Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 8.04 se odmítá restartovat  (Přečteno 4852 krát)

kejml

• Návštěvník
Ubuntu 8.04 se odmítá restartovat
« kdy: 03 Ledna 2009, 19:06:15 »
Zdar pánové,

už delší dobu se trápím s problémem a pátráním po jeho řešení, že mi nejde systém restartovat.
Používám standartně GNOME a běží mi to na železe od DELLu - OptiPlex 745, se kterým jsem v životě
neměl nikde problém.

Když si např. instalace updatů vynutí restart a dám "restartovat", tak mi mašina zatuhne na tom logu Ubuntu
s tím animovaným řádkem, kde by se měl ukazovat průběh nebo nějaká aktivita při restartu.

Zůstane to ale zatuhlé a nezrebootuje se to ... ani z příkazové řádky se mi to nepodaří otočit.
Musím mašinu natvrdo vypnout a pak zapnout a naběhne to normálně. Dost mi to vadí.

Nemáte někdo, prosím vás, ponětí, čím by to mohlo být ?

Každá rada dobrá, díky moc !

Ranems

• Návštěvník
Re: Ubuntu 8.04 se odmítá restartovat
« Odpověď #1 kdy: 03 Ledna 2009, 19:13:27 »
Hele ja nemám moc skušenosti ale skuz přeinstalovat pc.Vždy když mám problém nad kterým kutím dluho a furt nic tak přeinstaluju ho a mám klid"! ;)

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Ledna 2009, 19:19:53 »
Hele ja nemám moc skušenosti ale skuz přeinstalovat pc.Vždy když mám problém nad kterým kutím dluho a furt nic tak přeinstaluju ho a mám klid"! ;)
No tak to je rada za všechny prachy ... to ale praktikuješ na Windows ne ? V Linuxu se k takovémuto řešení ubrat nehodlám ani za nic !
Navíc si to nemůžu dovolit, protože ta mašina funguje jako server, na které mi běží několik webů, mailserver apod.  :(

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Ledna 2009, 19:25:38 »
Vypni splash a podívej se na čem to zatuhne.

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Ledna 2009, 20:02:33 »
Vypni splash a podívej se na čem to zatuhne.

Tak jsem vypnul splash a když dám "restartovat", tak mi obrazovka vypíše :

Systém se restartuje, čekejte prosím ...

gdm[5893]: Glib-CRITICAL: g_hash_table_lookup_extended: assertion hash_table != NULL' failed
gdm[5893]: Warning : Request for invalid configuration key xdmcp/Enable=false
*Stopping the Firestarter firewall
NetworkManager: <info> Deactivating device eth0.

NetworkManager: <WARN> nm_hal_deinit(): libhal shutdown failed - Connection is closed

NetworkManager: <WARN> nm_dbus_init(): nm_dbus_init() could not get the system bus. Make sure the message bus deamon is running !

NetworkManager : nm_dbus_signal_device_status_change: assertion cb_data->data->dbus_connection failed

NetworkManager : nm_dbus_signal_device_status_change: assertion cb_data->data->dbus_connection failed

[93.582977] Restarting system.

Ale nic se samozřejmě nezrestartuje ani po např. 15ti minutách...
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:36:36 od Anna Taliánová »

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Ledna 2009, 20:34:44 »
No já toho prošel už vážně tuny ... začal jsem tady na fóru radama např. jako je tahle :

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28964.msg216577.html#msg216577

Někomu to prý pomohlo, ale mě teda rozhodně ne ...

Podle další rady jsem zkoušel v Grubu přidat parametr acpi=force ale ani to mi nepomohlo ...

Na launchpadu jsem narazil na nějaké řešení, které radilo jenom vypnout u sítě ten cestovní mód a nastavit DHCP a prý to šlape.
Ani to mi nezabralo. :(

« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:36:50 od Anna Taliánová »

airlive

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Ledna 2009, 20:39:38 »
Rád bych ti poradil,ale fakt nemám potuchu jak to léčit :-[
Sice jsem našel ještě něco jak výpis píše okolo firestarteru,ale nevím,nevím  :(
Mrkni :
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-254906.html
openSUSE Leap 15.1

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Ledna 2009, 20:55:38 »
No to já nemám taky ani potuchy ... :(

Ale i tak díky za snahu ... S tím Firestarterem to podle mě není ... nějak hrabe tomu NetworkManageru ...
Asi je to bug, který ještě nikdo nevyřešil nebo já nevím ... nepodařilo se mi najít nic, co by fungovalo ...

Ale musím teda říct, že mě to solidně leze na nervy, když musím mašinu pokaždé natvrdo vypnout a zapnout ... grrrrrrrr
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:37:11 od Anna Taliánová »

premet

• Host
« Odpověď #9 kdy: 03 Ledna 2009, 21:04:14 »
Taky sem googlil a nic sem nenašel, ale mám pocit, že tento problém sem již na foru viděl. Ta hláška s Network Managerem to nebude, tady ty hlášky nebo podobný to hlásí pořád, co si pamatuju co sem měl Ubuntu. Pokud nechceš koukat na ty chyby nainstaluj Wicd, protože si myslím, že je o hodně lepší než Network Manager.
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:38:24 od Anna Taliánová »

airlive

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Ledna 2009, 21:25:35 »
1)Ve startovací nabídce zmáčkni → e jako edit
2)Najdi řádek→ kernel
3)Jsou tom slova → ro,quiet a splash
4)Smaž → quiet a splash
5)A místo nich vlož → nolapic acpi=off irqpoll
6)Změnu uložíš → entrem
7)Klávesou → b restartuješ systém

To → acpi=off vypne šetření energie !!!
Pokud to bude fungovat tak to musíš uložit:
v souboru →   /boot/grub/menu.lst
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /boot/grub/menu.lstA tam upravíš řádek :
# defoptions=quiet splash
Bude vypadat takhle→ stačí vložit:
defoptions=nolapic acpi=off irqpoll quiet splash
Zkus a uvidíš,snad to vyjde ;)
openSUSE Leap 15.1

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 04 Ledna 2009, 12:53:17 »
Taky sem googlil a nic sem nenašel, ale mám pocit, že tento problém sem již na foru viděl. Ta hláška s Network Managerem to nebude, tady ty hlášky nebo podobný to hlásí pořád, co si pamatuju co sem měl Ubuntu. Pokud nechceš koukat na ty chyby nainstaluj Wicd, protože si myslím, že je o hodně lepší než Network Manager.

