Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s rozlišením, ovladačem ATI, editace xorg.conf!!!  (Přečteno 2385 krát)

MSlove

• Aktivní člen
  • *
  • Nesnáším ten teplej linux
Ahoj používám ubuntu 8.10 jsem začátečník, mám starší monitor který pracuje ve výchozí fregvenci 800x600@60Hz ale zvládá i vyší fregvence například 800x600@85Hz nebo 1024x768@75Hz v nastavení mi to nabízí pouze 640x480@60Hz a 800x600@60Hz vím že mám editovat xorg.conf zkoušel jsem to podle wiki a co jsem našel tady na foru ale pokaždý bez uspěchu buď se nic nestane nebo havaruje monitor a taky jsem zjistil že každý to má jinak zapsaný například MODES to jsem tam neměl a v návodu mi to píše at to za Modes dopíšu   nenašel jsem tam nic stejnýho co tam mám já i když jsem doplnil tak stejně nic!!!!!!!!!!!!!!!!

Když nainstaluju akcelerovaný ovladače po restartu se to hodí na tak vysokou fregvenci že mi to nezvládá monitor tudíš se po slepu přihlásím a po slepu změním rozlišení když se mi to povede tak je to v pohodě ale přihlašovací obrazovka je stejně ve vysokým rozlišení, je pěkný že po nainstalování ovladaču se mi otevřou všechny rozlišení ale fregvenci monitoru dám stejně jenom na 60Hz problém zpočívá v xorg.conf ale jak to tam zapsat to nevím potřebuju návod jak pro blbečka ubuntu ovládat umím je to skvělý os ale kvuli tý grafice mě to dosti omezuje!!! Grafickou kartu mám Ati radeon X1650 muj xorg.conf vypadá tak to !!!!!!

Citace
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
   Driver      "vesa"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
EndSection

Toto je můj xorg conf na foru vidím že někdo tam má i jine položky a za to dopisuje ty hodnoty ale já tu nic takového nevidím???
Monitor mám Nokia 449e!!!

Další problém je když nainstaluji nejnovější originální  ovladače  ATI Tak se nic nestane jako kdyby jsem je nenainstaloval nic se nezmění prostě nic. Prosím to to je můj nevětší problém v ubuntu tak že mi radte jako blbcovi moc bych si přál hrát na linuxu třeba hry a že jich funguje hodně nebo bych chtěl využívat efekty postraní hodiny widegy jestli se nemýlim atd !!!

Rozlišení 1024x768@75Hz a 800x600@85Hz

naistalovat nejnovější ovladače Ati

A naeditovat spravně xorg.conf

Děkuji za každou radu s tou editací xorg.conf zkopírujte si to a ukaž Te mi jak to tam doplnit nebo nevím už co mám dělat ????????????????????
« Poslední změna: 08 Ledna 2009, 20:21:21 od Freety23 »
Používejte microsoft

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Problém s rozlišením, ovladačem ATI, editace xorg.conf!!!
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2009, 22:33:05 »
Chybějící položky dopsat, dnes xorg.conf vůbec nemusí existovat a X naběhnou stejně v nějakých změřených/vypočítaných hodnotách. Dtto při chybějících položkách.

Ad modeline si spočítejte:
terminál,
Kód: [Vybrat]
gtf 1024 768 85
« Poslední změna: 06 Ledna 2009, 22:36:09 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

MSlove

• Aktivní člen
  • *
  • Nesnáším ten teplej linux
« Odpověď #2 kdy: 07 Ledna 2009, 18:33:13 »
Tak takovým způsobem když mi budete radit tak to asi nikdy nevyřeším potřebuju podrobný návod na ubuntu 8.10 nejsem blbec ale každý ubuntu to má jiný a nikde na to nejsou návody pouze na straší verze potřebuju podrobný popis pěkně za sebou a ne jeden příkaz kterej znám !!!!!!!! Však píšu že jsem začátečník a vym o tom *censored* !!! Nebo už mě to vytáčí každej mi dá odkaz na nějakou stránku ja to udělám podle navodu a stejně nic!!!!!!!!!
« Poslední změna: 07 Ledna 2009, 18:36:27 od Freety23 »
Používejte microsoft

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 07 Ledna 2009, 20:19:12 »
Vzhledem k tomu, že máš v xorg.conf napsáno Driver "vesa", tak se používá driver vesa, ať nainstaluješ cokoli jiného. Takže to zkus změnit na ati, nebo pokud ho máš už nainstalovaný, tak na "fglrx" (binární ovladač ati). Pokud ani potom nebudeš moci navolit rozumné rozlišení, tak se můžeme bavit o nastaveních monitoru.

PS: Asi těžko nastavíš 1024x768@85Hz, když sám píšeš, že monitor zvládá pouze 800x600@85Hz a 1024x768@Hz
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Leon1464

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2009, 15:20:14 »
Je to jak říka EuGenio. Já bych zkusil přes správce nesvobodných ovladačů nejdříve nainstalovat fglrx tedy akcelerované ovladače ATi, popř. zajít na wiki a nainstalovat si novější 8.11 nebo 8.12 ovladače (viz tento threadhttp://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=29600.0) Až bude správně fungovat ovladač grafické karty pak bych teprve řešil nastavení rozlišení a monitoru.
Jinak ta Nokia je 14´´ monitor ta by měla 1024*768 hravě zvládnout.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.