Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Okno na polovinu obrazovky [vyřešeno]  (Přečteno 6900 krát)

ladislavovic

• Návštěvník
Okno na polovinu obrazovky [vyřešeno]
« kdy: 26 Ledna 2009, 00:31:30 »
Ahoj, dival jsem se na video jak vypadaji windows 7 (http://cdr.cz/a/26260) a byla tam zajimava featura: pokud se okno pretahlo k pravemu nebo levemu okraji obrazovky, roztahlo/stahlo se presne na pul obrazovky. Nevite nekdo jak udelat neco takoveho v linuxu?
Udalost, na kterou by se tohleto spustilo by nemusela byt pretazeni okna k okraji, ale klidne klavesova zkratka nebo nejake poklepani mysi spojene se zmacknutou klavesou.
Diky za vsechny napady.
« Poslední změna: 27 Ledna 2009, 11:02:54 od kiklhorn »

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Okno na polovinu obrazovky
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2009, 00:54:42 »
je to jenom zlomek toho, co chceš, ale přímo v klávesových zkratkách (Systém→Volby→Klávesové zkratky) je možnost "maximalizovat svisle" a "maximalizovat vodorovně", podobného efektu tedy můžeš dosáhnout posazením okna třeba doleva a volbou "maximalizovat svisle".... Ideální by bylo, kdyby se z maximalizovaného okna stejnou klávesovou zkratkou udělalo poloviční, ale to se bohužel neděje :(
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

ladislavovic

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2009, 21:51:34 »
Tak uz jsem to vyresil :) Pomoci wmctrl http://sweb.cz/tripie/utils/wmctrl/#about. Udelal jsem dva skripty. Prvni pro zarovnani na levou pulku obrazovky:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
wmctrl -r :ACTIVE: -e "0, 0, 0, 630, 776";
Druhy pro zarovnani na pravou pulku:
#!/bin/bash
wmctrl -r :ACTIVE: -e "0, 650, 0, 630, 776";
A priradil jsem k nim klavesove zkratky: http://portal.suse.cz/definujeme_vlastni_klavesove_zkratky_v_gnome. Jeste asi dodelam skriptiky pro umisteni na horni pulku obrazovky a dolni pulku, to se taky hodi.

ladislavovic

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2009, 22:38:26 »
Trochu jsem ty skripty upravil, nefungovalo to na maximalizovane okna, ted uz to jde:
#!/bin/bash
wmctrl -r :ACTIVE: -b "remove,maximized_horz";
wmctrl -r :ACTIVE: -e "0, 0, 0, 630, 776";
#!/bin/bash
wmctrl -r :ACTIVE: -b "remove,maximized_horz";
wmctrl -r :ACTIVE: -e "0, 650, 0, 630, 776";

dosmanak

• Aktivní člen
  • *
  • JŮ HELE
Re: Okno na polovinu obrazovky [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2009, 11:45:37 »
Dobrá fičurka :-) Jen mám mezi okny malou mezírku, protože nepoužívám Human skin. Trochu si s tím pohraju.
+1 :-D
DOSmaňák
Věčný začátečník

Malajda

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Února 2009, 22:11:01 »
ASUS na toto mel aplikaci, uz jsi nevzpomenu jak se to jmenovalo, ale nalevo od tlacitka minimalizovat bylo tlacitko pomoci ktereho jsi umistnil otevrene okno na 9 dannych mist na obrazovce
Pro ilustraci to vypadalo asi takhle:

Sede policko je to danne okno. Az si zase naistaluju Win tak reknu jak se to jmenuje abychom ziskali podrobnejsi informace.
NTB ASUS M50VC - Ubuntu 9.10 REMIX
Linux user number 506470

Aleš Janda

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Září 2009, 10:38:53 »
Přikládám řešení pro Compiz, mnohem jednudušší než nějaké skripty ;)

Zapni si v Compizu plugin „Grid“. Je to pak ještě mnohem lepší než chování ve Windows 7.  Standardně Alt+Ctrl+num4 přesune okno na levou stranu obrazovky, Alt+Ctrl+num6 na pravou, podobně i num8 nahoru, num2 dolu. Dokonce lze dát okno i do rohu - num1 levý dolní, num3 pravý dolní atd. Pokud to zmáčkneš vícekrát za sebou, přepínáš velikosti „půlka obrazvky“, “dvě třetiny obrazovky“, “třetina obrazovky“ (platí u všech zkratek). Roztáhnutí okna na celou obrazovku (nebo svisle doprostřed) pomocí num5. Windows 7 je z tohoto pohledu omezen jen num4 a num6 a to ještě jen vždy na polovinu obrazovky.

Jinak ještě doporučuji používat plugin „Maximumize“ - to je roztažení okna na maximální možnou nevyužitou plochu, která je zrovna okolo. Pokud používáš např. Gimp, který má okno s ovládacími panely na straně a okno s obrázkem se tak někde „válí“ na ploše, je dobré ho roztáhnout na celou obrazovku (ale ne přes ten ovládací panel) právě pomocí Maximumize. U tohoto pluginu doporučuji zapnout „Ignore already overlapping windows in the calculations“, aby to bylo použitelné i u zaplácané plochy.

Compiz rulez! ;D
« Poslední změna: 05 Září 2009, 10:40:32 od Aleš Janda »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.