Tak jsem si nainstalovat ten Wicd - díky moc za tip ! Jenom nevím, jak ho nastavit, aby mi startoval automaticky po nabootování systému v tom systray
vedle hodin.
Omlouvám se, ale jsem ještě docela lama a nevím jak přidat programy, aby se spouštěly automaticky po startu systému ... :)

Ručně jsem ho spustil příkazem wicd-client , jak doporučují na stránkách, smazal jsem všechno z interfaces kromě těch prvních dvou řádků a šlape to.
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:37:59 od Anna Taliánová »

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Ledna 2009, 12:55:50 »
1)Ve startovací nabídce zmáčkni → e jako edit
2)Najdi řádek→ kernel
3)Jsou tom slova → ro,quiet a splash
4)Smaž → quiet a splash
5)A místo nich vlož → nolapic acpi=off irqpoll
6)Změnu uložíš → entrem
7)Klávesou → b restartuješ systém

To → acpi=off vypne šetření energie !!!
Pokud to bude fungovat tak to musíš uložit:
v souboru →   /boot/grub/menu.lst
gksudo gedit /boot/grub/menu.lstA tam upravíš řádek :
# defoptions=quiet splash
Bude vypadat takhle→ stačí vložit:
defoptions=nolapic acpi=off irqpoll quiet splash
Zkus a uvidíš,snad to vyjde ;)

Díky moc za tip pane, ale zkoušel jsem to a taky mi to nijak nepomohlo ... Ta mrcha se prostě odmítá restartovat a ne a ne.
Je to dost na nervy protože čas od času jsem třeba rebootnul mašinu přes sshčko na dálku a teď mi to zůstane zatuhlé a dokud to fyzicky nevypnu a nezapnu tlačítkem, tak mám smůlu ...
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:39:34 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 04 Ledna 2009, 12:58:09 »
Omlouvám se, ale jsem ještě docela lama a nevím jak přidat programy, aby se spouštěly automaticky po startu systému ... :-)
Systém - Volby - Sezení - Přidat - jako příkaz vlož wicd-client (to ostatní je už jedno)

EDIT: Mrkni zda už tam nemáš položku Wicd network manager -> mě se automaticky přidal
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:40:03 od Anna Taliánová »

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 04 Ledna 2009, 14:56:59 »
Omlouvám se, ale jsem ještě docela lama a nevím jak přidat programy, aby se spouštěly automaticky po startu systému ... :-)
Systém - Volby - Sezení - přidat - jako příkaz vlož wicd-client (to ostatní je už jedno)

EDIT: Mrkni zda už tam nemáš položku Wicd network manager -> mě se automaticky přidal

Jojo, máš recht, přidal se tam automaticky ... akorát mi tam teda zůstal Network Manager applet, tak ten asi vypnu ať to nedělá problémy ne ?

luisah

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 04 Ledna 2009, 14:58:32 »
Systém - Volby - Sezení - přidat - jako příkaz vlož wicd-client (to ostatní je už jedno)
Jojo, máš recht, přidal se tam automaticky ... akorát mi tam teda zůstal Network Manager applet, tak ten asi vypnu ať to nedělá problémy ne ?
Jestli máš gnome-network-manager fuč - což asi teda máš, klidně to odškrtni a nebo úplně odstraň

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 04 Ledna 2009, 20:12:32 »
Jojo, ono mi ho to odebralo už při instalaci toho Wicd nebo jak se to jmenuje.... jenže nakonec to právě hodilo nějakou chybu a tak jsem si nebyl jistý, jestli to bude fungovat jak má ... zdá se ale, že jo ... v tom sezení jsem ten NetworkManager jen odkliknul a pak ho smáznu ... Teď už jenom přijít na kloub tomu problému s tím nefunkčním restartem a jsem úplně happy :)
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:41:04 od Anna Taliánová »

kejml

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 09 Ledna 2009, 20:30:20 »
Nenapadá vás ještě někoho něco, prosíím ? Pořád se na to snažím přijít, ale marně ...

Kde bych to při nejhorším mohl reportovat jako BUG , jestli by teda byla šance, že by se na to díky tomu mohla opravit nějaká záplata ... Záměrně jsem si nainstaloval verzi LTS, tak třeba se za tu dobu té prodloužené podpory nějaké řešení objeví ...
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:41:23 od Anna Taliánová »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #18 kdy: 09 Ledna 2009, 22:39:19 »
Zkus jiné možnosti jak restartovat Ubuntu... (každou zvlášť, a všechny jako root :) )

shutdown -r now
reboot -f
init 6

použití klávesy SysRq, viz např. na http://wiki.ubuntu.cz/SysRq#Bezpe.2BAQ0-n.2BAP0restart

Ty chyby, co Ti to píše, mi 8.04 psala taky, ale restartovala pak bez problémů. Teď, když mám 8.10, se ty chyby při vypínání/restartování neobjevují.
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:41:38 od Anna Taliánová »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.