Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak na admin prava v Gnome? [vyřešeno]  (Přečteno 2862 krát)

xromano

• Aktivní člen
  • *
Jak na admin prava v Gnome? [vyřešeno]
« kdy: 19 Ledna 2009, 22:33:50 »
Ahoj, mozna uz to tu bylo, cetl jsem i navody na Wiki, ale proste mi neni jasne, jak je to s administratorskymi pravy v grafickem prostredi. Konkretne, pro jasnejsi objasneni otazky, jsem posledni dobou narazil na dva problemy:

1. stahnul jsem si cestinu do Skype, chtel ji rozbalit do adresare /usr/share/skype/lang. Bohuzel vyskocila hlaska, ze nemam opravneni pro zapis do adresare
2. nastavil jsem v nesvobodnych ovladacich u karty NVidia televizi pripojenou na TVOut tak jak jsem potreboval. System chtel ale zmeny zapsat do xorg.conf. Zapis jsem ale nemohl udelat, protoze jsem nemel prislusna prava.

Mozna je to blbost, ale ja s tim bojuju uz pres 2 mesice bez vysledku. Cetl jsem neco o gsudo, ale jak poznam, co mam s tim spustit a kde najdu treba ten software na nastaveni Nvidie abych ho spustil se sudo nebo gsudo?
DIky moc za rady
« Poslední změna: 20 Ledna 2009, 20:43:54 od Martin - ViPEr*CZ* »

dumi

• Stálý člen
  • **
Re: Jak na admin prava v Gnome?
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2009, 23:12:39 »
tak neviem ako ste pozerali na tej wiki (http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo). a ako to funguje? že vy ako používateľ máte prístupové práva iba k svojmu domovskému priečinku (/home/používateľ), všetko ostatné vám je na zápis neprístupné (nehovorím teraz o externých médiách). takže ak potrebujete vykonať nejaký príkaz na ktorý nemáte ako používateľ právo, pred neho dáte sudo aby bolo jasné, že to spúšťate ako správca. cez gksudo spustíte grafické programy, napr. "gksudo nautilus" spustí prehliadač systému so správcovskými oprávneniami.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

pekumo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2009, 23:25:11 »
Ahoj, mozna uz to tu bylo, cetl jsem i navody na Wiki, ale proste mi neni jasne, jak je to s administratorskymi pravy v grafickem prostredi. Konkretne, pro jasnejsi objasneni otazky, jsem posledni dobou narazil na dva problemy:

1. stahnul jsem si cestinu do Skype, chtel ji rozbalit do adresare /usr/share/skype/lang. Bohuzel vyskocila hlaska, ze nemam opravneni pro zapis do adresare
2. nastavil jsem v nesvobodnych ovladacich u karty NVidia televizi pripojenou na TVOut tak jak jsem potreboval. System chtel ale zmeny zapsat do xorg.conf. Zapis jsem ale nemohl udelat, protoze jsem nemel prislusna prava.

Mozna je to blbost, ale ja s tim bojuju uz pres 2 mesice bez vysledku. Cetl jsem neco o gsudo, ale jak poznam, co mam s tim spustit a kde najdu treba ten software na nastaveni Nvidie abych ho spustil se sudo nebo gsudo?
DIky moc za rady

Nebo můžeš použitat doplněk do nautila. Klikneš pravým na složku a dáš otevřít jako správce, zadáš heslo a máš to. Jednoduché, prosté a nemusíš ani otvírat terminál

instalace
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install nautilus-gksu
Jinak info http://wiki.ubuntu.cz/Nautilus/roz%C5%A1%C3%AD%C5%99en%C3%AD

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2009, 23:38:53 »
Mozna je to blbost, ale ja s tim bojuju uz pres 2 mesice bez vysledku. Cetl jsem neco o gsudo, ale jak poznam, co mam s tim spustit

všechno, co ti nepovolí provést potřebné úpravy bez práv roota

WICKED

• Aktivní člen
  • *
    • Jiřička Jakub
« Odpověď #4 kdy: 19 Ledna 2009, 23:54:54 »
Citace
Mozna je to blbost, ale ja s tim bojuju uz pres 2 mesice bez vysledku. Cetl jsem neco o gsudo, ale jak poznam, co mam s tim spustit

sudo v terminalu pro prikazy

gksudo pro gtk veci /graficke aplikace/
Linux Ubuntu 11.04
ntb => Lenovo ThinkPad SL510
  Jinak šťastny user Linuxu!

