No právě - když uděláš něco špatně, nenabootuješ - resp. nenaběhnou Xka. A přesně to se děje když použiju Pusťte si Systém → Volby → Rozlišení obrazovky jak zmínil vojtěch. Řeknu, že mám monitor Samsung syncmaster 710T, připojuju ho přes analog, řeknu že ho chci pravo od implicitního, ignoruju směšně rozlišení 800x600 a dle požadavků restartnu Xserver. A pak už jedu v konzoli. Takže přes naklikávač asi úspěch slavit nebudu (navzdory tomu, že ještě dříve, než se pokusil změnit xorg.conf či cokoli, já nevím), tak úspěšně obrazovku klonoval, sice v mizerném rozlišení, ale klonoval.
Tedy otázka: pokud to má fungovat samo od sebe, jen tak ze srandy, tak jak systém zvládne rozdílnosti v monitorech když nikde nespecifikuji typ monitoru? Notebook má 1400x1050, můj domácí monitor 1280x1024 a pracovní 1680x1050. Pokud to nebude fungovat jen proto, že ráno vyšlo slunce, tak kde a jak bych měl specifikovat typy monitorů, způsob jejich připojení, rozlišení, rotaci plochy, umístění atd atd?
Nepotřebuju nic dynamicky měnit, na to asi ani nemám odvahu, bude mi stačit, když se mi to podaří rozběhnout abych po startu byl schopen pracovat.
Možná se ptám jak idiot, ale prostě to nechápu.