Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu a webka  (Přečteno 2447 krát)

pe3k69

• Návštěvník
ubuntu a webka
« kdy: 21 Ledna 2009, 23:03:07 »
Zdravim!
Na zaciatok sa ospravedlnujem za moju debilitu ohladne ubuntu, ale ked som to prvy krat videl uplne ma to nadchlo :)
moj problem... musim spojazdnit webku mojmu strykovi (koli skype si kupoval PC) 

na zaciatku som si nasiel webku ktoru ubuntu uplne podporuje a kupil som ju Microsoft VX-3000 - tu je driver http://www.abclinuxu.cz/hardware/vstupni-zarizeni/digitalni-kamery/microsoft-vx-3000 
najivne som si aj myslel ze to bude jednoduche :) no nie je aspon nie pre cloveka co vidi ubuntu prvy krat a vseobecne linux...
tak chcem tu niekoho poprosit ci mi nemoze pomoct...
ako to spojazdnit?  poprosil by som polopasticke vysvetlenie krok po kroku...

k comu som sa dopracoval sam.. stiahol som si Cheese tam mi kameru vobec nenajde.. potom som si stiahol gspcav1-20071224.tar.gz  ale tam nikde nie je ziaden spustiaci subor??? 

mozte mi poradit ale cely postup ako cez spravcu bolikov alebo ako?? krok za krokom...  chcem strykovi pomoct a hlavne aby ta kamera isla aj cez skype...

dakujem..

Miso

fenquick

• Aktivní člen
  • *
  • Professional llama
    • Linux User #487408
Re: ubuntu a webka
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2009, 23:16:59 »

k comu som sa dopracoval sam.. stiahol som si Cheese tam mi kameru vobec nenajde.. potom som si stiahol gspcav1-20071224.tar.gz  ale tam nikde nie je ziaden spustiaci subor??? 

Ale je tam soubor READ_AND_INSTALL  ;)
******** Neděkujte mně! Poděkujte přitažlivé síle Měsíce! ********
.........................................................................................MacGyver

pe3k69

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2009, 23:21:25 »
no to je... ale tam je zasa nieco o terminale a tak....
no a to mne nie je jasne co kedy kde pustit ...  keby niekto mal cas mi to vysvetlit...

skusal som uz cokolvek, vsetko som spustal otvaral som to v Synaptic-u a nic :/

fenquick

• Aktivní člen
  • *
  • Professional llama
    • Linux User #487408
« Odpověď #3 kdy: 22 Ledna 2009, 08:18:20 »
Žádný Synaptic. Prostě udělej to, co tam píšou. Jiná cesta není.  ;)
.........................................................................................MacGyver

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 22 Ledna 2009, 10:03:44 »
Gspca nieje v synapticu? Podla toho odkazu co si dal by malo stacit nainstalovat gspca a spustit ho cez teminal.
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe gspca
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

pe3k69

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2009, 13:37:47 »
Gspca nieje v synapticu? Podla toho odkazu co si dal by malo stacit nainstalovat gspca a spustit ho cez teminal.
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe gspca

ahoj!
takze v Synaptic je "Gspca source"  oznacim to nainstalujem.. a ked spustim cheese stale mi nenajde ziadnu kameru... (terminal nepouzivam)  nainstalujem to len cez Synaptic.....

ako to mam spojazdnit???????????????

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 22 Ledna 2009, 14:08:04 »
Musis pouzit aj ten prikaz v terminali. Ten vlastne spusti ovladac tej kamery. Bez neho je ovladac nainstalovany ale nie funkcny. Staci len spustit terminal(aplikacie-prislusenstvo-terminal),prekopirovat tam ten riadok a enter.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

pe3k69

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Ledna 2009, 16:08:55 »
Ahoj!

ta som sa posunul dalej :) 
v Synaptic mam nainstalovane gspca-source  v terminale napisem sudo modprobe gspca a napise FATAL: module gspca not found  ... tak som to skusil aj s nazvom aky je v Synaptic gspca-source a vypise to iste... not found...

takze enchapem ako je mozne ze mi to nevie najst???

ako kaslal by som na to ale..je to uz druha kamera co som kupil... a musim to strykovi nejak spojazdnit :P 

fenquick

• Aktivní člen
  • *
  • Professional llama
    • Linux User #487408
« Odpověď #8 kdy: 22 Ledna 2009, 18:14:08 »
Protože gspca-source je (jak je již uvedeno v názvu) source - nebo-li zdroják. Ten je potřeba zkompilovat. Doporučuji použít ten co jste si stáhl a krok za krokem provést to, co je v návodu, koukal jsem, že je to tam docela polopaticky. Pokud jste se rozhodl, že terminál nepoužíváte a používat nebudete, máte smůlu.

pe3k69

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 22 Ledna 2009, 21:48:16 »
take som to rozchodil.. sice nie na mojom ubuntu ale na ujovom to islo bez akej kolvek instalacie mal to uz v jadru :D

BTW: z toho navodu ze je to jednoduche :))) ak myslis :))

ale dakujem.. za rady...

fenquick

• Aktivní člen
  • *
  • Professional llama
    • Linux User #487408
« Odpověď #10 kdy: 22 Ledna 2009, 22:35:25 »
Ideální stav.

Btw. IMHO jednoduché. Kopírovat/Vložit text umí můj sedmiletý synovec.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.