Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba při rozbalení archivu [vyřešeno]  (Přečteno 2672 krát)

kem

• Návštěvník
Chyba při rozbalení archivu [vyřešeno]
« kdy: 20 Ledna 2009, 19:40:46 »
Dostal jsem se do docela prekérní situace. Před instalací Ubuntu 8.10 jsem si zazálohoval veškerá data do backup.tar.gz archivu. Archiv jsem zkontroloval (otevřel ve správci archivů), přetáhl přes FTP na jiný počítač (Win XP) a po instalaci zase zpět. Ale při pokusu o otevření archivu v 8.10 mi to hlásí chybu:

"Při načítání archivu došlo k chybě."
Výstup z příkazového řádku je:
gzip: stdin: not in gzip format
tar: Child returned status 1
tar: Error exit delayed from previous errors

příkaz: file backup.tar.gz
vrací: backup.tar.gz: POSIX tar archive (GNU)

Bohužel v tom archivu mám důležité soubory. Jsem v linuxu začátečník. Poradí prosím někdo, jestli se s tím dá ještě něco dělat?

« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 22:30:57 od Libor Šedivý »

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Re: Chyba při rozbalení archivu
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2009, 00:19:35 »
Možná by vám mohlo pomoci toto: http://www.linuxforums.org/forum/installation/11297-not-gzip-format.html, je tam nějaké řešení pomocí přejmenování. Je také možné, že gzip obsahuje nějaký bug. Taky jsem se s něčím podobným setkal, pomohl až jeden prográmek, který archiv rozbalil. Bohužel si ale nepamatuji jméno. Když vám ten odkaz nepomůže, zkusím ten prográmek vyhledat... Držím palce. A napište, co (a jestli) vám pomohlo.
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2009, 00:22:23 »
jak jsi to presne rozbaloval? normalne "tar -xvzf backup.tar.gz"? protoze ti to haze stejny error jako cloveku tady : http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/tar-error-child-returned-status-1-208083/ - a ten to nejdriv rozbalil gzipem a pak se to snazil znova rozbalit pomoci volby pro gzip zabudovane primo v taru - coz mi pripomina ze u me je popis u tar.gz "gzip compressed data, from Unix"  ;)
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

kem

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2009, 13:24:01 »
jak jsi to presne rozbaloval?

Nejsem teď doma, ale pokusím se odpovědět. Zkoušel jsem to rozbalit dvěma způsoby:
1) Přes grafickou nadstavbu v Ubuntu - myslím, že se jmenuje "Správce archivů". Ten vygeneroval výše popsanou chybu. Správcem archivů jsem to i kontroloval v Hardym, než jsem přemigroval na Intrepid. Tehdy to šlo načíst.

2) Přes příkazovou řádku - myslím, že příkazem gunzip *.tar.gz podle návodu na http://www.linuxforums.org/forum/installation/11297-not-gzip-format.html
Vyhodilo to trochu jinou hlášku. Doma to zopakuji a napíšu detaily.

Mám obavu, jestli se něco nestalo s tím archivem během přenosu nebo dočasným uložením ve Win XP.

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2009, 14:29:28 »
Jw to asi trochu lamacke reseni, ale co treba zkusit nejaky jiny dekompresni program treba: 7zip nebo pouzit nejaky jiny komplexni archivator?

Ve windows to rozbalit nejde?
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #5 kdy: 21 Ledna 2009, 14:43:05 »
no, vzhledem k tomu, že $ file backup.tar.gz vrací: "backup.tar.gz: POSIX tar archive (GNU)", tak bych zkusil prostě
Kód: [Vybrat]
tar xf backup.tar.gz
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

kem

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Ledna 2009, 21:27:19 »
no, vzhledem k tomu, že $ file backup.tar.gz vrací: "backup.tar.gz: POSIX tar archive (GNU)", tak bych zkusil prostě
Kód: [Vybrat]
tar xf backup.tar.gz

BINGO! Ten tar příkaz skutečně zabral. Za chvilku napětí, než těch 20 GB rozbalil, jsem byl odměněn všemi soubory, Jenom bylo předtím nutné změnit práva. Vypadá to, že ten archivátor tomu přidal koncovku .gz navíc.

Díky moc všem!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.