Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux.zavaděče Ubuntu 8.10 a Mandriva 2009 se perou. Wokna 1:0. [vyřešeno]  (Přečteno 1974 krát)

yanez007

• Návštěvník
Ať instal. zavaděč grub/lilo? ubuntu-textový (nespustí mandrivu) nebo grub mandrivy (nespustí regulérně ubuntu) nemohu to rozpohybovat pro současné použití systémů v jedné mašině. Mandrivu jsem instal. první, Ubuntu lze instal.jedině v záchr.graf.režimu, tedy později, ale pro jeho skromnost jsem se snažit navrátit zavaděč mandr.,obnova grub z obou stran je OK, zaplať panbů za to..akorát že to nefunguje, mám i instal dvě Wokna, jejich loader spustí oba linux.zavaděče bez problémů.. V mandrivě jsem zkoušel zadat novou položku ručně, jako linux oddíl-tam mě to tlačilo do zadání jádra, tak i jako cizí OS, nezabralo, tak jsem instaloval mandrivu znovu, našlo to ubuntu, akorát že zas bez nabootování (některé boot files chybí). Ubuntu najde mandr.taky ale nenabootuje (nemůže najít /dev/root), koukal jsem do možností editace spouštění, divím se, proč se tam snaží cpát spouštění kernelu/jádra, mělo by to přenechat na zavaděči, které mu to grub předá. Nemá někdo návrh či nápad, parametry zadávání grub v jednoduché formě jsem neobjevil, navíc to tady snad až tolik nepotřebuje, pro Wokna to předá zavaděči na oddíl -vyjde/nevyjde to a basta. Thanks.
« Poslední změna: 26 Prosince 2008, 18:14:13 od kiklhorn »

truhlik

• Závislák
Re: Linux.zavaděče Ubuntu 8.10 a Mandriva 2009 se perou. Wokna 1:0.
« Odpověď #1 kdy: 25 Prosince 2008, 20:28:59 »
Rucne to edituj. Neni to tak tezky. Aspon teda grub ne, s LILEM jsem se setkal jen parkrat. Jestli jsou oba GRUBy tak muzes z jednoho vytahnout inkriminovanou cast a pastnout ji do druhyho.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #2 kdy: 25 Prosince 2008, 22:14:25 »
Já jsem napřed nainstaloval Mandrivu 2009, pak Kubuntu a oboje jde bez problémů. Naopak si nejsem jist, nepotřeboval jsem to.

yanez007

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2008, 13:59:29 »
Tak jak se zatím orientuju..lako amat..vidím to na to, že grub se tlačí na MBR na začátku disku a oddíly linuxů mají své zavaděče, ale už ne zcela kompletní-pokuď vůbec, proto se tam snaží jakýkoliv grub nejdřív sám spustit kernel pro systém a zbytek až pak. Při instalacím linuxů je přednastaveno vložení grubu na MBR, který převezme minulý mbr a zabuduje do své nabídky. Když instaluji druhý linux, nemohu v jeho nabídce odkázat na samotný oddíl prvního linuxu, tam není celý zavaděč, zřejmě doplnit ručně, když se nedaří automat.při tvorbě nabídky spuštění jádra a cest... v UBUNTU zatím zápis takovýto pro win: root (hd0,1), savedefault, makeactive, chainloader +1 vše OK, a pro mandrivu:root (hd0,6), kernel /boot/vmlinuz, boot_image=linux root=UUID=xxxatd..xxx splash=silent vga=788, initrd (hd0,6), /boot/initrd.img, savedefault, boot a poté to nedojde do konce, hlásí že nemůže najít pokud se nepletu /dev/root ??v grubu ta cesta /boot/initrd.img to je z jakého oddílu? V MANDRIVĚ je nastavení přibližně pro grub..pro mandrivu obraz-/boot/vmlinuz, root-/dev/sda7, připojit-resume=UUID=xxx splash=silent, video-800x600 16bpp, initrd-/boot/initrd.img vše OK (tady si .img včetně cesty najde), pro wokna root-/dev/sda2 též OK zavedení a pro ubu jako cizí os root-/dev/sda9 ..file not found..a teď babo raď ..třeba dostat u jednoho z linuxů zavaděč na začátek svého oddílu a v zav.MBR ručně upravit pro prosté zavedení-předání na začátek dotyčného..nový zavaděč napíše co bylo uloženo ve starém-to alespoň u linuxů už nefunguje?!...amen
« Poslední změna: 26 Prosince 2008, 16:49:02 od yanez007 »

yanez007

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2008, 18:05:57 »
tak snad úspěch.. do grubu mandr.jsem zapsal pro ubuntu následující (opsané z orig.zavaděče):
kernel (hd0,8)/boot/wmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=6559dc69-0f65-40b9-b180-65f91211ad32 ro xforcevesa quiet splash vga=788
initrd (hd0,8)/boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
savedefault
boot
--->podstatné je u kernelu i initrd zadat do závorek cestu (hd0,8) - TO JSEM MUSEL DODAT RUČNĚ, zřejmě když instalujete systém+grub, tato cesta se pro hlavní-instalovaný systém nezadává, alespoň já jsem uvedeno neměl po obnově zavaděče ubuntu a tak mi to i fungovalo a natuty to bude i obráceně, tzn. při doinstal.ubu si jeho grub převezme od mandr.spouštěcí příkazy bez udané cesty....tak tak a jdu na bramborový salát...adios amigos

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.