu data (většinou mp3), která stačí ukládat na disk. Pokud je to přes http, jde to dokonce i pomocí wget. Dále třeba mplayer a nejlépe streamripper, který to rovnou rozstříhá a pojmenuje.

streamripper url
streamripper url    --xs_padding=4000:2000
Protože někde to leze do sebe. Na druhém řádku se přidají 2s na začátku a 4s na konci.

Zkusil jsem ten VLC 0.9.4 - je to tam Media->Convert/Save. Raw ukládání mi nefugovalo. Fungoval převod do ogg.

děkuji, zkusím to :)
www.fopanet.cz

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #6 kdy: 24 Prosince 2008, 22:20:56 »
Ukládání streamu je dobrá věc, většinou to funguje dobře přes mplayer, vlc apod. Občas je ale problém zjistit adresu toho streamu (např. jede přes flash), nebo mi prostě nefunguje jinak než přes tu stránku (např. http://www.philosophytalk.org/pastShows/Gandhi.html).

Z nějakého fóra jsem zjistil (a doufám, že to není pravda), že není možné v Linuxu přímo nahrávat audio, které jde do beden, čili ukládat to, co zrovna poslouchám (pokud samozřejmě nemám přímý přístup ke zdrojovému souboru). Já to řeším trapně tak, že fyzicky propojím na počítači audio výstup s Line In vstupem a nahrávám v Audacity to Line In.

Třeba existuje nějaké elegantnější řešení?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 27 Prosince 2008, 15:37:20 »
Citace
že není možné v Linuxu přímo nahrávat audio, které jde do beden...
Na starém počítači mi to šlo. Neměl jsem tam Ubuntu. Myslím, že k tomu slouží ovládací prvek "Mix". Teď na počítači s ubuntu a  HDA Intel s ALC883 ten  "Mix" nemám. Pokud máte někdo nějakou zvukovou kartu a ten "Mix" tam máte, napište o jakou zvukovku se jedná.  Určitě nebude zobrazen implicitně v gnome mixeru, bylo by ho potřeba zaškrtnout v seznamu ovládacích prvků.

Rastafar

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 29 Prosince 2008, 00:16:29 »
Pokud chces nahravat ze zvukovky, tak vyber vstupu (mic, line, ...) je stejny jako ve win. Ja mam kubuntu a kdyz pustim kmix tam muzu nastavit totez co ve win. V gnome nevim jak to je, ale urcite je tam neco podobneho, nebo treba zkus v terminalu napsat alsamixer, spustit a tabulatorem se prepni na capture (=zaznam).

Doporucuji taky zkontrolovat v nastaveni audacity jestli pouziva alsu a ne oss. Ruzne aplikace se take daji propojovat pres jack a mozna by se dalo i nastavit nejake zarizeni v .asoundrc, nemam to ted bohuzel uz cas hledat, ale koukni na linky na konci tohoto prispevku (hlavne na ten prvni):

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,25165.msg229728.html#msg229728
P4 3GHz, 2GB RAM, Geforce 6600 GT powered by Kubuntu 8.04
One Love - JAH - Rastafari

BSG - Sharon

• Host
« Odpověď #9 kdy: 15 Ledna 2011, 15:06:02 »
Ano přesně jak jste napsal,nahrávám si rádia přes mikrofǒn pomocí - záznamník zvuků.

1arash

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Ledna 2011, 19:20:35 »
Audacity - jak nahrávat zvuk = od ubuntu9.10 je pulseaudio v zakladu - donistalovat aplikaciu pavucontrol.
sudo apt-get install pavucontrol
A  tu screen nastavenia Audacity  http://ubuntuone.com/p/YQS/
Priklad-- z youtube nahrat zvuk do Audacity screen http://img163.imageshack.us/img163/3581/pavucontrol.jpg  nastavit v pavucontrol  zvuk monitor .
Základní příkazy podle abecedy
Instalacia programov:
apt-cache search balik   sudo apt-get install sudo apt-get remove sudo apt-get clean sudo passwd root          se meni heslo  Alt+F2 a gksudo nautilus           instalovanie v terminali  apt-cache search balik         Hledá zadaný balík. apt-cache show balik           Pokracovanie -v profile arash@jabber.cz

svo

• Návštěvník
Re:Audacity - jak nahrávat zvuk?
« Odpověď #11 kdy: 12 Května 2012, 13:20:14 »
na screenu (vlevo nahoře) je taky okno Ovládání hlasitost . To se mi nedaří najít. Můžete poradit.

svo

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Května 2012, 13:32:11 »
pardon, už jsem to našel - to je právě ten pavucontrol, Aplikace >Zvuk a video > Ovládání hlasitosti Pulse audio. V Ubuntu 12.04 jsem ho otevřel v příkazovém řádku příkazem pavucontrol .
A taky moc děkuju! Konečně se mi pomocí této aplikace podařilo nastavit nahrávání zvuku z PC v Audacit, např. internetové rádio.
Pokud by to někomu pomohlo, přikládám snímky mého nastavení z Ovládání hlasitosti (pavucontrol).
Konečně mi Audacity funguje, jak potřebuji. Díky.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 24 Června 2012, 22:09:58 od svo »

svo

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Června 2012, 22:08:36 »
Ještě pomohl příkaz killall pulseaudio (dle fóra http://forum.audacityteam.org/viewtopic.php?f=48&t=65652 )

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.