Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 8.10 divné chování  (Přečteno 4601 krát)

pajik

• Návštěvník
Ubuntu 8.10 divné chování
« kdy: 26 Ledna 2009, 19:11:24 »
Mám Ubuntu 8.10 64bit na AMD, snad s posledními aktualizacemi, ale chová se tak nějak divně. nejdříve byla chyba s Gnome, nenaběhlo grafické prostředí, tak jsem reinstaloval GDM a bylo vše v pořádku. Několik restarů pohoda. Dneska nabootuju a nejde se připojit na ntfs disky, že prý buď špatná práva (fakt jsem nic takového neměnil, jen vypnul systém) nebo chyba ntfs-3g. Opravdu se takhle systém chová normálně? Co s tím? Reinstal celého systému, nebo jen postupně opravovat co se kde vysere? (Ani na jedno nemám náladu)

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu 8.10 divné chování
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2009, 20:19:57 »
Ztraceně málo informací na jakoukoli odpověď... Řešení - jdi vod toho, nemá to cenu.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2009, 20:32:11 »
je to dualboot s windows? pokud ano, byly windows ukonceny korektne? tohle totiz hlasi, kdyz se windows nevypnou tak jak maji...

melo by postacit nainstalovat balik ntfsprogs pomoci
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install ntfsprogs a potom v terminalu prikaz
Kód: [Vybrat]
ntfsfix /dev/sda1 kde sda1 nahradis tim spravnym oznacenim toho ntfs disku...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

pajik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Ledna 2009, 12:27:26 »
Je to dualboot. Dík za odpověď, vyzkouším hnedla přijdu dom. Win jsou většinou ukončovány korektně, bohužel teď už si nevzpomenu, zda jako poslední předtím jelo Ubuntu, či Win. Dá se nějak ošetřit, aby v případě že dojde k nekorektnímu ukončení win, toto provedlo samo Ubuntu? Protože u win to člověk nějak extra řešit nemusí, pokud se mu ten disk nezhroutí úplně. Samy si s nekorektním vypnutím poradí.

pajik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2009, 12:38:24 »
Ztraceně málo informací na jakoukoli odpověď... Řešení - jdi vod toho, nemá to cenu.
Když nevím jak a jaký informace jsou potřeba, tak je těžko můžu poddat. Řešení jdi vod toho, nemá to cenu, mě pouze utvrzuje že linux (a někteří zatvrzelí jedinci kolem něj, co si myslí, že systém je tu od toho aby do něj pořád něco někdo bastlil) ještě zdaleka nedozrál do bezproblémově použitého stádia. Podle mého systém má především sloužit uživateli a ne aby on musel něco, někde neustále řešit, zjišťovat a zkoumat, co se zase pos... a jak to opravit. Nejlépe přes příkazovou řádku, protože GUI není to pravé.... Osobně jsem zklamán, že beta win7 funguje víc bezproblémově, než ubuntu 8.10 po několika záplatách 3 měsíce od vydání a 3 měsíce od vydání nové verze.
 Ano, nejsem linux guru, nejsem ani windows guru, jsem BFU, který chce aby mu systém fungoval. Takže příště bych prosil, pokud budete mít málo informací, si ty chybějící vyžádat, případně poradit, jak se dají vyzjistit.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2009, 14:13:32 »
Dobrý den, systém není od toho, aby do něj pořád někdo něco bastlil, naopak. Ono před tím, než se na něco zeptám, tak je dobré podívat se do již existujících informací, mimochodem je to psáno i v pravidlech tohoto fóra. Kdybyste zadal do vyhledávání "NTFS práva" nebo "NTFS nejde" nebo něco podobného, zjistil byste, že problém podobný Vašemu tady byl již asi desetkrát omýlán, což mi přijde jako plýtvání času a energie znalých lidí, jinými slovy ptal jste se na to, co se tady již mnohokrát řešilo, což bohužel svědčí minimálně o Vaší lenosti s čímkoli se snažit vypořádat, možná je to pouze nevědomost nebo nezkušenost, pak se omlouvám, ale zkutečně šílím, když tady vidím pořád dokola stejné probléímy a stejní lidé na ně trpělivě odpovídají. Pro přístě pár doporučení, zkuste si nejprve, než příspěvek napíšete projít fórum a wiki. Narazíte-li na řešení, zkuste je aplikovat, nebude-li fungovat, založte nové vlákno, kde popíšete problém. Říct
Citace
Mám Ubuntu 8.10 64bit na AMD, snad s posledními aktualizacemi, ale chová se tak nějak divně
není popis problému. Napsat, že se nemůžete připojit na NTFS disky, na které normálně přistupujete s Windows, máte dualboot a zkusil jste již problém řešit podle odkazu XY na fóru, ale bohužel řešení Vám nezafungovalo je popis problému alespoň na začátek a dá se od něj odpíchnout.
P.S. Moje poměrně příkrá odpověď byla reakce na Váš závěr
Citace
Reinstal celého systému, nebo jen postupně opravovat co se kde vysere? (Ani na jedno nemám náladu)
. Obdivuji ufaaka, že po takovémto závěru byl ochoten Vám vůbec radit. Když se totiž žádá o pomoc někoho, kdo Vám pomáhat nemusí (komunita), je dobré dodržovat alespoň pravidla slušného chování.
P.P.S
Citace
Ano, nejsem linux guru, nejsem ani windows guru, jsem BFU, který chce aby mu systém fungoval. Takže příště bych prosil, pokud budete mít málo informací, si ty chybějící vyžádat, případně poradit, jak se dají vyzjistit.
Tak v tom případě počítač používejte a jeho správu nechte na někom, kdo tomu rozumí. Ev. se o to snažte sám s trochou elementární slušnosti.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Poslední změna: 27 Ledna 2009, 14:30:20 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.