Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozpoznáno příliš velké rozlišení obrazovky (Ubuntu 8.10, Fujitsu Siemens Amilo)  (Přečteno 3941 krát)

tt999

• Návštěvník
Ahoj,

problém s Fujitsu Siemens Amilo L7320GW, Ubuntu 8.10., čistá nová instalace.

Všechno běhá krásně, ale jediná a podstatná vada je, že notebook si stále tvrdošíjně myslí, že má rozlišení 1600x1200 px, takže třetina obrazu je "za rohem", protože skutečné nativní rozlišení je 1280 x 800 px. Gnome ve svém nastavení obrazovky nabízí mnoho rozlišení včetně správného 1280 x 800, háček je ale v tom, že po přepnutí do jakéhokoliv jiného rozlišení se obraz rozsype na nepoužitelné čáry a stíny, kurzor vidím 4x a s vypětím všech sil a metodou klik omyl to vrátím zpět na 1600 x 1200.

Grafika je tam tato:
Kód: [Vybrat]
01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro] (rev 01)
Napadá někoho jak přimět notebook fungovat v rozlišení 1280 x 800?

Díky moc

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Zkus upravit /etc/X11/xorg.conf podle následujícího návodu:

Section "Monitor"
...
Modeline "1600x1200_80.00"  220.25  1600 1720 1896 2192  1200 1201 1204 1256  -HSync +Vsync
        ...
EndSection

Presne zneni radky modeline vygenerujes pomoci utility gtf, syntax je gtf [x-rozliseni] [y-rozliseni] [frekvence]. V mem priklade to tedy bylo gtf 1600 1200 80. Musis pro to samozrejme znat vlastnosti sveho monitoru! Taky muzes pouzit nejake "bezpecne nastaveni". Jestli mas laptop, tak 1280 800 50 by melo byt OK.

Section "Screen"
   ...
   SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1600x1200_80" "dalsi" "dalsi" "dalsi"
   EndSubSection
   ...
EndSection

Polozka v Modes odpovida nazvu Modeline, ktery jsi vygeneroval pro predchozi sekci. Jako prvi uved to, co chces defaultne pouzivat. Restart x-ek a snad to pujde.

ufaak

• Závislák
nezapomen zalohovat... aspon xorg.conf ;)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

tt999

• Návštěvník
Díky za radu, bohužel to nepomohlo. Vypadá to, že na to Gnome úplně kašle, protože i když xorg.conf teď vypadá takhle, stále si to vesele nabíhá do 1600x1200.

A druhá věc, která by mohla nasměrovat - i když to rozlišení přepnu ručně přes xrandr (xrandr -s 1280x800), dostanu se do stavu jako s přepnutím v Gnome dialogu - rozházený obraz na stíny a čáry a 4x viděný kurzor.

Pro zajímavost jsem udělal i screen z Windows, které tam zatím jsou, aby bylo vidět rozlišení a grafika.

Ze zoufalství jsem zkusil i LTS verzi Ubuntu 8.04 a stejný výsledek už na live CD.

Nějaký další nápad?

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Nevim, to mas jenom vysec z xorgu, nebo to ma byt cely? V te sekci device (ke grafice) totiz chybi skoro nejdulezitejsi polozka, tj. Driver - zkuste k tomu dat vesa.
Pak poslete log xorgu z /var/log

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Jeste me tak napada, Ubuntu je distribuce s grafickou instalaci. Jak jste to tedy instaloval, z alternate CD?

tt999

• Návštěvník
xorg.conf je komplet. Co si Ubuntu vyrobilo + dodané úpravy dle této diskuse. Ten Device teda zkusím, bohužel nemám ten NB u sebe a dostanu se k němu až za pár dní.

Instalaci jsem dělal standardně a teď už si fakt nějak nevybavuju, v jakém byla rozlišení, ale určitě mi nepřišla nijak divná, nic mě na ní nevadilo.

sandrick

• Aktivní člen
  • *

Pokud vam instalace jela v klidu, tak proste okopirujte xorg.conf po nabootovani live-cd na flashku a transplantujte jej do instalovaneho Ubuntu. Ale myslim, ze tam bude problem s tim ovladacem. S vesou by to melo 100% fungovat.

tt999

• Návštěvník
Pár dní po mě se kolega zeptal na to samé v http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=31346.0 a dostal odpovědi, které pomohly i mě. Konkrétně to vyřešila instalace ovladače od výrobce (VIA) a zkopírování xorg.conf uvedeného ve výše odkázaném příspěvku (na konci).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.