Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows XP  (Přečteno 1817 krát)

p-r-e-d-a-t-o-r

• Návštěvník
Windows XP
« kdy: 25 Prosince 2008, 17:28:05 »
cawte, ze xcel by som si nainstalovat Windows XP {ale nie ako VirtualBox ale normal ze  sa bude bootovat} no ked nabotujem install CD Windowsu a spstim ho napise mi ze nebol ziadny HDD rozpoznany ako ho mam nainstalovat ?

luisah

• Závislák
Re: Windows XP
« Odpověď #1 kdy: 25 Prosince 2008, 17:31:16 »
Nabootuj pomocí live cd ubuntu, spusť si partition editor (je v nabídce) - na poslední partition (záleží jak máš rozdělený disk) uber část a volnou část můžeš naformátovat na ntfs. Pak nabootuj install win xp - vyber si uvolněnou partition a tam nainstaluj xp. Poté bude už nutné jenom obnovit grub z live cd ubuntu (viz. wiki) a doplnit položku win (také viz. wiki).

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 25 Prosince 2008, 17:33:30 »
bud ho mas blbo oznaceny (ten HD) - ak mas disky IDE, alebo blbo zapojeny, alebo je disk v riti...V niektorych Biosoch existuju utility na rozpoznanie diskov - pozri, ci to tam nemas - instalovat XP mozes az ti Bios bude detekovat disk.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

p-r-e-d-a-t-o-r

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Prosince 2008, 17:45:19 »
lui ẗaz : dik idem to skusit
HDD nemam v riti ptm by som asi nemohol v Ubuntu instalovat/odinstalovat/kopcit/atd. v Ubuntu :D

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 25 Prosince 2008, 18:07:58 »
K desce bylo předpokládám CD s ovladači, na něm utilitka pro vytvoření diskety s drivery pro nativní SATA režim HDD. Tu vytvořte, při bootu instalátoru XP na výzvu stiskněte F6 a disketu vložte.

Druhá možnost je v biosu přepnout řadič disků do IDE kompatibilního režimu, pak by XP měly vidět disk i bez diskety s drivery. XP nainstalovat, doinstalovat tento driver pro nativní sata už z windows, restartovat, v biosu to opět přepnout do nativního sata, vyzkoušet jestli XP naběhnou.
Pokud ano, podívat se sem na wiki "obnova grubu" a znovuzprovoznit tak i Ubuntu.

Samozřejmě předpokládám že na disku máte, nebo si uděláte, volné místo na kterém budete vytvářet partition pro XP (tu stačí vytvořit až při jejich instalaci)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

fenquick

• Aktivní člen
  • *
  • Professional llama
    • Linux User #487408
« Odpověď #5 kdy: 27 Prosince 2008, 10:35:09 »
MS Windows neznají EXT FS, proto disk nevidí. Musíš si kus disku pro mrkvosoftosaura naformátovat na NTFS nebo FAT aby ho viděl.

btw. Nechci totdelto... ale todleto tady?????? :-\
******** Neděkujte mně! Poděkujte přitažlivé síle Měsíce! ********
.........................................................................................MacGyver

ufaak

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Prosince 2008, 10:42:12 »
zrovna vcera jsem instaloval xp vedle ubuntu... kdyz jsem jim v gparted vytvoril oddil, naformatoval ho na ntfs, tak stejne instalator videl neznamy oddil, ktery jsem musel v instalatoru odstranit a vytvorit ho primo v instalatoru znovu... ale to je jen technicky detail, nijak to nebrani v instalaci :) jen ze jsou winxp docela vybiravy, co se tyce oddilu pro ne pripravenych :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #7 kdy: 27 Prosince 2008, 12:17:21 »
Nechci se hadat, ale xpcka by meli ukazat i neznamy partisny (a dovolit smazat). Pokud nic neukazujou je to zrejme tim, ze mas sata disk. V biosu zatrhni "compatible mode", nebo "disable native SATA" nebo neco na ten zpusob. A melo by to jit. Narazil jsem na to asi 3x uz. Good luck
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

WICKED

• Aktivní člen
  • *
    • Jiřička Jakub
« Odpověď #8 kdy: 27 Prosince 2008, 12:37:20 »
Nechci se hadat, ale xpcka by meli ukazat i neznamy partisny (a dovolit smazat). Pokud nic neukazujou je to zrejme tim, ze mas sata disk. V biosu zatrhni "compatible mode", nebo "disable native SATA" nebo neco na ten zpusob. A melo by to jit. Narazil jsem na to asi 3x uz. Good luck

Ano souhlasim s Tebou, XPcka vidi i nezname disky!

Pokud ne tak je to tou satou a to musis poresit skrz ovladace nebo bios
Linux Ubuntu 11.04
ntb => Lenovo ThinkPad SL510
  Jinak šťastny user Linuxu!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.