OpenSolaris na desktop? Neblázněte!
Zkoušel jsem ho a rozhodně mě nenadchnul. Co se týče uživatelské přívětivosti, tak je tak 3-4 roky za Linuxem. GNOME tam je opravdu v opoznání horším stavu než v Ubuntu. Věci jako instalace kodeků on-the-fly nebo instalace uzavřených ovládačů jedním kliknutím zní v Solarisu jako hudba z Marsu. Např. CUPS to doteď nemá. Podpora hardware je mnohem slabší než v Linuxu. I když někteří píší, že jim chodí OpenSolaris na jejich notebooku lépe než Linux, je to spíše štěstí než pravidlo. Např. uspávání do RAM je v plenkách a funguje jen na omezeném počtu modelů. Nehledě na to, že OpenSolaris je hardwarově náročnější než např. Ubuntu. Minimálně konfigurace je 512 MB, s nižší pamětí to ani nenainstalujete.
To jsou všechno věci, které bych ještě dokázal nějak překousnout, ale co nedokážu překousnout je zoufale málo dostupných programů. Představte si, že používáte Ubuntu nebo Debian, které mají kolem 26 tisíc balíčků v základních repozitářích, a teď přesedláte na systém, který má v repozitářích jen 1500 balíčků. Když si vezmete, že plno z toho jsou jen knihovny, máte opravdu zoufale malou softwarovou výbavu. A to nemluvím o tom, že celkový ekosystém kolem Linuxu je mnohonásobně větší. Existují specializované servery, hodně aktivních fór, vycházejí o Linuxu knihy atd. atd. Na desktopu opravdu nevidím jedinou výhodu OpenSolarisu oproti linuxových distribucím (jako desktopovém uživateli je mi DTrace a ZFS potřebný jako mrtvému zimník), naopak vidím celou řadu nevýhod. Na serverech to může být o něčem jiném.
OpenSolarisu fandím, ale dnes opravdu na Linux nemá a potrvá ještě hodně dlouho, než bude mít, jestli vůbec někdy bude mít. Má totiž mnohem méně vývojářů, menší komunitu a v současné situaci nevidím důvod, proč by měli vývojáři a uživatelé houfně přecházet od Linuxu k OpenSolarisu.