Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nerozpoznaný vstup pro jack na laptopu  (Přečteno 2435 krát)

ghonzo

• Návštěvník
nerozpoznaný vstup pro jack na laptopu
« kdy: 11 Ledna 2009, 13:42:54 »
Dobrý den,

mám problém v tom, že když zapojím například sluchátka přez jack do laptopu, tak se zvuk nepřesměruje z interních bedýnek. Zvuk jinak funguje tak jak má. Audiopulse taky nezaznaménává nějakou změnu při zastrčení konektoru. Ve windowsech vše funguje, takže bude asi problém v ovladačích pro ubuntu. Mám zvukovku od intelu, laptop (sony vaio vgn-fz31m).

díky za odpověď

geckon

• Aktivní člen
  • *
Re: nerozpoznaný vstup pro jack na laptopu
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2009, 13:49:16 »
Jestli máš gnome, tak doporučuju mrknout se do nastavení hlasitosti (v horním panelu vpravo je ikonka - aspoň by default) a tam je karta Přepínače a tam by měl být checkbox Headphone jack sense nebo něco podobného, tak ten musí být zaškrtnutý;)

Pokud teda není problém ještě jinde.

ghonzo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2009, 14:12:45 »
hmm.. to je právě to co mi chybí :)) když dám preferences u zvuku, tak tam na výběr žádný output channel nemám. Je tam: HDA intel (alsa mixer), SigmaTel STAC9872AK (OSS Mixer), Playback: ALSA PCM on front:0 (HDA Generic) via DMA (PulseAudio Mixer), Capture: Monitor Source of ALSA PCM on front:0 (HDA Generic) via DMA (PulseAudio Mixer), Capture: ALSA PCM on front:0 (HDA Generic) via DMA (PulseAudio Mixer). To jsou všechny možnosti a každá je ve výsledku stejná.

Hledám to fakt všude, ale problém asi fakt bude v tom, že to nikde není ://

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2009, 15:12:50 »
Myslím, že se díváš jinam, než jsem tě poslal;-) Máš v horním panelu vpravo (u hodin) ikonku amplionu? Tak na ni klikni pravým, dál Otevřít ovládání hlasitosti a tam jsou dvě záložky: Přehrávání a Přepínače. Mrkni na ty přepínače, tam bys měl mít Headphone Jack sense  ;)

ghonzo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Ledna 2009, 17:24:14 »
aha:) promin... amplion tam ale neni a nejde ani pridat. Je tam jenom ovládání hlasitosti. Prostředí Gnome, který mám, je celkem nepředělaný, takže nevím kam by se ta ikonka mohla ztratit ://? xDD procházel jsem to fakt tisíckrát... to co jsem psal je jediná věc kolem zvuku, kterou můžu konfigurovat z toho panelu v pravo nahoře.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 11 Ledna 2009, 17:45:18 »
Já nevím, jestli se tomu říká amplion, prostě je to taková ta ptákovina (mám dojem že i ve winech to bývávalo podobné, ale nejsem si jistý). Prostě to, co je tady označeno jako Ovládání hlasitosti;)

Když na to klikneš levým myšítkem, vyjede ti posuvník - tím ovládáš hlasitost.
Když na to ale klikneš pravým myšítkem, objeví se nabídka obsahující:
Ztlumit
Otevřít ovládání hlasitosti
Předvolby
Nápověda
.
.
.

No tak klikni na "Otevřít ovládání hlasitosti" a tam bys to měl najít;)
Myslím, že mluvíme o stejné ikonce, ale kadžý se díváme jinam, není to tak? :)

EDIT: A měl jsem pravdu;-)))
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 17:57:50 od geckon »

ghonzo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2009, 18:07:24 »
yes... tím pádem to ta samá ikonka je xDD To bylo první místo, kde jsem to hledal :D tam jsem řešení nenašel... si fakt myslím, že je to problém v ovladačích nebo něčem takovým. Nic asi tak primitivního, jako nastavení hlasitosti to asi nebude:D To co jsem psal v předminulým postu je fakt totiž všechno co sem v tom ovládání hlasitosti našel.. xD

nějaký jiný nápad--?

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 11 Ledna 2009, 18:18:14 »
Seš si opravdu jistý, že tam nemáš tu kartu "Přepínače"? Ani u jednoho zařízení? Já vím, že jednou mi to vyřešilo právě tohle a to jsem se snažil na to přijít poměrně dlouho:) Radši to ještě jednou zkontroluj, ať to pak nezjistíš po všech možných nastaveních a kompilacích ovladačů apod;) Ale jestli to není tím, tak ti asi moc neporadím, protože s tím moc zkušeností nemám. Vím, že tímhle jsem jednou rozchodil sluchátka, ale jinak moc nevím;)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 11 Ledna 2009, 18:43:05 »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ghonzo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 12 Ledna 2009, 00:03:49 »
oujee :DD moc moc díky:))) hned na první pokus sem to vyřešil přez to vepsání (options snd-hda-intel model=xyz) do souboru alsa-base. Místo xyz jsem tam dal vaio a je to ok:)) problem solved...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.