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Ledna 2009, 09:10:37 »
Dekuju za odpovedi.
Na te Wiki jsem to cetl mockrat, ale asi jsem natvrdlej... Momentalne jsem v praci u XP, takze to zkusim vecer doma.
Je mi jasne zadani "sudo prikaz" v terminalu. Ta metoda pres pravy klik mysi a Otevrit jako spravce funguje i u spousteni programu? Napr. u te zminene konfigurace NVidia? Nebo to plati jen pro Nautila? Kdyz chci napr. kopirovat nebo rozbalovat soubory z archivu nekam jinam, musim obe okna Nautila otevrit jako spravce nebo staci jen to prvni a ostatni okna uz to "vedi"?
Omlouvam se za mozna blbe dotazy, ale proste me mate, ze nekdy si system sam vyzada heslo a nekdy musim rict, ze chci fungovat jako admin. Taky jsem cetl, ze heslo zustava v systemu 15 minut, ale to taky nejak u me nefunguje nebo jsem to pochopil spatne. Zadam napr. v terminalu nejaky "neskodny" prikaz se sudo (sudo get-install neco, co mam uz davno nainstalovane) jen proto, abych mohl zadat do systemu heslo a zkusim jit do grafickeho prostredi, ale stejne tam to heslo musim eventuelne zadat znova.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 20 Ledna 2009, 10:48:45 »
xromano : takže pro začátek
defaultně by se pro standartní operace chtít heslo nemělo, jelikož to heslo vám dovoluje přístup do adresářů, kde by jste pokud postupujte správně, nic chtít neměl. Tedy při rozbalování nějakého archivu by jste rozhodně neměl potřebovat práva roota(sudo/gksudo) pokud rozbalujte do svého domovského adresáře (~; /home/uživatel).

Pokud ovšem chcete upravit nějaké nastavení programu systémově, tedy ne jen pro sebe, tak už práva roota potřebujete

dále sudo / gksudo se vždy vztahují k virtuálnímu terminálu, tedy k části která ho spustila, pokud žádáte o práva sudo jinde, vždy se vás program zeptá znovu

a poslední je, že je rozdíl jak ten program spouštíte a co ho spouští, pokud v nabídce Systém > Správa > Nvidia settings je spuštění nastaveno na nvidia-settings tak se vždy spustí v režimu uživatele, pokud ovšem tam je gksudo nvidia-settings tak už asi víte co se stane;)

a jako poslední věc > práva roota nejsou pro práci s ubuntu nutná

Hansi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 20 Ledna 2009, 10:53:11 »
Moje finta je v terminálu napsat do konsole 
sudo krusader a pak udělat všechno v krusaderu s root právy.
....

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2009, 11:13:16 »
Moje finta je v terminálu napsat do konsole 
sudo krusader a pak udělat všechno v krusaderu s root právy.

No tak za prvé už se tu několikrát říkalo, že grafické app se mají spouštět s např gksudo a ne sudo
Další věc, to není moc správné řešení.
Učit to nováčky také není dobré, jelikož oni si pak zvyknout to dělat stále a pak když si smažou např /etc tak budou říkat, že jim někdo radil spouštět tu app jako root...

premet

• Host
« Odpověď #9 kdy: 20 Ledna 2009, 11:17:38 »
Hm já bych pro kopírování více souborů použil asi MC a nebo rovnou rozbalení do určité složky třeba takhle
tar -xjf skype_cestina.tar.bz2 -C /usr/share/skype/lang

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 20 Ledna 2009, 20:34:28 »
Diky moc, zda se problem je vyresen... Snad jsem to pochopil :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.